1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da çocukların gözde geleneği: Arafalık
Erzurum'da çocukların gözde geleneği: Arafalık

Erzurum'da çocukların gözde geleneği: Arafalık

Erzurum'da yıllardan beri süregelen arafalık toplama geleneği nesilden nesle aktarılmaya devam ediyor. Bu yılda Ramazan Bayramı öncesinde çocuklar kapı kapı dolaşarak 'arafalık' yani fındık, ceviz, şeker ve lokum topladılar.

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum'da çocukların asırlardır devam ettirdiği 'arafalık' toplama geleneği Ramazan Bayramı arifesinde de bütün heyecanıyla sürdürüldü. Her yıl olduğu gibi bu yılda Erzurum'da Arafalık toplama geleneği yaşatıldı. Günün erken saatlerinde bayramlık elbiselerini giyinen çocuklar, bayrama hazırlık için ellerine aldıkları poşet ve çantalarla kapı kapı dolaşıp şeker, fıstık, ceviz ve harçlık topladı. Çocukları karşılayan aileler, onları hayır dualarıyla yolcu etti.

Çocuklar kadar yetişkinler de arafalık heyecanı yaşarken kapılarını çalan çocuklara ikramlarını sunan ev sahipleri, Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde arafalık geleneğini yaşatmak için market veya şekercilerden aldıkları arafalıkları gün içerisinde kapılarını çalan, çocuklara dağıtıyorlar.

Erzurum'a has bir gelenek olan arafalık, toplumsal dayanışma kültürünü yansıtırken aynı zamanda çocuklarında paylaşma, yardımlaşma, dayanışma gibi kavramları öğrenmesini sağlıyor.

 

Şeyma TAHİR/ Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum