1. HABERLER

  2. BODRUM

  3. YÖK'te Cemaat depremi!
YÖK'te Cemaat depremi!

YÖK'te Cemaat depremi!

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın görevden alınmasının ardında Cemaat iddiası ön plana çıktı. Çetinsaya'nın yerine Habertürk'ün eski yöneticilerinden Fatih Saraç'ın kardeşi Yekta Saraç vekalet edecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Cemaatle yeterince mücadele etmediği iddia edilen ve dün görevden alınan YöK Başkanı Gökhan çetinsay'ın yerinekamuoyunda 'Alo Fatih' olarak bilinen Habertürk'ün eski yöneticilerinden Fatih Saraç'ın kardeşi Yekta Saraç vekalet edecek.

ERDOĞAN ATADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yükseköğretim Kurulu (YöK) Başkanlığına vekalet etmesini uygun gördüğü YöK üyesi ve Başkan Vekili Prof. M. A. Yekta Saraç, görevine başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YöK Başkanı Prof. Dr. Gökhan çetinsaya'nın görevinden ayrılması nedeniyle yeni bir başkan seçilinceye kadar YöK üyesi ve Başkan Vekili Prof. M. A. Yekta Saraç'ın, YöK Başkanlığına vekalet etmesini uygun görmüştü. Prof. Dr. Saraç, YöK Başkan Vekilliği görevine başladı.

İstanbul Şehir üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan çetinsaya, Yusuf Ziya özcan'ın görev süresinin 11 Aralık 2011'de sona ermesi nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YöK Başkanlığına seçilmişti. çetinsaya'nın görev süresi 11 Aralık 2015'te sona erecekti.

çetinsaya.20141107114540.jpg
CEMAAT'E YAKIN öĞRETİM üYELERİNİ KORUDU İDDİASI

Yüksek öğretim Kurumu (YöK) Başkanı Gökhan çetinsaya’nın görevden alınmasının nedeni olarak “cemaate yakın öğretim üyelerini koruduğu, üniversitelerdeki cemaat yapılanmasının üzerine gidemediği” iddiası edildi.

ERDOĞAN İSTİFASINI MI İSTEDİ?

Hükümete yönelik eleştirileri sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çeken YöK Başkanı Prof. Gökhan çetinsaya görev süresinin dolmasına bir yıldan fazla bir zaman varken görevden alındı.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre çetinsaya, 11 Aralık 2011’de eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanmıştı. Ancak 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hükümetin “paralel yapı” ile mücadelesinde etkin rol alamaması ile eleştirildi.

Erdoğan’ın yaklaşık 1 ay önce çetinsaya’nın istifasını istediği öğrenildi. çetinsaya’dan “cemaate yakın öğretim üyelerini koruduğu, üniversitelerdeki cemaat yapılanmasının üzerine gidemediği” için rahatsızlık duyulduğu öğrenildi. çetinsaya’nın ise akademisyenlerin maaşlarına zam öngören yasanın TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesini beklediği belirtildi.

YöK'ü KALDIRMAK İSTEDİ

çetinsaya, son olarak “Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası” başlıklı bir rapor hazırlamış, yükseköğretimi yeniden yapılandırmanın bir yolunun da “YöK’ü lağvedip kötü hatıralarıyla tarihin derinliklerine göndermek” olduğunu belirtmişti. çetinsaya bir başka demecinde ise “Susturulmuş bir akademik camia var” demişti. Başbakanlık başdanışmanlığı görevine getirilen çetinsaya, büyükelçi sıfatı da taşıyacak.

YEKTA SARAç KİMDİR?

21. 03.1963 tarihin de İstanbul'da doğdu. Lisans Eğitimini 1981-1985 yılları arasında İ.ü. Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatında tamamladı. 3.12.1985 tarihinde İü Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı araştırma görevlisi oldu.

Aynı üniversitede 1987-1991 yılları arasında doktora eğitimini aldıktan sonra, 25.06.1992 tarihinde yardımcı doçent, 04.10. 1994 tarihinde doçent ünvanını kazandı. 2000 yılında profesör oldu. 2005-2006 yıllarında KKTC Doğu Akdeniz üniversitesinde görev yaptı.

19.10 2005 tarihinde YöK Genel Kurul üyesi oldu. 19.10.2010 tahinde YöK üyeliğine ikinci defa olarak tekrar atandı. 13.3.2008 tarihinden itibaren YöK Yürütme Kurulu üyesi ve 21.01.2010 tarihinden itibaren de YöK Başkan Vekilliği görevini yürütmektedir.

Basılı sekiz kitabı ve pek çok dergide yayınlanan alanı ile ilgili makaleleri bulunan M.A.Yekta Saraç'ın uzmanlık alanı Eski Türk Edebiyatı, metin şerhi, belagat-retoriktir.İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.