1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da ev kiraları uçtu
Erzurum'da ev kiraları uçtu

Erzurum'da ev kiraları uçtu

Koronavirüs süreci her sektörde olduğu gibi emlak sektörünü de etkiledi. Pandemide konut faiz oranlarının düşürülmesini fırsat bilenler, Erzurum’da ev kiralarında yüzde 50 artışa neden oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Pandemi sürecinde yapılan ‘evde kal’ çağrılarından sonra gayrimenkul sektöründeki tüketici dinamiklerinde değişiklikler meydana geldi. Salgın süreci, konut alıcılarının öncelikli tercihlerini de değiştirdi. Erzurum Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Bünyamin Canlar, kentteki emlak sektöründeki artışları Pusula Gazetesi’ne değerlendirdi.

Fırsatçılık yine devrede

Pandemi sürecini bahane ederek fırsatçılık yapanların fiyatları yükselttiğini aktaran Canlar, “Her sektörde fırsatçılık yapan insanlar var. Pandemi sürecinde fırsatçılık yapan, ellerindeki ürünleri insanlara fazla fiyatlardan satan art niyetli insanlar oluyor. Piyasanın yüzde 40’lık bir kesim böyle bir fırsatçılığın içine girerek fiyatları bilerek yükselttiler. Kiralar yüzde 50 arttı. Ev kiralarındaki artışta faiz indirimine orantılı fiyatlarını yükselten müteahhitler de fırsatçılık yapmış durumdalar. Bu halka yansıdı ama aslında kendilerine zarar verdiler. Ellerindeki ürünleri satamıyorlar. Şu an fiyatlar fahiş rakamlarda. İnsanların alım gücü ilk başlarda yükseldi. Ama daha sonra gayrimenkul sektöründeki müteahhitlerin fiyatları artırmasından dolayı alım gücü düştü. Faiz oranları çok iyiydi. Ortalama geliri olan bir aile kredi kullanarak bir daire satın alabiliyordu. Örnek veriyorum 200 bin TL’lik bir binayı şimdi 300 bin TL’ye satıyorlar. İnsanlar yüzde 50 gibi bir fiyat artışına gitti” dedi.

Bahçeli evlere rağbet

İnsanların apartman dairelerinde oturmak istemediklerini belirten Canlar, “Bahçeli evlere rağbet oldu. İnsanlar artık toplu apartmanlarda oturmaktan kaçmaya başladılar. Doğal olarak insanların toplu alanlarda yaşaması, virüsün bulaşma oranını artırmaktaydı. Apartmanlar bu dönemde karantinaya alındı. Burada oturan insanlar artık dairelerini satıp bahçeli ve müstakil evlerde oturmak istiyorlar. Bu yüzden bahçeli ve müstakil evlerin fiyatları da arttı. Pandeminin ilk başındaki yapılan gayrimenkul satışı şu an aynı şekilde devam etmiyor. Ev kiralayan insanlar genelde güvenli binalar tercih ediyorlar veya site yönetimi olan binaları, dezenfeksiyon konusuna dikkat eden sitelerin içinde oturmayı istiyorlar. Özellikle bahçeli ve müstakil evler oldukça revaçta. Bahçeli evlerin yüzde 40 artış var, site içindeki dairelerde de artış söz konusu” ifadelerini kullandı.

Kiralar yükseldi

Dairelerin satış fiyatlarında yüzde 30 artış meydana geldiğini söyleyen Canlar, “Pandemi döneminde gayrimenkul sektörü aslında çok iyi bir yönde etkilendi. Pandemi döneminde devletin ve özel bankalar olmak üzere verilen faiz indirimleri sektörün çok hızlı satış ivmesi yakalamasına neden oldu. Bu da sektörü hareketlendirdi. Çünkü pandemi döneminde yapılan faiz indirimlerinden dolayı sıfır dairelerin daha çok satışının yapılması sağlandı. Sıfır dairelerde de yapılan satıştan dolayı evlerin yeni olması, kiraların yükselmesine neden oldu. Ev satışlarındaki süreç pandeminin başındaki gibi hızlı değil. Çünkü o zaman faiz indirimleri vardı. Fakat fırsat gören müteahhitler kendi dairelerinin fiyatlarını yüzde 30 oranında artırdı. Bu arz ve talebin karşılıklı birbirini dengelememesini sağladı. Çünkü alım gücü düştü, fiyatlar yükselmiş oldu. Bu son dönem için geçerli. Pandeminin başında insanların elindeki arz fazlası olan gayrimenkullerin bir şekilde satışlarının yapılıp ekonominin en büyük dinamiği olan bu sektöre insanları döndürmesi gerekmekteydi” diye konuştu.

Manolya BULUT-PUSULA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum