1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Seçimelere iki ayrı haritadan, farklı bir bakış
Seçimelere iki ayrı haritadan, farklı bir bakış

Seçimelere iki ayrı haritadan, farklı bir bakış

Seçimlerin ardından sosyal medyada paylaşılan bir grafik epey dikkat çekti. 2011 genel seçimleriyle 2014 yerel seçimlerini ilçeler bazında karşılaştıran haritaları, seçim sonuçlarını en iyi bilen Adil Gür’e sorduk.

A+A-

Erzurum Güncel- Seçimlerin ardından sosyal medyada dikkat çekici bir karşılaştırmalı grafik paylaşılmaya başlandı. İlçelere göre partilerin kazandığı yerleri gösteren iki haritanın ilkinde, 2011’deki genel seçimlerde partilerin kazandığı ilçeler, ikincisindeyse bu yılki 30 Mart yerel seçimlerinde partilerin kazandığı ilçeler gösteriliyor. 



Wikipedia’da da yer alan bu iki haritaya bakınca, 2011’de AK Parti’ye ait sarı rengin 2014’te büyük oranda azaldığı, buna karşılık farklı renklerin arttığı görünüyor. Peki, bu iki haritadan farklı bir seçim yorumu çıkabilir mi? İlçeler bazında bakıldığında AK Parti’nin etkisinin kaybolmaya başladığı, diğer partilerin güçlerinin arttığı mı görülüyor? Toplumdaki kamplaşmanın arttığını mı gösteriyor? 
30 Mart seçimlerini en iyi tahmin eden şirketlerden biri olan A&G’nin kurucusu Adil Gür’e sorduk. Yorumu şöyle: 

YEREL SEçİMLE GENEL SEçİM KARŞILAŞTIRILABİLİR Mİ?

* Bu haritaları karşılaştırmak yanlış, biri yerel seçim diğeri genel seçim çünkü. Her ne kadar bu seçimlerin bir referandum, genel seçim havasında geçtiği söylense de sonuçta bir yerel seçim ve seçmenler genel seçimlerde rastlanmayan pek çok farklı kritere göre oy kullanıyor. örneğin bazı yerlerde o ilçedeki aday partiden daha önemliyken bazı yerlerde ittifaklar öne çıkıyor. 

YüZDE 10 BARAJININ ETKİSİ 

* Genel seçimlerdeki yüzde 10 barajı çok önemli. örneğin yerel seçimlerde Tunceli’de kazanan TKP ya da Fethiye’de kazanan DP’nin, genel seçimlerde o yerlerde milletvekili çıkarması mümkün değil. Yüzde 10 barajı, partilerin genel seçimlerde aldığı oy oranlarına göre, pek çok ilçenin o haritalardaki rengini etkiliyor. 

TOPLUMDAKİ KUTUPLAŞMA ARTTI MI? 

* Bu iki haritadan yola çıkılarak toplumdaki kutuplaşmanın arttığı, seçmenin tercihlerinde keskin bir değişim yaşandığı sonucunu çıkarmak doğru değil. İlçelerin, illerin ve büyükşehirlerin çoğunda, yarışan partiler arasında büyük oy farkı yok. Bu haritalar yapılırken, oy oranlarına göre renklerin farklı tonları kullanılsaydı seçmenin tercihini iyi yansıtabilirdi. Bu haliyle bu haritalardaki renklendirmeler gerçeği iyi yansıtmıyor; örneğin sarı renkle gösterilen pek çok yerde AK Parti’nin oyları CHP’nin oylarından çok fazla değil.  Gazete Vatan
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.