1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Koronavirüs nedeniyle düğününü iptal edenler o tarihe dikkat!
Koronavirüs nedeniyle düğününü iptal edenler o tarihe dikkat!

Koronavirüs nedeniyle düğününü iptal edenler o tarihe dikkat!

Koronavirüs nedeniyle düğününü iptal edenler o tarihe dikkat! Paranızın tamamını geri alabilirsiniz

A+A-

Erzurum Güncel- Koronavirüs salgını sürecinde düğününü iptal edenler için dikkat çeken bir açıklama geldi. 1 Temmuz tarihi öncesinde düğününü iptal edenlerin ödedikleri ücretlerin tamamını geri alabileceği belirtilirken, salgın sonrası ortaya çıkan mağduriyete ilişkin 1 Temmuz öncesi ve sonrası şeklinde bir ayrım yapılabileceği dile getirildi.

Korona nedeniyle düğününü iptal edenler o tarihe dikkat

 

Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını üç ay kapatan düğün salonu işletmeleri normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte 1 Temmuz itibariyle yeniden faaliyete başladı.

Düğün salonlarının açılmasıyla birlikte nisan, mayıs ve haziran ayları için düğün yapmayı planlayan binlerce çift evlenecekleri yeni tarihleri paylaşmak için salonlara akın etti. Sadece İstanbul'da normalleşme dönemi düğünlerinde salonlardaki doluluk oranı yüzde 70'e çıktı.

Ancak düğün için 1 Temmuz öncesinde plan yapıp salon kiralayan ancak koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından ötürü düğün yapmaktan vazgeçen kimi çiftler ise ödedikleri paraları geri almak için söz konusu işletmelerin kapısını aşındırmaya başladı.

Mağdur çiftler bugün git yarın gel oyalamaları ve öne sürülen sözleşme üzerinden yüzde 30 kesinti yapılarak para iadesi yapılacağına ilişkin sözlere kanarak aylardır paralarını almayan çalışırken dikkat çeken bir tarih gündeme geldi.

 

 

EMSAL KARARLAR VAR
Yenişafak'ın haberine göre, hukukçular 1 Temmuz öncesinde salon kiralayıp evlilik planı yapanların ancak pandemi nedeniyle düğünlerini iptal etmek zorunda olanların salon işletmecilere ödedikleri ücretlerle ilgili emsal kararların olduğuna vurgu yapıyor.

1 TEMMUZ ÖNCESİNE DİKKAT!
Hukukçular salonların yeniden faaliyete açılmasına izin verilen 1 Temmuz öncesinde kiralama yapmak üzere salon işletmecilerine verilen kapora ya da ücretlere yönelik Tüketici Hakem heyetlerinin para iadesi kararı verdiğini belirtiyor. Taraflar arasında imzalanmış sözleşmelerde bu gibi durumlarda kesinti yapılacağına ilişkin düzenlemenin yer alması halinde ise bu düzenlemenin de 'haksız şart' niteliğinde olduğunu ve 'Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırılık teşkil edeceği dile getiren hukukçular, yasa kapsamında bu durumun da hukuken geçersiz kabul edileceğini ifade ediyor.

 

 

YOĞUN ŞİKAYET GELDİ
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal ise konuyla ilgili yenisafak.com'a yaptığı açıklamada konun üç ayrı boyutta incelenmesi gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

''Birincisi, 01/07/2020 Tarihine kadar düğün tarihleri kesinleşmiş ve sözleşme yapmış peşinat ya da tamamen ücretini ödemiş tüketiciler yasaklama nedeniyle düğünlerini iptal ettiler yada ileri bir tarihe sözleşmede tarih değişikliği yaparak ertelediler. Düğünlerin iptal edenlerin pandemiden biz de zarar gördük diyerek tüketiciden alınan peşinat veya salon ücretinin tamamını tüketiciye ödenmediği yönünde yoğun şikayetler gelmiştir. Bize ulaşan tüketiciler pandemi nedeniyle sözleşme fesih bildirimi ve ödenen ücretin iadesi yönünde ihbarda bulunmuş, ihtarlar gönderilmesi rağmen ödeme alınamıyor ise tüketici hakem heyetlerine yönlendirilmiştir.'' dedi.

 

 

TAMAMI İADE EDİLMELİ
Verilmeyen bir hizmetin bedelinin olamayacağını ve salon sahibinin tüketicinin belirlediği düğün tarihi için hiçbir harcama yapmadığını da sözlerine ekleyen Koçal, Tüketicinin Korunması hakkında kanunun ve aynı kanunun 83/1 maddesi "bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır" hükmünden hareketle, borçlar kanunun "ifa imkansızlığı ile ilgili maddeleri ile diğer mevzuatların gereği, salon sahiplerinin tüketiciden alınan ücretlerin tamamını iade etmesi" gerektiğini söyledi.

 

 

İNDİRİM TALEP EDİLEBİLİR
Düğünlerini erteleyenler açısından ise, 1 Temmuz'dan itibaren kısıtlamalar getirilerek sadece nikahın yapılması takı töreni ve kına yakılması gibi merasim yapılmasına izin verilmesi salonun kapasitesinin ½ sine davetli çağrılabilmesi nedeniyle mevcut imzalanan sözleşmede yazılı hizmetlerin ya da yazılı şekilde düğün yapılamayacağından salon sahiplerinin sözleşmede yazılı tutarda indirime gitmesi gerektiğinin de altını çizen Koçal, ''Çünkü imzalanan sözleşme pandemi öncesi sunulan tüm hizmetleri içermektedir. Dolayısı ile ikram, sanatçı, çalgı olmayacağından salon sahibinin maliyetleri düşmüş olacaktır. Ayrıca tüketici tarafından ise istediği hizmeti yani sözleşmede yazılı hizmetin tamamı alınamayacağından sözleşme eksik ifa edilecek ve yine yukarıda bahsi geçen maddeler çerçevesinde tüketici indirim talep edebilecek.'' diye konuştu.

Tüketicilerin düğünü yapmadığı halde salon sahibi tarafından kaporası ya da salon ücreti ödenmiyor, ya da kısıtlamalı düğün ya da nişan, nikah gibi merasimlerini yaparken salon sahipleri indirim uygulamıyor ise, ellerinde bulunan sözleşme ve ödeme makbuzu ile Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurabileceğini dile getiren Koçal, Anayasanın 172 maddesi ve 6502 sayılı kanunun amaç maddelerinin gayet açık olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.