1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum ‘kış’tan hakkını istiyor
Erzurum ‘kış’tan hakkını istiyor

Erzurum ‘kış’tan hakkını istiyor

2011’deki ‘Üniversite Kış Oyunları’ sonrasında beklenen gelişmeyi gösteremeyen Erzurum şimdilerde atağa kalktı.

A+A-
Erzurum Güncel-   WinterFest 2014 etkinliğini, davetli olarak bir grup spor yazarıyla izledik. Erzurum’un kış turizmi ve sporlarıyla ilgili imkânlarının nasıl değerlendirileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduk.

Okurlarımız biliyor, Türk sporunun gelişmesiyle ilgili sorunları yeri geldikçe dile getiriyoruz. Yaşananlar nedeniyle pek umutlu olmadığımızı da gizlemiyoruz. Bu kapsamdaki en büyük hayal kırıklıklarından birini de Erzurum oluşturuyordu. 2011 üniversite Kış Oyunları sonrasında burada olabileceklerle ilgili umutlarımız epeyce artmıştı.

Erzurum’daki oyunların öncesi ve sonrasında medya bu konu üzerinde fazlasıyla durdu. İlgili ve yetkili kişiler de hep umut verici şeyler söyledi. Geçmişte yaşananları biliyorlardı ama bu kez herşey farklı olacaktı. örneğin buz pateni yapılan salonda oyunlar sonrasında zemin değiştirilip çok amaçlı bir spor salonu oluşturulacaktı. Bütün bunlar sayesinde de Erzurum’un kaderi değişecekti. çünkü spor aracılığıyla bu kentimizin kış turizmi potansiyeli de geliştirilecek, bu sayede kentin gelirleri artacaktı.

Geride kalan azımsanmayacak süre içinde bunların pek olmadığına tanıklık etmek üzücüydü. Tam tersine bir sporcu kızımızı kaybetmemiz, kayakla atlama pistinin çökmesi gibi çok üzücü olaylar yaşanmıştı. Oyunlar için yapılan öteki tesislerin de yeterince iyi değerlendirildiğini söylemek zordu. Hele kentin genel olarak kıştan yararlanması konusunda hemen hemen hiçbir gelişme olmamıştı.

Bugün geldiğimiz noktada yerel yöneticilerin gerçekleri görüp harekete geçtiklerini saptamış olalım. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu işin lokomotifinin kendileri olması halinde birtakım gelişmelerin sağlanabileceğini anlamış bir yönetici. Kuşkusuz devletten de gerekli yardımlar geliyor ama asıl iş kendilerine düşüyor. Onlar da bunun için harekete geçmiş durumda.

Potansiyel var, çalışma yok

Başka pek çok yerde olduğu gibi kış sporları ve turizmi için doğal koşullar elverişli ama insanların yapmaları gereken işlerle ilgili önemli eksikler var. Bunların başında tesislerin yapımı, sonrasında da uluslararası tanıtım geliyor. Tesisler konusunda gerekli adımlar hızla atılıyor. Gerçi rakamlarımız henüz çok cılız. çünkü Erzurum’un toplam turistik yatak kapasitesi 5 bin. Bize göre avuç içi kadar bir ülke diyebileceğimiz Avusturya’nın Erzurum’dan çok daha küçük bir kentinde bu rakamın 30 bin olması, durumu anlamamızı sağlayabilir.

Tanıtım ve bu sayede içerden-dışardan kış turizmi için insanların buraya gelmesi yolunda yapılacak daha çok iş var. Yetkililer de bunu biliyor ve ona göre hareket ediyor. Başkan Mehmet Sekmen, Rus ve Polonyalıların kendileri için önemli bir potansiyel olduğunu söylüyor ama geçmişte buraya gelen Polonyalıların son yıllarda gelmeyişi karşısında şaşkına dönmüş. Sonra da bunun nedenlerini araştırmış. Pek bir sonuca varamamış ama genel olarak beklediklerini bulamamak gibi bir durumdan söz edilebilir.

Son yıllarda Palandöken’de yapılan oteller belli bir gelişimi sağlayabilecek nitelikte. özellikle Xanadu Oteli kendi pistini de yaptırarak önemli bir yatırıma imza atmış. Hemen yanındaki Polat, Dedeman ve diğer oteller de gerekli yatırımları yapıp hizmete hazır duruma gelmiş.

Bu tesislerin havaalanından 15 dakika uzaklıkta oluşu önemli bir avantaj. çünkü başka şehirlerde kayak yapılacak yerlere ulaşabilmek için uçaktan indikten sonra saatlerce yol almak gerekebiliyor. Yani İstanbul’dan uçağa bindikten sonra iki saat içinde Erzurum’da hedefe ulaşabiliyorsunuz. Kıyaslamak gerekirse Uludağ’a gitmek için bunun iki katına yakın zaman harcamak zorunda kalabilirsiniz. Hangisi daha yakın sorusuna buradan cevap aranabilir.

