1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum CAT 3 istiyor
Erzurum CAT 3 istiyor

Erzurum CAT 3 istiyor

Erzurum’da bu yıl sisin etkisinin çok almasıyla birlikte havalimanında yaklaşma kategorisinin artırılması için Ankara’ya talepte bulunmak üzere hazırlıklar başladı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum’da bu yıl sisin etkisinin çok almasıyla birlikte havalimanında yaklaşma kategorisinin artırılması için Ankara’ya talepte bulunmak üzere hazırlıklar başladı. Aletli İniş Sistemi'nin (ILS) CAT 3 olarak adlandırılan ve çok düşük görüş şartlarında uçakların inip kalkmasına müsaade eden sistemi isteyen Erzurumlular, bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğine dikkat çekti.

FARKLI AŞAMALARI BULUNUYOR

CAT3’ün A kategorisinde dikey mesafenin 100 feet’e kadar düştüğü durumlarda ve yatay görüşün 200 metre olduğu durumlarda kullanılabiliyor. 

CAT3B, Dikey mesafenin (DH) en az 25 feet ve yatay mesafenin (RVR) 125 metre olduğu durumlarda iniş kalkış gerçekleştiriliyor. CAT3C’de ise hem dikey hem de yatay minimum mesafeler bulunmamakta.

Türkiye'de CAT3, İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bulunuyor. Ancak sistemin pahalı olması, çevre faktörü ve operasyonel şartlar için örneğin yaklaşmadaki ağaç boyları bile önem arz ediyor. Her yere de hem maliyeti hem de yaklaşma kriterleri açısından kurulamıyor.

BU SABAH GÖRÜŞ 30 METREYE KADAR DÜŞTÜ

Erzurum’da sabah saatlerinde yaşanan yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 30 metrenin altına düşünce kara ve havayolu ulaşımında aksamalar meydana geldi.

Uçaklar havalimanına inemezken, Ankara ve İstanbul seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Kent merkezine oranla sisin yoğun yaşandığı Erzurum çevre yolunda ise sürücüler zor anlar yaşadı. Herhangi bir kazaya meydan vermemek için hızlarını düşüren sürücüler, "Bazı bölgelerde görüş mesafesi yok denecek kadar azdı. İlerlemekte güçlük çektik" dedi.

 

Kaynak: www.kokpit.aero

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.