1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kovid-19 tespiti için yerli termal kamera geliştiriliyor
Kovid-19 tespiti için yerli termal kamera geliştiriliyor

Kovid-19 tespiti için yerli termal kamera geliştiriliyor

Türkiye'de kamera üretimi yapan Büyütech firması, yeni tip corona virüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleye katkı sunmak amacıyla TÜBİTAK desteğiyle termal ve normal kamera özelliklerini tek bir akıllı sistemde buluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Kovid-19 ile mücadele kapsamında, TÜBİTAK'ın mevcut desteklerine ek  olarak açılan "COVID-19 ile Mücadeleye Yönelik Çağrı"sına gelen yaklaşık 450  proje başvurusu arasından, değerlendirme yapılarak çeşitli konularda 35 projenin  desteklenmesi kararlaştırılmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Teknogirişim Sermayesi Desteği" ile  2011'de kurulan Ar-Ge şirketi Büyütech'in projesi de desteklenmesi uygun  bulunanlar arasında yer aldı.

 

Proje kapsamında, yüksek çözünürlüklü, hassasiyetli, doğruluklu ölçüm  yapabilen, termal ve normal kamera görüntüsünü aynı anda analiz edebilen, karar  verebilen ve yetkilileri otomatik olarak uyarabilen bir kamera sistemi  tasarlanmaya başlandı. Ürünün prototipinin 3 ay içinde tamamlanması, 5 ay içinde  de seri üretime geçilmesi planlanıyor.

 

Büyütech Üst Yöneticisi Ömer Orkun Düztaş, AA muhabirine,  şirketlerinin kurulduğu günden bu yana Türkiye'de eksikliği görülen kamera  teknolojileri ve görüntü işleme alanında yenilikçi çalışmalar geliştirerek ülke  adına önemli ilkleri başardığını söyledi.

 

Dünyada 120'den fazla ülkede 45 binden fazla kameralarının aktif  olarak kullanıldığını belirten Düztaş, Kovid-19 ile mücadele döneminde kamera  üreticisi olarak geliştirebilecekleri çözümleri planlamaya başladıklarını dile  getirdi.

 

Düztaş, salgının yayılma hızını azaltma ve tanı sürecinin  hızlandırılması konusunda yüksek ateş semptomları gösterenlerin tespit  edilmesinin önem taşıdığına işaret ederek, "El terminalleriyle ateş ölçümü  yapılması, riskli gruplarla yakın temasta bulunulması nedeniyle ölçüm yapan  personelin sağlığını da riske atıyor. Sivil alanda geliştirilen termal kamera  çözümlerinin yurt dışı kaynaklı olması bizi bu alanda bir çözüm geliştirmeye  itti." dedi.

 

"Mevcut ürünlerin üstünde teknolojiye sahip olacak"

Düztaş, TÜBİTAK'ın Kovid-19 ile mücadeleye yönelik açtığı çağrı  kapsamında destek almaya hak kazandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Toplumsal alanlarda otomatik bir şekilde ateş ölçebilecek, termal ve  normal kameraların teknik avantajlarını bir araya getirerek salgınla mücadelede  üst düzey bir çözüm geliştirmek için çalışıyoruz. Bu sayede havalimanı, otogar,  okul, hastane gibi insan yoğunluğunun ve akışın fazla olduğu toplumsal alanlarda  anlık olarak hassas otomatik ateş ölçümü yapılabilmesini sağlamayı planlıyoruz."

 

Proje kapsamında, mevcut ürünlerin üstünde teknolojiye sahip kamera  geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Düztaş, ürünü daha düşük maliyetle  pazara sunacaklarını bildirdi.

 

Düztaş, Kovid-19 ile mücadelede hızlı kararlar alarak teknoloji  gelişmesine katkı sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'a teşekkür  ederek, "Verilen destek sayesinde projemizin geliştirilme sürecini hızlandırdık.  Biz de elimizden gelen fedakarlığı gösteriyor, ülkemizin sorununa çözüm üretmeye  çalışıyoruz." diye konuştu.

 

Sağlık sektörüne yönelik medya sunucusu

Yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıkları Homeye adını verdikleri akıllı  ev kamerası projelerini, pandemi sürecinde sağlık sektörüne yönelik  özelleştirdiklerine dikkati çeken Düztaş, şunları kaydetti:

"Bu dönemde kendi kameralarımız için geliştirdiğimiz medya sunucu  altyapısını sağlık personelimizin ve halkımızın kullanımına sunalım istedik. Bu  sayede, yüksek kaliteli video ve ses aktarımı yapabilen, görüşmeleri kayıt altına  alma özelliğine sahip, hastayı uzaktan takip etmeye imkan veren ve ayrıca çoklu  toplantı özelliğiyle birden fazla doktorun aynı hasta üzerinde çalışabilmelerini  sağlayan bir çözüm geliştirdik. Uzaktan sağlık uygulamaları için gereken tüm  altyapıyı oluşturduk ve sağlık çalışanlarımızın hem işlerini bir nebze de olsa  kolaylaştırmayı hem de maruz kalacakları riski en aza indirgemeyi amaçladık."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.