WinterFest’in ismine itiraz geldi

İçinde gerçekten çok hoş etkinliklerin bulunduğu WinterFest 2014 önemli bir adım. Gerçi daha ilk adımda organizasyonun adına itirazlar olmuş. Böylesi bir anadil duyarlığı şiddetle destekleyeceğim bir durum ama burada iş farklı. Dışa dönük bir organizasyonun bu adı taşımasında sakınca yok. Tek derdimiz bu olsun, çaresi kolay bulunur. önemli olan Erzurum’a içerden ve dışardan insanların gelmesi.

Başta kayak federasyonu başkanımız olmak üzere kış sporlarının diğer federasyon başkanları da seyahatimiz sırasında Erzurum’daydı. Onlar da WinterFest 2014 için gelmişlerdi. Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar 2019 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF)’un burada yapılacağını açıkladı. Evet, daha epeyce zaman var ama bu tür uluslararası organizasyonlar dikkatlerin oraya dönmesini sağlıyor. Siz de bundan gerektiği gibi yararlanacak aklı ve beceriyi ortaya koymak zorundasınız.

Bu yıl ilk kez hayata geçirilen WinterFest 2014 (Kış Festivali; Konserler, Kortej Yürüyüşleri, Spor Organizasyonları) ile ilgili bilgilendirmenin de yapıldığı etkinlikte Erzurum Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün spora olan yatırımları, Buz Pateni, Kayak, Buz Hokeyi ve Kızak Federasyonu’nun faaliyetleri anlatıldı. Açıkçası, orada bulunan 30 kadar gazeteci arkadaşımız arasında memlekette bu federasyonların bulunduğunu bilen kişi sayısı bir elin parmaklarını bulmazdı. Onlar da fırsat bulmuşken dertlerini anlatmaya çalıştı ama akşamki Fenerbahçe-Sivasspor maçı hepimizi çok daha yakından ilgilendiriyordu.

Erzurum sadece kış sporları ve turizmi için düşünülecek bir kent değil. Futbol takımları başta olmak üzere atletlere varıncaya kadar sezonbaşı hazırlık çalışmalarının yapılabileceği en uygun ortamlardan biri. Deniz seviyesinden yaklaşık 2 bin metre yükseklikte gerekli tesisler yapılmış ve burada bazı takımlarımız da çalışmış. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu konuda çok iddialı, Erzurum’u ‘Dünyanın Spor Şehri’ yapma projesini uygulamaya soktuklarını söylüyor.

Erzurum’da umutlarımız tazelendi

Göreve gelir gelmez bin 600 öğrencinin katılımıyla Erzurum’da ilk kez Yaz Spor Okulları yapıldığını anlatan Başkan Mehmet Sekmen, Uluslararası Karate Turnuvası, Karakucak Güreş Turnuvası ve Cirit Turnuvası organizasyonlarına imza attıklarını söyledi. Sekmen, kış mevsimine girer girmez ‘Kış Sporları Projesi’ne başladıklarını ve bu etkinliklerin geleneksel hale getirileceğini anlattı.

Geçen yıllarda bazı takımlarımızın sezon başı hazırlıklarını burada yaptıklarını belirten Sekmen, bunların sayısının artırılması için gerekli imkânları oluşturduklarını söyledi. Bu açıdan Erzurum’un sportif potansiyelinin sadece Kış Sporları ile sınırlı olmadığını ifade eden Sekmen, “UEFA standartlarına uygun olarak yapılan yüksek irtifa antrenman sahalarıyla şehrimizde birçok futbol takımını ağırladık, bu sayıyı önümüzdeki yıllarda arttırmayı planlıyoruz.” dedi.

Erzurum’da her bakımdan keyifli bir 24 saat geçirdik. Daha uzun süreli kalan arkadaşlarımız da oldu. İçimizden kayak yapma ya da daha güvenli olan kızağa binme cesaretini gösterenler bile çıktı. Xanadu otelde mükemmel bir evsahipliğiyle karşılaştık. Yapılan yatırımın önemine ve değerine tanıklık ettik. Tek sorun, o günlerden kar yağmamış olmasıydı, o sorun da bizim gelmemizle birlikte halloldu. Bazılarımızın geri dönüş endişesi duyacağı yağış, gece gelmişti. Kıraç tepelerin bembeyaz örtüyle kaplandığını görmek hoştu.

Erzurum özelinde ülke sporuyla ilgili olarak umutlarımızın tazelendiğini söyleyebiliriz. Fakat asıl sorun ortada. Sporumuzun gelişmesi için ülkenin her yerinde seferberlik gerekiyor. Bu işin hâlâ bir bütün olarak ele alınamadığını, dolayısıyla yetkili ve yönetici durumundaki kişisel girişimlerin de büyük önem taşıdığını bir kenara kaydedelim. Erzurum’un kendi başının çaresine bakmak diye adlandırılabilecek durumu da şu anda yapılabilecek en doğru iş.

"AHMET çAKIR -ZAMAN"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.