1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. ABD'deki polis şiddetine Erzurum'dan tepki
ABD'deki polis şiddetine Erzurum'dan tepki

ABD'deki polis şiddetine Erzurum'dan tepki

Eylemcilere yönelik yapılan müdahalelerde aralarında öğretim üyeleri ve öğrencilerin de bulunduğu en az 570 kişi gözaltına alındı. Atatürk Üniversitesi yayınladığı mesajda barışçıl protestolara katılan öğrencilere polisin sert müdahalesini kınadı.

A+A-

Gazete Güncel- İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik protestolar, bir hafta önce polisin eylemcilerin çadırlarını yıkmaya çalışırken, çok sayıda kişiyi tutuklamasıyla birlikte ABD geneline yayıldı.

Polis, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırıma tepki gösteren öğrencilere ve öğretim üyelerine sert şekilde müdahale ederken, New York Üniversitesi'nde 120, Columbia Üniversitesi'nde 100, Emerson Kolejinde 100, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde 90, Yale Üniversitesi'nde 60, Teksas Üniversitesi'nde 50, Indiana Üniversitesi'nde 33, Minnesota Üniversitesi'nde 9, Ohio Eyalet Üniversitesi'nde 5 ve Kaliforniya Eyaleti Politeknik Üniversitesi'nde 3 olmak üzere en az 570 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Profesörlere ters kelepçe

CNN'in haberine göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına protestolar sürerken Georgia eyaletindeki Emory Üniversitesinde 2'si profesör yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

 

 

Ekonomi profesörü Caroline Fohlin ve Felsefe Bölümü Başkanı Profesör Noelle McAfee'nin gözaltına alındığı anların videosu sosyal medyada paylaşıldı. Polisin sert müdahalede bulunarak profesörü gözaltına aldığı görülen videoda, Fohlin'in "Ben bir profesörüm" dediği duyuluyor.

Mezuniyet töreni iptal

 

ABD'de ülke genelindeki üniversite kampüslerine yayılan 'İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki' eylemleri sürerken Los Angeles'taki Güney California Üniversitesinde (USC) ana mezuniyet töreni iptal edildi.

 

Atatürk Üniversitesi kınama yayınladı

Atatürk Üniversitesi yayınladığı mesajda barışçıl protestolara katılan öğrencilere polisin sert müdahalesini kınadı. Gösterilen orantısız gücün insan hakları ve demokrasiye vurulmuş darbe olduğu dile getirilen kınama mesajında şu ifadeler kullanıldı:

ABD soykırıma ortak

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Filistin'deki katliamlarında çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini anımsattı.

 

İsrail'in eylemlerinin, soykırım suçu, insanlığa karşı suç ve savaş suçu niteliğinde olduğunu vurgulayan Yüksel, İsrail'in, uluslararası hukuk ve toplumun her türlü tepki ile uyarılarına rağmen katliamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

İnsanlık vicdanı önünde mahkum olan İsrail'e yönelik tepkilerin tüm dünyada hızla yayıldığına işaret eden Yüksel, demokrasi ve ifade özgürlüğü kavramlarını her fırsatta dile getiren, kendilerini insan hakları savunucusu olarak niteleyenlerin sessizliğinin ise "soykırıma ortak olunduğu" anlamını taşıdığını belirtti.

ABD'deki Harvard, Columbia ve Yale başta olmak üzere birçok üniversitede öğrencilerin başlattığı "Soykırıma dur de" temalı eylemlerin, baskı, tehdit ve hukuk dışı uygulamalarla sonlandırılmaya çalışıldığını aktaran Yüksel, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, Filistin ve Gazze'de işlenen soykırımın durdurulması, ateşkesin sağlanması, kalıcı barışın tesis edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Savaş ve soykırım suçu işleyen İsrail'e karşı gerek söz gerekse de eylemle tepki veren herkese destek olmaya devam edeceğiz. Direnen Filistin halkıyla beraber olduğumuzu ve İsrail'in hak ettiği cezayla karşılaşması için yapılması gerekenleri her platformda dile getirmeyi sürdüreceğiz."

PUSULA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.