1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Kamu işçisi hüsrana uğradı
Kamu işçisi hüsrana uğradı

Kamu işçisi hüsrana uğradı

Kamu işçilerini ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde hükümet ilk teklifini sundu.

A+A-

Erzurum Güncel- 190 bin kamu işçisi, hükümetten 2017 yılı için yüzde 18 zam isterken hükümetin zam teklifi yüzde 6+3 oldu. Yani ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay içinse yüzde 3 zam öngörüldü. Türk-İş yüzde 18 zammın yanı sıra maaşlarda seyyanen iyileştirme de talep ediyordu.

'İyileştirme şart'  

2017-2018 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri geçen ay başlamıştı. İşçiler adına masaya oturan Türk-İş, 157 bini kendisine, 33 bini başka sendikalara üye işçi için pazarlık yapmaya devam ediyor. Türk-İş’in birinci maddesi iyileştirme. Brüt 2 bin 200 liranın altında ücret alan işçilere 400 lira, 2 bin 250-2 bin 500 arasında brüt ücret alanlara 200 lira talep ediliyor.

Taşeron düzenlemesi 

Türk-İş’in hükümete sunduğu toplu sözleşme teklifinde taşeron işçilerle ilgili sürekli ertelenen düzenlemenin yapılması da yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından iletilen hükümet teklifinin ‘2017 yılının ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci altı ayı için de yüzde 3 düzeyinde zam yapılmasını’ öngörmesi üzerine, 2018 yılı görüşmelerine geçilmedi.

Grev süreci başladı 

Türk-İş teklifi yetersiz buldu. Edinilen bilgilere göre, önceki gün de Türk-İş heyeti Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Görüşmede toplu sözleşme teklifleri değerlendirildi. Toplu sözleşme görüşmelerinde süreç devam ederken; 70 bin kamu işçisi için grev kararı aşamasına gelindi. Türk-İş ayrıca taşeron ve geçici işçilere de kadro verilmesini istiyor.

1000 lira denge ödeneği 

Ayrıca 2 bin 500-2 bin 800 lira arasında brüt ücret alanlara, 2 bin 850 lirayı geçmemek şartıyla, 100 lira verilmesi isteniyor. Birinci yıl için beklenen ücret zammı, 2017 için yüzde 18. İkinci yıl, enflasyona 4 puan ilave edilerek ücret zammı yapılması isteniyor. Vergi dilimlerinin ücretleri olumsuz etkilememesi için de 1000 liralık denge ödeneği talep ediliyor.Posta Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.