1. HABERLER

  2. EGE

  3. Büyüme bütçesi!
Büyüme bütçesi!

Büyüme bütçesi!

Hükümet, 2017 bütçesinin odağına, yüzde 4.4 olan büyüme hedefini koydu. Kamu 60 binin üzerinde personel alımı yapacak. Yatırımlar 78 milyar liraya çıkarken, reel sektöre 32.4 milyar TL destek sağlanacak

A+A-

Erzurum Güncel- Hükümet, 2017 bütçesinin odağına, yüzde 4.4 olan büyüme hedefini koydu. Kamu 60 binin üzerinde personel alımı yapacak. Yatırımlar 78 milyar liraya çıkarken, reel sektöre 32.4 milyar TL destek sağlanacak

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesini açıkladı. Bütçede, reel sektörden çiftçiye, iş arayan gençlerden yoksul kesime, yatırımcıdan ciye, öğrenciden bakıma ihtiyacı olanlara kadar toplumun geniş kesimine 20 önemli müjde geldi. Meclis'e dün sunulan 2017 bütçesine göre, gelecek yıl kamuya farklı kanal ve sektörlerden toplam 60 binin üzerinde personel alımı yapılacak. Yatırımlara ayrılan pay yüzde 30 artarak 78 milyar liraya çıkarken, sosyal güvenlik işveren prim destekleri başta olmak üzere gelecek yıl reel sektöre toplam 32.4 milyar liralık destek sağlanacak.

AçIK 46.9 MİLYAR TL OLACAK
Bütçe, kalkınma ve yatırımları temel alıyor. Gelecek yıl için bütçe giderleri 645.1 milyar lira olarak belirlendi. Faiz hariç bütçe giderleri 587.6 milyar, bütçe gelirleri 598.3 milyar, vergi gelirleri 511.1 milyar, bütçe açığı 46.9 milyar, faiz dışı fazla da 10.6 milyar TL olarak öngörüldü.

ULAŞTIRMA SEKTöRü BAŞI çEKTİ
Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı 22.1 milyar lira ile ulaştırma sektörü alacak. Eğitime 122 milyar, sağlığa da 111 milyar lira kaynak aktarılacak. Sağlığa aktarılan kaynağın 50 milyar lirası tedavi, 24 milyar lirası ilaç harcamaları ve 6.4 milyar lirası da aile hekimliğinde kullanılacak.

REEL SEKTöRüN YüZü GüLECEK
2017'de reel sektöre toplam 32.4 milyar lira aktarılacak. En büyük pay prim desteklerine ayrıldı. İşletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödemesi gereken 22 milyarlık prim devlet bütçesinden karşılanacak. Bağ- Kur desteği de 1.5 milyar liraya ulaşacak.

İŞLETMELERE ENERJİ, FAİZ DESTEĞİ
Yatırım teşviklerinde 583 milyon liralık (kurumlar vergisi indirimi gibi) istisnalar sağlanacak. Bütçeden nakit desteği de verilecek., faiz desteği gibi alanlarda işletmelere destek için 600 milyon lira kaynak ayrıldı.

İHRACATA 3 MİLYARLIK MORAL
İhracata teşvik paketiyle birlikte bütçeden ayrılan kaynak da üç katına çıkarıldı. Bu yıl için 1 milyar lira olarak öngörülen ihracat desteği de 3 milyar liraya yükseltildi. Turizm sektörüne destek için de 522 milyon lira kaynak ayrıldı.

ESNAFIN YüKü HAFİFLİYOR
Küçük ve orta boy işletmeler için 1.1 milyar liralık destek öngörülürken, esnafın finansman maliyeti de düşürülüyor. Esnafa 1.3 milyar liralık kredi faiz desteği verilerken, tarımsal kredilerde de faiz desteği yüzde 37 arttı. çiftçiye kredi faiz desteği de 2.4 milyar liraya yükseldi. Ar-Ge ve inovasyon için de 5.8 milyar liralık kaynak aktarıldı.

JEOPOLİTİK RİSKLERİ ALDIK
Bakan Ağbal, Musul operasyonunun ekonomiye yansımalarına ilişkin soruya karşılık şu yanıtı verdi:"Bu operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor.Kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini yapmaya devam ediyoruz. 2016 bütçe gerçekleşmeleri ve 2017 bütçe harcamalarında savunma ve güvenlik birimlerinin ödeneklerinin planlanmasında genel ekonomiye etkilerinin hesaplamasında jeopolitik riskler dikkate alındı."



