1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erzurum’da Dadaş kararını vermiş
Erzurum’da Dadaş kararını vermiş

Erzurum’da Dadaş kararını vermiş

Şehirde ağırlıklı söylenen MHP’nin 2011 seçiminden daha yüksek oy alıp milletvekili sayısını 2’ye çıkaracağı, HDP’nin 1, AK Parti’nin ise 3 milletvekilini alacağı yönünde oluyor

A+A-

Erzurum Güncel- Şehirdeki hemen herkesin, söze başladığında yaptığı politik yorum ile sohbeti bitirirken partilere verdiği şans birbirini tutmuyor.

Bir de görüşünü yazılmak kaydıyla “resmi” olarak dile getirmesiyle, yazmamak üzere “şahsi” açıklaması arasında da büyük fark ortaya çıkıyor.

örneğin, “AK Parti 6-0 yapar” diye başlıyor, daha cümlesini bitirmeden, muhteşem şivesi ile “MHP de bir daha alır ha; onu da unutmayasın...” diyor.

Bu noktada bittiğini sandığınız anda, “Yerel seçimde HDP güney ilçelerin 5’ini aldı, o da 1 vekil getirir; tabii barajı aşarsa” diye noktalıyor.

Sohbet bitip kalkmak üzereyken ise yakanıza yapışıp, gut hastası olacak ölçüde çağ kebap yediriyor.

Bırakmıyor, üstüne “Valla gardaş kadayıf dolması yemeden bırakmam biliiisin...” ısrasından vazgeçirmek de zor oluyor.

Her ışıkta bir Suriyelinin dilendiği, önünüze uzatılmış ellerden kaldırımda yürümenin gittikçe zorlaştığı Erzurum’da, en büyük sorun işsiz gençler.

Son dönem en çok iş yapan yerler ise onların takıldığı kafeler, kahvehaneler.

EN çOK TALEP EDİLEN YATIRIM ‘GONDOL LIFT’

İşsizliğin bu denli yükselmesine ve kent ekonomisine etki etmesine neden olan ise bir süre önce bir inşaat firmasının batması ve beraberinde irili ufaklı 50 kadar firmayı iflasa sürüklemesi...

Palandöken’de özelleştirme sonrası yaşanan sıkıntılar, buraya büyük yatırım yapmış otel işletmecilerinin de tepkisine yol açmış.

Uçaktan inildikten yarım saat sonra kayak yapılabilecek nitelikte olan kentte, kış olimpiyatları için yapılmış atlama kulesinin çökmesi de en çok eleştirilenlerden biri.

Kentten dağdaki kayak merkezlerine uzanan bir “gondol lift” vatandaşın en çok talep ettiği yatırım.

Kent ile bütünleşmiş oltu taşı ise son dönem daha az satmaya başlamış.

Hak ve Hakikat Partisi Genel Başkanı Dursun Gündeş’in takkesiyle ilginç bir propaganda yürüttüğü Erzurum’da, en çok konuşulan ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seçime 3 gün kala yapacağı miting.

Cağ kebapçılar ve kadayıf dolması satan yerler de müşteri açısından sıkıntısız mekânlardan.

Bir işletmede günde 15 bin adet kadayıf dolması sarıldığına ve bunların hemen hepsinin de Erzurum dışına gönderildiğine tanıklık edilmiş.

“Erzurum Evleri” adı altında yapılan ve kentin etnografik birçok unsurunu içinde barındıran kültür restoranı da en çok ilgi çeken mekânlardan biri.

Patentli cağ kebabı, oltu taşı ve kadayıf dolması, kayak merkezleri, çamur banyoları, termal tesisleri ile en zengin kent olmasının yanı sıra Eskişehir kadar tanıtılamadıkları eleştirisi ise hemen herkesin dilinde.

MHP VE HDP’DE AYNI İSİM

Kentteki bir diğer ilginç durum MHP’nin birinci sıra adayı ile HDP’nin ikinci sıra adayının isminin de Kamil Aydın olması.

Seçmen iki ismi MHP adayının adının başındaki “Profesör” akademik unvanıyla ayırıyor.

Dadaşlar diyarında seçime 5 gün kala seçmen kararını vermiş; yanından geçen propaganda araçlarını oltu tespihini tek tek çekerek seyrediyor.

