1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. Hınıslı Çocuklar Hemsball'ı Çok Sevdi…
Hınıslı Çocuklar Hemsball'ı Çok Sevdi…

Hınıslı Çocuklar Hemsball'ı Çok Sevdi…

Hınıs’a tarihinde ilk kez spor eğitim uzmanı olarak atanan Cemalettin Öğretmen...

A+A-

Erzrum Güncel- Hınıs ilçesine ilk kez atanan spor uzmanı olarak tarihe geçti, çocukları Hemsball ile tanıştırarak yine bir ilke imza atıp yüzlerindeki tebessümü pekiştirdi. Erzurumlu Cemalettin Öğretmen, Hınıslı çocuklara sporu sevdirdi, komşu ilçeleri kıskandırdı. Şimdilerde birçoğu iyi bir Hemsball oyuncusu olan Hınıslı çocuklar, adını ilk kez duydukları bu oyunu oymaktan çok mutlular. Öğretmenler görev yaptıkları okullarda eserleri ile anılırlar. Taşrada görev yapmanın zorluklarını bilseler de, yaptıkları işin kutsallığı her zaman daha ağır basmıştır onlar için. Erzurumlu genç Öğretmen Cemalettin Baytak’ta, işini severek ve özveri ile yapan ve görev yaptığı yerde iz bırakan Öğretmenlerden biri olmayı başardı.  

 

İLÇEYE İLK KEZ ATANAN SPOR EĞİTMENİ OLARAK TARİHE GEÇTİ

 

Okulu bitirdikten sonra atama bekleyen Cemalettin Baytak, Erzurum’un Hınıs ilçesine spor eğitmeni olarak atandı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kadrosundan ataması yapılan genç öğretmen, 22 Mart 2019 tarihinde Hınıs ilçesinde göreve başladı. Cemalettin Öğretmen, aynı zamanda ilçeye ilk kez atanan bir spor eğitmeni olarak tarihe geçti. İlçede göreve başladıktan sonra çocuklara nasıl faydalı olabilirimin mücadelesini vermeye başlayan idealist öğretmen Cemalettin Baytak, ilköğretim, Lise ve Üniversite öğrencilerine spor ile ilgili bilgi ve seminerler vererek göreve başladı.

 

 

 

HINISLI ÇOCUKLAR HENSBALL’I ÇOK SEVDİ

 

Oldukça faydalı geçen seminerlerde bilmedikleri spor branşlarının da adını duyan Hınıslı çocuklar, Hemsball oyunu ile de ilk kez bu seminer ve toplantılarda tanıştılar. Öğrenciler, Hensball’a ilgi gösterinde, Cemalettin Öğretmende bu oyunu öğretmek için kolları sıvadı. Çocuklar, adını ilk kez duydukları Hensball’ı çok sevdiler. Günümüzde revaçta olan Hemsball oyununu tanıtarak çocukların gelişimlerine katkıda bulunan Cemalettin Baytak, ilçede çocukların kalbinde yer edinmeyi başardı. Kendisi de Erzurumlu olan Cemalettin öğretmen, şimdilerde ilçedeki tüm okullarda eğitim gören çocuklarla birlikte Hensball oynuyor, Hınıslı çocukların ileride iyi bir Hensball oyuncusu olması ve diğer Türk oyunlarını da öğrenmesi için ter döküyor.

 

‘ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNUYORUM’

 

Yapığı işin kutsallığının farkında olan ve mütevaziliği de elden bırakmayan Cemalettin Baytak, ‘‘ Ben sadece görevimi layıkı ile yapmaya gayret ediyorum. 22 Mart 2019 tarihinde Hınıs ilçesine spor eğitim uzmanı olarak atandım. Hınıs ilçesine ilk atanan spor uzmanı olarak tarihe geçtim. İlçede bulunan ilkokul ortaokul lise ve Üniversite öğrencilerine, spor ile ilgili bilgi ve seminerler verdim. Günümüzde revaçta olan Hemsball oyununu tanıtarak, çocukların gelişimlerine katkıda bulundum. Hemsball, yüzde yüz Türk oyunu olup, karşılıklı oynanan, kaucuk bir topun ekl yardımı ile çember ortasına atılması ile oynanan bir sayı oyunudur. Çocuklarda el ve göz koordinasyonu, esneklik ve çeviklik gibi kazanımları vardır’’ diye konuştu.