7 MİLYON KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM
Bakan Ağbal, küresel krizden bu yana yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını söyledi. Bakan Ağbal, "Böylece OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam artışı sağlayan ikinci ülke olduk. Yine global ekonomik krizden bu yana iş gücüne katılım oranı da yüzde 44'ten yaklaşık yüzde 52 seviyesine geldi" dedi.

BüTçEYE öZELLEŞTİRME KATKISI
Maliye Bakanı Ağbal, bütçenin eylülde 16.9 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 12 milyar lira açık verdiğini belirterek, "Geçen sene aynı dönemde bütçe açığının 13.4 milyar lira olduğu dikkate alındığında 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz, geçen seneye göre 1.4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir" dedi. Ağbal, özelleştirmede yıl sonu gelir hedefinin 15 milyar lira olduğunu belirterek, "önümüzdeki aylarda bir miktar özelleştirme ve yeniden yapılandırma gelecek. Yaptığımız tahminlere göre bütçe açığını 34 milyar TL olarak tamamlayacağız" diye konuştu.

ULAŞILMAYAN YOKSUL KALMAYACAK
Sosyal yardımların toplam bütçesi 45 milyar lira olarak belirlendi. Evde bakıma 5.8 milyar, ve yakınlarına 5.3 milyar lira destek verilecek. Tarım sektörüne yönelik destekler yüzde 21.5 oranında artış göstererek toplam 30.9 milyar lira olacak. Bütçeden yem ve gübrede kalkan KDV için çiftçilere 2.7 milyar lira kaynak aktarılacak.

öĞRENCİYE 9 MİLYARLIK DESTEK
Bütçede toplanan verginin yüzde 24'ü eğitime gidecek. Burs ve öğrenim kredi desteği 9 milyar, taşımalı eğitim ve yemek yardımı miktarı ise 3 milyar lirayı bulacak. özel okul ve eğitim desteği için1.4 milyar, pansiyon için 1 milyar lira destek verilecek. Engelli çocukların eğitimi için de 2017 bütçesinde 2.6 milyar lira ayrıldı.

PERSONEL PLANLAMASI YAPIYORUZ
Güneydoğu ve Doğu'ya 12 milyar lira aktarılacak. Bunun 10 milyarı doğrudan yatırımlar, 2 milyarı da cazibe merkezleri programı kapsamında reel sektöre verilecek. 60 binin üzerinde personel sayısının önceki yılların altında olduğunu hatırlatan Bakan Ağbal, "Bir personel planlaması yapmamız doğru bir yaklaşımdır" dedi.

BES'E KATKI ARTACAK
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) 3.9 milyar destek sağlanacak. Katılımcı sayısı 6.5 milyon kişiye, birikmiş fon tutarı ise devlet katkısı ile birlikte 58.4 milyar liraya ulaştı. Yerel yönetimlere 58.4milyar liralık bütçe ayrıldı. KöYDES'e 840 milyon, SODES'e ise 264 milyon lira verilecek.

KAMUYA 60 BİN PERSONEL ALINACAK

  • Reel sektöre 32.4 milyarlık destek
  • Turizm desteği 522 milyon lira olacak
  • Kamuya 60 bin personel alınacak
  • Yatırıma destek yüzde 30 artışla 78 milyara çıkacak
  • İhracat desteği 3 kat artışla 3 milyar lirayı bulacak
  • 1.5 milyarlık Bağ-Kur prim desteği sağlanacak
  • İşletmelerin 22 milyarlık prim yükünü devlet üstlenecek
  • Ar-Ge'ye 5.8 milyar kaynak aktarılacak
  • İşletmelere 583 milyon liralık enerji, faiz desteği
  • Sosyal yardımlar 45 milyara ulaşacak


DOĞU'YA 12 MİLYAR LİRALIK KAYNAK

  • Esnaf kredi faiz desteği 1.3 milyar lira olacak
  • BES'e devlet katkısı 8.5 milyara ulaşacak
  • Yem-gümre için 2.7 milyarlık kaynak aktarılacak
  • KOBİ'lere 1.1 milyarlık destek paketi yaşama geçecek
  • Tarım sektörüne 30.9 milyarlık destek sağlanacak
  • çiftçiye 2.4 milyarlık kredi faiz teşviki verilecek
  • Doğu ve Güneydoğu'ya 12 milyarlık kaynak aktarılacak
  • Evde bakıma 5.8 milyar, engelliye 5.3 milyar kullandırılacak
  • öğrencilere 9 milyar liralık burs ve öğrenim kredisi
  • Bölgesel ve kırsal kalkınmaya 2.4 milyar
  • Sabah
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.