Şehirde ağırlıklı söylenen MHP’nin 2011 seçiminden daha yüksek oy alıp,milletvekili sayısını 2’ye çıkaracağı, HDP’nin 1, AK Parti’nin ise 3 milletvekilini alacağı yönünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok kalabalık geçen önceki günkü mitingi sonrası AK Parti’nin 4 milletvekilliğini alacağını söyleyenlerin sayısında artış olsa da ağırlıklı görüş MHP’nin 2, HDP’nin de bir vekili garantilediği yönünde.

Eğer HDP barajı geçemezse seçimin 2011 gibi 5-1 ile sonuçlanacağı da vurgulanıyor.

KENTTE PARTİLERIN İL BAŞKANLARININ SEçİME BAKIŞI İLE AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI DA ŞöYLE:

AK PARTİ'NİN çİFT KOZU

Bir yanda birinci sıra adayı da olan eski İçişleri Bakanı Efkan âlâ, diğer yanda ise eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ çalışıyor. Ancak CHP’nin TIR’ının alana sokulmaması olayı AK Parti’ye mal edilmiş. AK Parti İl Başkanı Coşkun Dilaver de TIR olayı ile anılmaktan yakınarak, “CHP’nin TIR’ı arızalıydı biz yaptırıp hareket etmesini sağladık” dedi. Dilaver, “Geçen seçimden bir farkı olmaz, 6 milletvekilinin 5’ini yine alırız” iddiasını da dile getirdi. âlâ’nın yoğun bir program içinde tek çalışması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kente gelip miting yapmış olması bir avantaj olarak görülüyor. Ancak güney ilçelerdeki oyların yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’ye kaymış olması, MHP’nin iyi bir aday listesi ile çıkması da AK Parti’yi geçmişte aldığı oy oranına ulaşma konusunda kaygılandırıyor. Bu dezavantajları aday adaylarının hemen her gün temas kurdukları muhtarlar ve bölgede kabul görmüş dini önderler aracılığıyla aşmaya çalışıyor.

AVANTAJLARI

1-çok iyi bir Seçim Koordinasyon Merkezi kurulmuş, ilçelerden mahallelere, sokaklara kadar ev ev kimin hangi partiye oy verdiği, sandıktan ne çıktığına kadar bütün veriler toplanmış. Bire bir markaja başlanmış.

2- Belediyenin AK Parti’de olması, bürokrasinin de katkısı etkili oluyor.

3- İstikrar söylemi çok tutuyor.

DEZAVANTAJLARI

1- MHP’deki yükseliş oy kaçırıyor, CHP’nin kadın adayının propaganda TIR’ının engellenmesi de “Nenehatun’un memleketinde bir kadına bu yapılamaz” tepkisine neden olmuş, TIR engeline takılmış.

2- HDP ve MHP’deki yükseliş AK Parti’den giden oylarla oluyor.

3- Hastane, kayak merkezi gibi geçmişte söz verilmiş olan yatırımların gerçekleşmemesi sıkıntı yaratıyor.

CHP TIR'DAN MEMNUN

CHP İl Başkanı Tevhid Yavuz, “32 yıldır Erzurum’dan milletvekili çıkaramadık” diye hayıflanırken, TIR olayı ile gündeme gelmiş olmaktan mutlu.

TIR fikri de CHP birinci sıra adayı olan Avukat Gonca Aytaş’ın girişimi ile ortaya çıkmış. önce havuzlu meydana konulmuş, AK Parti de ondan çok daha donanımlı olanı yaptırıp yanına koymuş. Hatta bir ara CHP TIR’ı arızalanınca AK Partililer tamiri için destek olmuş.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun mitingi için yerinden kaldırılan TIR, bir daha da şehre girememiş; şimdi Tren Garı’nın yanında bir yerde çevresinde polis barikatları kurulmuş olarak bekliyor. CHP’liler TIR’ı oraya getirdiklerinde bu kadar büyük propaganda yapacağını da sanmamışlar, hatta “Buna da çok ödedik” diye yakınmışlar. AK Partili belediyenin ve emniyet güçlerinin TIR üzerindeki yaptırımları, şehirde yerleştirmek istedikleri yerden daha fazla propaganda yaptırmış. CHP bu seçimde de umutlu değil, ama geçmişten daha iyi oy alacakları inancında. 

AVANTAJLARI

1- Kentte varlığı bugüne kadar kitlelerin dikkatinde olmayan CHP, TIR olayı ile yeniden gündeme gelmiş, bunun oylara etkisinin olacağı varsayılıyor.

2- Seçim vaatleri tutmuş, aday tercihini beğeni kazanan bir şekilde yapmış.

3- Kentte ‘Onlardan da bir tane olsa ne olur?’ denilmeye başlanmış.

DEZAVANTAJLARI

1- Bir zamanlar çok sayıda milletvekili, hatta belediye başkanlığını kazanan CHP, 32 yıldır milletvekili çıkaramamasının sıkıntısını çekiyor; orta yaşa gelmiş seçmen bile Erzurumlu bir CHP milletvekili tanımıyor.

2- Dindar nüfusa sahip ilde CHP algısı değiştirilemiyor.

3- CHP algısı projelerin anlatılmasına da engel olmuş, bunun üzerine bir de kamu bürokrasisinin TIR olayındaki gibi baskısı gelince elleri kolları bağlanmış.

MHP KATLAMA çABASINDA

MHP kadroyu gençleştirmiş ve bu seçimde yoğun bir propaganda dönemine girmiş. Bahçeli’nin mitinginde topladığı kalabalık da MHP’nin yüksek oy alacağı algısını getirmiş.

MHP İl Başkanı Ahmet Hantepe, stres ve yorgunluktan mide kanaması geçirmesine karşın sohbetimiz sırasında ayaktaydı ve iyi bir sonuç alacakları konusunda da umutluydu.

MHP’nin 6 milletvekilinden 2’sini alması olasılığı şehirde genel kabul görmüş bir durum.

En dikkat çeken ise MHP ve CHP’nin aynı apartmanda, aynı katta yan yana 2 daireyi paylaşıyor olmaları. Ancak HDP’nin barajı aşamaması halinde AK Parti’nin MHP’ye gidecek milletvekilini alıp, yine 5-1 yapacağı da vurgulanıyor.

AVANTAJLARI

1- Bölgede var olan milliyetçilik MHP’ye yarıyor. İyi liste çıkarmış olması da seçmeni etkiliyor.

2- Bugüne kadar büyük bir yatırımın yapılmamış olması tepkili sağ seçmeni gidecek başka adresi olmadığı için MHP’ye yönlendiriyor.

3- HDP’nin bölgedeki yükselişi, Erzurum’da miting yapacak duruma gelmiş olması da MHP’ye yarıyor.

DEZAVANTAJLARI

1- Aynı toplumsal tabana hitap ettiği AK Parti, iktidar gücünü de kullanarak seçmeni etkiliyor.

2- Uzun yıllar MHP’nin iktidar olamaması ve bir koalisyonla karşılaşma kaygısı MHP’ye gönüllü seçmeni çekingen hale getiriyor.

3- Cumhurbaşkanı’nın sahaya çıkması ve HDP ile PKK’ya dönük söylemde bulunması, AK Parti’den MHP’ye kayacak seçmeni frenliyor.

HDP, 1'İ GARANTİLEMİŞ

Erzurum’un güney ilçelerinde yerel seçimi kazanmanın avantajını kullanan HDP, bu seçimde 1 milletvekili çıkarmayı garantilemiş.

HDP Erzurum İl Eş Başkanı Yasemin İba, “İkinciyi de yakalayabiliriz” iddiasında bulundu, kentte gizliden bir ilginin var olduğunu söyledi.

Şehrin Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı semtte konuştuğumuz İba, en büyük kaygılarının da “iktidar partisinin muhtarları etkileyip sandığa hâkim olma çabası” olduğunu söyledi.

AVANTAJLARI

1- Diğer illerdeki gibi Kürt kimliğinin yükselişi HDP’ye yarıyor, sol seçmenin de barajı aşması için desteğini alıyor.

2- Yerel seçimde aldıkları 5 ilçe ciddi katkı veriyor, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’a gelen oy da 1 milletvekili getireceğini gösteriyor.

3- Aday listesi beğeni topluyor.

DEZAVANTAJLARI

1- Milliyetçi kökenden gelen ilde HDP’nin miting yapıyor olması bile önemli olarak görülüyor.

2- HDP gençliğinin bazı mahallelerdeki maceracı tutumu sıkıntıya sokuyor.

3- Geniş kitlelere kendisini anlatmakta zorlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.