1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Gezici bağlama atölyesi yola çıktı
Gezici bağlama atölyesi yola çıktı

Gezici bağlama atölyesi yola çıktı

“Gezici bağlama atölyesi fikrinin temelinde Erzurum’da yaşadığım çocukluğum var” diyen sanatçı Erzincan: Bir anlamda proje kendi çocukluğuma yaptığım hizmet

A+A-

Erzurum Güncel- Genç yaşta bağlamanın “şelpe” diye bilinen elle çalma tekniğinin ustası olmuş, eğiticilik ve metod yazmak gibi çalışmalar da yapan Erdal Erzincan “sanatçı duyarlılığı” kavramına da örnek oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde, aldığı bir program davetini reddederek “Duruş diye bir şey vardır. Bundan sonra TRT’ye ben yasak koyuyor ve programlarına çıkmıyorum” şeklindeki açıklamasıyla da gündeme geldi.

Şimdilerde de “Gezici Bağlama Atölyesi” projesiyle bir ilki gerçekleştirmenin uğraşını veriyor. Atölyede, katılımcılar 8-12 yaşları arasında belirlenecek olup 3 yıllık bir eğitim alacaklar. Ücretsiz gerçekleşecek atölyede katılımcılar sınavla seçilecek. Sanatçıyla bu projeyi konuştuk…

“Gezici bağlama atölyesi fikrinin temelinde ‘Erzurum’da yaşadığım çocukluğum yatıyor” diyen Erzincan, “Bir anlamda proje, şimdiki çocukların özelinde, kendi çocukluğuma yaptığım bir hizmet. O günlerde bağlama çalmaya başlamıştım ve daha fazlasını nasıl öğrenirim diye düşünüyordum. Ancak köyde ya da yakın çevrede bir bağlama hocası bulmak olanaksızdı ve çaresizliğim giderek umutsuzluğa dönüşmüştü. Sonrasında İstanbul’a geldim ve aradıklarımı buldum. Hocalarım oldu, konservatuarda okudum, umutlarım yeşerdi, hedeflerime ulaştım. Koşullar oluştuğunda da hemen kolları sıvadım” ifadelerine yer verdi.

Amaç eşitsizliğe dur demek
Proje için neden Erzurum, Erzincan ve Tunceli’nin belirlendiğini ise “Bağlama eğitimi İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde yoğunlaşmış. Çünkü önemli isimler ve nüfusun çoğunluğu buralarda yaşıyor. Amacım bu eşitsizliğe dur demek. Tabi ki bunu bir başıma çözeceğimi düşünmüyorum. Amacım bu adımı atarak sorunu ortaya koymak, insanların farkındalığını sağlamak. Öncelikle doğup büyüdüğüm topraklara borcumu ödemek istedim. Umarım başka merkezlere de yaygınlaştırabiliriz” sözleriyle anlattı.

Atölye için üç yıllık bir süreç öngördüklerini söyleyen Erzincan, “Kimi zaman kent merkezlerinde, uygun ortam varsa köylerde çalışacağız. Bu seçimlerimizde, bağlamaya olan ilgi ve yakınlık da etkili olacak. Ben iki ayda bir derslere bizzat katılacağım. Onun dışında, internet aracılığıyla dersleri kontrol edip, öğretmenler görevlendireceğim” dedi.
Çalışmanın çocuklara yönelik olduğunu da “Bölgede yaşayan 8-12 yaş arası çocuklar. Başvuruları değerlendirip bir yetenek sınavı gerçekleştireceğiz. Sınavdaki ölçütümüzü, belirli düzeyde bir müzik kulağı ve bağlama çalıp söylemeye yatkınlık oluşturuyor” sözleriyle ifade etti.

Bu eğitimlerin ücretsiz olacağının altını çizen Erzincan, “Öğrenciler herhangi bir ücret ödemeyecekler. Bu projeyi yürütecek kadar kazanıyorum. Kazandığım parayı da daha lüks yaşamak yerine böyle değerlendirmeyi doğru buluyorum. Ayrıca metod ve bağlama konusunda da destek vereceğim” dedi.

Birgün

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.