1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. HAVELSAN Pardus yönetimini "LİMAN" ile çözüdü
HAVELSAN Pardus yönetimini "LİMAN" ile çözüdü

HAVELSAN Pardus yönetimini "LİMAN" ile çözüdü

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, kurumlarda Pardus işletim sistemini uzaktan yönetme sorununu aşmak için LİMAN isimli "Merkezi Yönetim Sistemi" geliştirdiklerini söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- HAVELSAN uzaktan Pardus yönetimini "LİMAN" ile çözdü  -  HAVELSAN, kurumlarda Pardus işletim sistemlerini uzaktan yönetebilmek için LİMAN  isimli "Merkezi Yönetim Sistemi" geliştirdi. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay,   AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu an geliştirdiğimiz  ürünün adı LİMAN. Kurumlarda Pardus dönüşümünde karşımıza çıkan en büyük engel bu  sistemleri uzaktan yönetememekti. İlgili yazılım bu sorunu çözmek için  geliştirildi. Bu sayede Pardus, sistemlere sadece görev göndermede değil, problem  çözme odaklı işletme politikası oluşturma işlemlerinde de kullanılabilecek.”  dedi.

 Atalay, bu yazılım sayesinde açık kaynak işletim sistemi Pardus'un  yanında Microsoft gibi işletim sistemlerini de uzaktan yönetebilir hale  geldiklerini söyledi. Atalay, kullanıcıların artık herhangi bir betik (bir tür  kod) yazmasına ihtiyaç duymadan, LİMAN sayesinde, uçtan uca sistemleri  yönetebildiklerini aktardı.  Söz konusu projeye çok önemli bir askeri kurumun ihtiyacını karşılamak  için başladıklarını anlatan Atalay, Pardus dönüşümü için sahaya çıktıklarında, bu  dönüşümün gittikleri tüm kurumların ihtiyacı olduğunu fark ettiklerini söyledi.

 

 Pardus yaygınlaştırmasının yapıldığı şirket ve kurumlarda, bu  sistemleri kontrol etmek için çeşitli komutların çalıştırılması gerektiğini ifade  eden Atalay, şöyle konuştu: "Açık kaynak işletim sistemlerini yönetmek, platform bağımlı sistem  yönetim araçlarından farklı. Uzaktan yönetmek için komut çalıştırmanız ve betik  yazmanız gerekiyor. Görüyoruz ki kurumlarda bu anlamda yetişmiş personel bulmak  çok zor. Bu da dikkate alınması gereken çok önemli bir husus. Yetkin personel  olmadığı için, biz burada sistem yöneticilerinin işlerini kolaylaştırabilecekleri  bir program ürettik. Bu program uçtan uca Pardus sistemlerinizi hatta hangi  sisteminiz varsa onu yönetmenizi sağlıyor."

 

"Talep patlaması yaşıyoruz"

 

 Ürünün yaklaşık bir yılda geliştirildiğini aktaran Atalay, "Şu anda  iki kurumla sözleşme, 4 kurumla da proje aşamasındayız ve bu kurumların kullanıcı  sayıları ortalama 500’ün üzerinde. Şu an açıkçası bir talep patlaması yaşıyoruz.  Kurumların açık kaynaktaki en büyük problemini ortadan kaldırıyoruz." bilgisini  paylaştı. Geliştirilen yazılımın iki sürümünün olduğunu anlatan Atalay,  bunlardan birisinin kurumsal kullanım odaklı olmayan açık kaynak kodlu  sunulacağını, diğer sürümünün ise kurumsal kullanım amacıyla geliştirildiğini  vurguladı. Atalay, "Küresel anlamda da talep gördüğü anda yazılım satışa hazır  bir durumda olacak. Burada ulaşmak istediğimiz hedef, her yerli işletim sistemi  ve yerli sunucuyla bütün kurumlarımızın uçtan uca dönüşümünü yapmak."  değerlendirmesinde bulundu.

 

Atalay, HAVELSAN olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının başlattığı  Açık Kaynak Platformu’na büyük destek verdiklerini de belirterek, "Açık kaynak  teknolojilerine yönelik bir laboratuvar kurduk ve çalışmalarımız çok yoğun  şekilde devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.