1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Hiçbir maddi değeri yok
Hiçbir maddi değeri yok

Hiçbir maddi değeri yok

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, gergedan böceğinin hiçbir maddi değerinin bulunmadığını söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Son zamanlarda gündemde olan gergedan böceğinin yüksek miktarda maddi değeri olduğu iddiaları üzerine açıklamalarda bulunan OMü Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, gergedan böceğinin toplanmasının izne tabi olduğunu, biyoçeşitliliğe zarar vermemek için bu böceklerin toplanmaması gerektiğini vurguladı.

“BAZI TüRLER KENDİ AĞIRLIKLARININ 850 KATI KADAR AĞIRLIK KALDIRABİLİRLER”
Gergedan böceklerinin tek bir türden ibaret olmadığını söyleyen Prof. Dr. Tuncer, “Dünyada binden türden fazla olduğu bilinen büyük bir gruptur. Alın kısımlarında boynuz şeklinde bir çıkıntı olduğu için bunlara gergedan böceği denilmiştir. Bazı türlerinin boyları 15 santimetreye kadar uzayabilir. Ancak çoğu türlerin boyları 4-5 santim arasında olmaktadır. Oldukça güçlü böceklerdir. Bazı türler kendi ağırlıklarının 850 katı kadar ağırlık kaldırabilirler” dedi.

“BU TüRLERİN 90 BİN DOLAR ETMESİ SöZ KONUSU DEĞİLDİR”
Kamuoyunda bu türlerin 90 bin dolar edeceği şeklinde bilgiler çıktığını belirten Tuncer, “Bu türlerin 90 bin dolar etmesi asla söz konusu değildir. Hatta bu türlerin maddi hiçbir değerleri yoktur. Ancak bazı uluslararası koleksiyoncular, koleksiyonlarını tamamlayabilmek için bu türlere 2-4 dolar arası bir değer biçmektedirler. Kendi aralarında ya değiş tokuş yapmaktadırlar ya da bu miktarları ödeyerek almaktadırlar. Dolayısıyla bu böceklerin maddi değerinin olduğunu söylemek mümkün değildir” diye konuştu.

“çİFTçİLER YANLIŞ BİLGİ SAHİBİ”
Gergedan böceğinin insanlar tarafından toplanmasının hiçbir faydası olmadığını ifade eden Tuncer, “Tam aksine biyoçeşitliliği etkilediği için olumsuz bir yanı vardır. İnsanların bu böceği gereksiz olarak toplayıp biyoçeşitliliği etkilememesi lazım. Bunlar ancak uzman olan araştırmacılar tarafından toplanabilir. Sınırlı sayıda toplanır. Bütün böceklerde olduğu gibi bunlarında toplanması izne tabidir. Bizim açımızdan diğer bir olumsuz yanı kamuoyunda oluşan böceklerin sanki para eden bir varlıkmış gibi değerlendirilmesidir. Bu bizim çalışmalarımızı güçleştirmektedir. Arazide çalışma yaparken çiftçilerimiz, köylülerimiz yanlış bilgi sahibi olduğu için bu durum bilimsel araştırmaları olumsuz etkilemeye başlıyor. çünkü bitki zararlısı böcekler üzerinde yaptığınız çalışmalarda üreticiler sanki bunların maddi bir değeri varmış gibi algılıyor. Kesinlikle bu böceklerin maddi bir değeri yok. Bu nedenle bu tarz yanlış bilgilerin ortadan kaldırılmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

KENAN AKYüZ 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.