 

 

HEMSBALL NEDİR ?

 

Hemsball, her yaştan insanın oynayabileceği zevkli ve eğlenceli yeni bir spor dalıdır. Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilir. Hemsball oynarken, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona, sahip olmak gerekir. Yeni Sporun ismi aşağıda belirtildiği gibi oyun esnasında ortaya konan performansın baş harflerinin birleşmesi sonucunda doğmuştur.

 

H = Hand (el),
E = Energy (enerji),
M = Move (hareket, hamle),
S = Stability (denge,istikrar),

BALL = (top)

Oyunun amacı, Hemsball topunu yerde bulunan Hemsball hedef tahtası üzerindeki Hemsball çemberinin içine, çembere çarptırtmadan göndererek rakip oyuncu ve ‘’oyuncuların’’ alanına yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncu ‘’oyuncuların’’ aynı amaca ulaşmasını önlemektir. Oyun ve ‘’oyuncuların’’ rakip alana gönderirken topu ayak bastıkları tablalar dahil her türlü tutma hakları vardır.

Top oyuna kura atışı yapılarak başlanır kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapar. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderir. Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder. Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır.

 

ODAKLANMA
REFLEKS
DENGE
KONSANTRASYON
KOORDİNASYON

Her Yaş İçin Spor

TARİHÇE

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) 06 Ocak 2012 THİSF/31 sayılı yazısı ile HEMSBALL’ı destekleme kararı vermiştir.

Çeşitli etkinliklere katılarak yeni sporumuza büyük bir ilgi gösterilmiş, özellikle HİS tarafından organize edilen 10-14 Mayıs 2012 tarihinde icra edilen 2.Balkan Spor Herkes İçin Spor Festivalinde tanıtımı yapılan HEMSBALL Sporu yerli ve yabancı katılımcıların takdirini kazanmış, akademik çevrenin büyük ilgisini görmüştür.

Pilot bölge uygulaması ile, 16-20 Nisan Gülen Kora İlköğretim Okulu tarafından organize edilen 1’inci Çiğli Okul Öncesi Spor Şenliğinde HEMSBALL 30 Okul ve 2000 öğrenciye tanıtılmıştır. İlköğretim öğrencilerinin spor alışkanlığı kazanmasında ve çocukların psikomotor gelişimine katkı sağlanmasında HEMSBALL’un önemi öğretmen ve eğitmenler tarafından gözlenmiştir.

T.C. GENÇLİK ve SPOR BAKANLIĞI Spor Genel Müdürlüğü’nün 11/07/2013 tarihinde 20262901-020/4065 sayılı yazısı ile ‘’Hemsball Spor Branşı’’ olarak Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Herkes İçin Spor Federasyonu Hemsball’un ilk antrenörlük kursunu 06-17 Ocak 2014 tarihleri arasında İzmir Halkapınar spor kompleksinde açarak antrenör eğitimlerine start vermiş ve ilk antrenörlerini çıkartmıştır.

FAYDALARI NELERDİR?

1.Çocukların psikomotor gelişimini desteklemek.
2.Odaklanma ve konsantrasyon gelişimini sağlamak.
3.Denge gelişimini sağlamak.
4.Zihinsel koordinasyonu sağlamak.
5.Refleksleri geliştirmek.
6.Esneklik kazandırmak.
7.Hareketsiz kalma, obezite ve stres sorunlarına da çözüm getirmek.
8.Sporcuların antrenmanlarına takviyede bulunmak. (Tenis,Badminton,Hentbol,Basketbol v.b.)
9.Aile bireylerine ve topluma spor bilinci kazandırmak, stres atmak, sporu ve birlik beraberliği sevdirmek.
10.Yaşlıların fiziki aktivitelerini arttırarak sağlıklı yaşamlarına destek olmak.
11. Engelli insanların fiziki aktivitelerine yardımcı olarak spor yapmalarını sağlamak.
12.Çocukların ve gençlerin kötü alışkanlıklar ile bilgisayar bağımlılığından uzak durmasını sağlamak.
13. Oynama kolaylığı nedeniyle spor salonu veya sahasına gereksinim duymadan rahatça oynanarak , her öğrencinin spor yapmasını sağlamak. 
   

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL-haberi...

 

RADARHABER 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum