1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum’a uçak biletleri neden bu kadar pahalı?
Erzurum’a uçak biletleri neden bu kadar pahalı?

Erzurum’a uçak biletleri neden bu kadar pahalı?

Erdal Tanas Karagöl, ERZURUM'UN BÜYÜK SORUNUNU YENİŞAFAK GAZETESİNDEKİ KÖŞESİNE TAŞIDI....

A+A-

Erzurum Güncel- Kış turizmi içinönemli bir cazibe merkezi haline gelme çabasında olan Erzurum’da gerekli altyapı yatırımları hayata geçirilirken Palandöken’e gitmek isteyenlerin önünde artan uçak fiyatları ve azalan sefer sayıları gibi büyük engeller yer alıyor.

Şu an Erzurum’da en çok tartışılan ve konuşulan konuların başında bu dönem uçak biletlerinin aşırı pahalı olması geliyor.

ERZURUM’A ULAŞILAMIYOR

Kar, Erzurum’a ağır bir maliyet yüklüyor. Şehirde kar ile mücadeleden tutun, ısınmaya kadar birçok dezavantajlı durum var. Bu dezavantajlı durumunun avantaja dönüşmesi için ise kış sporları önemli bir fırsat. Ancak görüldüğü üzere bu dönemde de Erzurum’a gitmek isteyenler Erzurum’a ulaşamıyor. Yani Erzurum kış turizminde bu kadar önemli bir cazibe merkezi konumuna gelmişken, Erzurum’a ulaşmak güç hale gelmiş.

Bu zorluğun nedeni azalan sefer sayısı ve artan uçak bileti fiyatları.

Bu zorlukları aşmak ve Erzurum’a ulaşmak için Erzurum’a yakın çevre illerden Erzincan, Kars, Ağrı hatta Trabzon üzerinden ulaşmak zorunda kalan birçok yolcu hikâyesi var.

Bu kadar farklı bağlantı ile Erzurum’a ulaşılması nedeniyle şaka karışık şekilde şöyle deniliyor: Erzurum artık çevresine de kazandırıyor !!!

UÇAK BİLETİ FİYATLARI NEDEN BU KADAR ARTTI?

Uçak biletlerindeki artışın en büyük nedeni şüphesiz artan maliyetler. Evet maliyetler arttı dolayısıyla koltuk fiyatları da arttı denilebilir. Özellikle de 2018 yılında yaşanan kur şoku ile başlayan TL’nin değer kaybı, petrol fiyatı ve diğer maliyetler uçak biletlerini de fahiş miktarda arttırdı.

Diğer yandan, maliyet artışı ile birlikte geçmişte uygulanan 350 TL tavan fiyatlar, bu sektöre girişin dolaylı bir şekilde kısıtlanmasına neden oldu ve dolayısıyla talep artışına karşılık arz daralmasını beraberinde getirdi. Bu da yüksek fiyatlı uçak bileti demek.

İşin ilginç tarafı da uçak biletlerindeki fiyat artışının Erzurum’da daha fazla olduğuna dair genel kabul oluşmuş. Bir yandan artan maliyetler diğer yandan sis ve olumsuz hava koşulları nedeniyle sabah ve gece uçuşlarının olmaması uçak biletlerindeki fiyat artışında bu kabulü daha da güçlendiriyor.

Yani ekonomide bir kural vardır. Artan talep yeni uçuşlar ile karşılanmıyorsa hatta uçuş sayısı azalıyorsa koltuk fiyatı artar. İster istemez şu soruyu sormak gerekiyor: İstanbul-Erzurum arası aktarmalı uçak biletlerinin yaklaşık olarak 700 TL olması makul mü?

Ankara-İstanbul arasında halen makul uçak biletleri varsa, bu makul fiyat artışları neden Ankara- Erzurum, İstanbul -Erzurum ya da İzmir-Erzurum arasında olmuyor?

EN ÇOK KONUŞULAN KONU: UÇAK BİLETLERİ

Vatandaşın daha önce alışmış olduğu ucuz uçak bileti fiyatları artık yok. Uçak biletlerinin ucuz olduğu dönemlerde toplumun geniş kesimleri için sıradan bir ulaşım aracı olan uçakla yolculuk, artık çok lüks bir ihtiyaç olmuş.

20 saatlik otobüsle yolculuk mesafelerini 2 saate indiren uçak yolculukları bir de makul uçak biletleriyle gerçekleştiğinde, iyi hayat standardının önemli göstergelerinden biri oluyordu.

Ancak artan uçak bileti fiyatlarının vatandaşı hayat standardı açısından daha düşük ulaşım araçlarına yönlendirmesi dolayısıyla uçak biletlerinin yerelde siyasetin temel gündem konusu olması, siyasilerin de bu alana odaklanmalarını zorunlu hale getiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum