1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Erzurum Panosu Görülmeye Değer
Erzurum Panosu Görülmeye Değer

Erzurum Panosu Görülmeye Değer

Türkiye Cumhuriyeti Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT) ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ortaklığında düzenlenen pul sergisi, Erzurum’da binlerce ziyaretçiye ulaştı.

A+A-

Erzurum Güncel- Milli Mücadelenin 100’üncü yılı kapsamında düzenlenen ve içinde Erzurum panosu da bulunan sergiyi ziyaret etmek isteyenler için son üç gün.

Manolya BULUT-PUSULA

Milli Mücadelenin 100’üncü yılı dolayısıyla PTT ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu işbirliğinde düzenlenen pul sergisi, Samsun’da başladı. Havza ve Amasya’dan sonraki durak olan Erzurum’da ise Yakutiye Medresesi’nde 7 Ağustos’a dek açık olacak. Plaklardan, özel gün zarflarına kadar koleksiyon eserlerinin bulunduğu sergiyi şimdiye dek 4 bin 200 kişi ziyaret etti.

Askeri ve ticari yazışmalar

Serginin en dikkat çekici bölümlerinden birisi de  orijinal askeri ve ticari yazışmaların olduğu bir Erzurum panosu .  Yazışmaların genellikle yabancılar tarafından yapıldığını ve ticari evrakların yoğunlukta olduğunu söyleyen Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ikinci başkanı Murat Hazinedaroğlu, “Önce federasyonda toplantı yaptık. Üç tane arkadaş seçtik. Samsun’dan çıktık yola, sonra Amasya. Hatta arada Havza’ya uğradık. Erzurum’a geldik. Buradan da Sivas’a gideceğiz. 27 Aralık’ta da Ankara’da bir sergi açacağız. Türkiye’deki neredeyse tüm koleksiyonerler bulunacak. Yarışma düzenleyip ödül vereceğiz. Burada yüz arkadaşın koleksiyonu var. Hepsi Atatürkçü, vatanını, milletini seven insanlar. Plak toplayan da pul toplayan da burada. Erzurum 1842’de açılmış bir postanesi olan bir yer. Kurulmuş olan bu postanedeki ilk damgamız burada. O zamanlar pul olmadığı için damga kullanılmış. O dönemde Türklerde okuma yazma az olduğu için genelde yabancıların ve para gönderilen evrakları bulduk. Türkçe koleksiyon eserleri az Erzurum için” dedi.

Bulmak çok zor

Koleksiyoner Erdoğan Şen ise Erzurum halkının sergiye ilgisinden çok memnun kaldıklarını söyleyerek şöyle konuştu; “1840 öncesi resmi yazışmalar halka açık değildi. Genellikle azınlıkların ve ticari yazışmaların olduğu şeyler. Kişisel mektupları bulmanın imkânı yok. Büyük kentlerdeki yazışmaları bulmak daha kolay. Genelde bizim insanımız mektubun zarfını yırtıp atar. Yabancılarda pullar, yazışmalar daha çok. Ama enderlik açısından bizimkiler daha mühim. Çünkü bulmak çok zor. Doğu Anadolu koleksiyonunun içinden Erzurum panosunu çıkarıp buraya getirdik. Erzurum’la ilgili Türkiye’de çıkmış daha önceki pullara baktığımız zaman Aziziye Tabyası, illerimiz serisinde var, İbrahim Hakkı’nın var, turizm serisinde de var. Bir de sergi münasebeti ile kongreyle ilgili pul var. Burada diğer yerlerden daha çok ilgi var. Normalde sergi ücretsiz. Ama ilk üç günden sonra ücret alınmaya başladı. Buna rağmen gelenler çok.”

Yüzüncü yıl dolayısıyla PTT tarafından hem pul sergisine hem de Erzurum Kongresi’ne özel iki tane özel gün zarfı basıldı. Ayrıca sergiyi ziyaret edenlerin imza atabilecekleri ve daha sonra sergilenecek olan bir pano hazırlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.