1. HABERLER

  2. ASAYİŞ

  3. Vurgunun adı villa tatili
Vurgunun adı villa tatili

Vurgunun adı villa tatili

Turistik bölgelerdeki villaları sahte siteler ve sosyal medya üzerinden kiralayıp dolandıran çete çökertildi.

A+A-

Gazete Güncel- Kaş, Finike, Olimpos gibi bölgelerde villaları varmış gibi internette sahte kiralık ilanları veren şebeke, tatil planı yapan 110 kişiyi 500 bin TL dolandırdı. 13 ildeki operasyonda 48 şüpheli yakalandı.

Antalya merkezli bir çete, havaların ısınmasını fırsat bildi; tatil planları yapan vatandaşları dolandırdı. Artan şikayetler üzerine soruşturma başlatıldı. Şüphelilerin villa sahibiymiş gibi sahte site ve sosyal medya hesaplarında ilanlar verdiği; Kaş, Kalkan, Finike, Patara, Adrasan, Çıralı ile Olimpos gibi tatil bölgelerindeki sözde villaları kiralamak isteyen vatandaşları dolandırdığı anlaşıldı.Jandarma Genel Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesindeki soruşturma genişletildi. Yurt genelinde benzer yöntemle vurgun yapan şebekeler belirlendi.

SAHTE TURSAB BELGESİ

Antalya merkezli Adana, Balıkesir, Batman, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Mardin, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Tekirdağ'da düzenlenen 'Sibergöz-35' operasyonunda 48 şüpheli gözaltına aldı. Zanlıların siteler üzerinden havale/EFT yöntemiyle ödeme aldıkları; güven sağlamak için de sahte TURSAB belgesi kullandıkları tespit edildi. Şüphelilerin en az 110 kişiyi çarptığı; banka hesaplarında 500 milyon TL'lik hareketlilik olduğu saptandı.

ENSELERİNDEYİZ

Operasyonun detaylarını paylaşan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, mesajında şu ifadeleri kullandı: "Bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık yapanların enselerindeyiz. Asla göz açtırmayacağız."

BİLİŞİM UZMANINDAN 4 UYARI

AKŞAM'a konuşan SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, sahte siteleri gerçeğinden ayırt etmeyi ve dolandırıcılıktan korunma yöntemlerini şöyle anlattı:

1- 'URL'LER ELE VERİR

Yazım hatalarını ve garip uzantıları kontrol edin. Sahte siteler gerçeğine benzer adresler kullanır; ancak '.info' veya '.xyz' gibi garip uzantıları vardır.

2- GÜVENLİĞİNE BAKIN

Güvenli siteler 'https://' şeklinde başlar; adres çubuğunda kilit simgesi bulunur. Kilit simgesinin yanında da sertifika bilgisi simgesi bulunur. Buna tıklayıp sertifikanın geçerliliğini ve kimlik bilgilerini doğrulayabilirsiniz.

3-FOTOĞRAFA KANMA

Sahte siteler genellikle düşük kaliteli içeriklere ve hatalara sahip olabilir. Sahte siteler, sizi ikna etmek için temsili fotoğraflar veya videolar kullanabilir. Sitelerdeki bilgileri, güvenilir kaynaklardan da kontrol edin.

4-İNDİRİMLİ TUZAKLAR

Gerçek olamayacak kadar iyi görünen indirimler veya ücretsiz ürünler sunan sitelere karşı temkinli olun. Kişisel bilgilerinizi girmeden önce sitenin güvenilirliğini araştırın. Antivirüs ve anti-malware yazılımı kullanın.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.