1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Meclis'te sıcak saatler!
Meclis'te sıcak saatler!

Meclis'te sıcak saatler!

TBMM Genel Kurulu, CHP'nin talebi üzerine bugün saat 15.00'te olağanüstü toplanarak, "toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin ö

A+A-

Erzurum Güncel-

Başkanlık Divanı'nın oluşması, Lübnan tezkeresi ve RTüK'e üye seçiminin yapılmasının ardından 1 Ekim'e kadar tatile giren Meclis, son dönemde yaşanan terör olayları ve sınır ötesi operasyonun ardından olağanüstü toplandı. 

TBMM, en son 2014 yılı ağustos ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni için olağanüstü toplanmıştı.

Parti temsilcileri tek tek söz aldı. HDP'li Osman Baydemir konuşurken itiraz seslerinin yükselmesi üzerine Şafak Pavey'den azar geldi. Pavey; “Bu ülke sizin egolarınızdan daha değerlidir” dedi.

Bülent Arınç son olarak sataşmaya yanıt olarak söz istedi. Arınç konuşmasında Osman Baydemir'in HDP' için konuşmasının yanlış bir tercih olduğunu açıklarken verilen tepkilere sert bir şekilde yanıt verdi. 

Görüşmeler sonucunda önerge reddildi

BUGüN MECLİS'TE YAŞANANLAR

ŞAFAK PAVEY: BU VATAN HIRSLARIMIZDAN çOK DAHA DEĞERLİ

 Pavey oturumu açış konuşmasından şunları söyledi:

Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızla bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor. Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum. Değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor gündeme geçiyorum.

BüLENT ARINç: CHP'YE TEŞEKKüR EDİYORUM

Toplantıda ilk sözü hükümet adına Bülent Arınç aldı. İşte Arınç'ın açıklamaları;

* CHP grubuna verdikleri olağanüstü toplanma tekliflerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde kalplerimizi kanatan acı olayların. Soruşturmaların devam ettiği bir zamanda ve hükümetin terörle mücadele yaptığı süreçte konuyla ilgili görüşme zaruret olmuştu. Bunu CHP yerine getirdi. Komisyon kurulabilir korumayabilir bunlar sizlerin değerli oylarınızla belli olacaktır.

* Bin 61 kişi gözaltına alındı, 172 kişi tutklandı

PKK ile ilgili olarak şunları söylemem gerekebilir. Toplumsal gelişmenin önündeki terör meselesini ülke gündeminden çıkarmak için kararlı bir tutum sergiledik. çözüm sürecinin nihai hedefi terörün sona erdirilmesi. çözüm Sürecinin kamuoyuna doğru anlatılması için akil insanlar heyeti oluşturuldu.

* 2013 mayıs ayında silahlı unsurların ülke dışına çıkarılması söylenmişti. Silahla bırakılacak siyaset ve fikirler konuşulacak denildi. örgüt şiddet içerikli eylemlerini deva ettirdi. Kırılma noktalarından biri de pek çok yerde baş gösteren 6-8 ekim olaylarıdır. 7 hazirandan bugüne kadar kanunsuz girişimler yapıldı. Her ne kadar başta HDP olmak üzere örgüt bileşenlerin tarafında dezenformasyon yaratılmaya çalışışsa da hükümet adımlar atmıştır.

* HDP’li siyasetçilerin bağımsız devlet kurma ifadelerini kullandıkları görülmüştür. 7 Haziran seçimleri öncesi örgüt ve bileşenleri çözüm sürecini kendi baskı ortamını kullanma aracı olarak kullanmaktadır.

2 DAKİKA POLEMİĞİ

Konuşma süresi biten Arınç: Sayın Başkan ek süre verecek misiniz, diğer konuşmacılara da verilmek üzere diye sordu… Şafak Pavey, “Bugün olağanüstü toplandık. Konuşmanızı bitirmek üzere 2 dakika veriyorum. Diğer konuşmacılara verilecektir” cevabı üzerine Arınç “Madem olağanüstü toplandık çok hasis* davrandınız. 2 dakika” dedi. 

BAYDEMİR: HEPİNİZİN VİCDANINA çAĞRIDA BULUNMAK İSTİYORUM

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir HDP adına kürsüye çıktı. Baydemir'in açıklamalarından satır başları şöyle;

TBMM’nin 8 Haziran sabahından itibaren Türkiye topluluğunun tüm farklılıklarına sahip olduğu temsil oranında memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye ye yeni bir döneme uyandı. Türkiye farklılıklarının bir bütün olarak, siyaset mekanizmasına emretmiş olduğu barışın ortak paydalarda buluşun ve ret politikaları nihai barışla taçlandırın mesajı alınmadı ya da gereğinin gerilmemesi için ısrar ediliyor.

Suruç’ta insanlığa karşı suç işleyen IŞİD organizasyonun yarasını sarmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından Türklerin Kürtlerin birlikte yaşayabileceğinin sembolü olan gençler Suruç’ta katledildiler.

Maalesef toplumda var olan barış arzusu henüz siyasi partilerin ortak bir çabası olmamıştır. Bu toplantıda tarihi buluşmada tarihi bir karara gelin katkı sunalım.

Yaşanmış acıların son acımız olmasının temennisinde bulunuyoruz. HDP olarak bu toplantıya dahilimiz bir daha asla bu ülkede tek bir insanımızı hayatını çatışma ortamlı içinde yitirmemesinin pratiği ve çabası olacaktır. Hepinizin vicdanına çağrıda bulunmak istiyorum. 

 İTİRAZ SESLERİ YüKSELDİ

Hükümet kuramazsak b ve c planlarımız var denilmiş. İşte o planlar 8 Haziran’da yürürlüğe girdi. Tek başına iktidar olma uğruna Türkiye’nin dört bir yanına cenazelerin gitme tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bugün bir kez daha barış zeminine geri dönüş şarttır.

(Baydemir'in sözü itiraz sesleriyle kesildi)

Birkez daha barışa geri dönüşten başka bir çaremiz yoktur. Ağrı'da Mersin'de veDiyarbakır'da yaşatılan saldırılar 200'e yakın saldırı ve Diyarbakır'daki katliam gibi saldırının üzerine gidilmiş olsaydı emin olun ki Suruç'taki katliamı Türkiye yaşamamış olacaktı.

Ceylanpınar'da uykusunda katledilen polisler kardeşimizdir. Rabbim şahit ki bir askerin bir polisin bir gerillanın yaşam hakkına kurban olsun. Bizim yapmamız gereken kinle öfkeyle hiçbir sorunu çözemeyeceğiz. 

Toprağa düşen candan sorumluyuz, gelin el ele verelim. (Bu sözleri HDP grubunda alkışla karşılandı)

DOLMABAHçE DEKLARASYONU

Sayın Cumhurbaşkanı’nın Dolmabahçe deklarasyonunu tanımaması. Orta doğu siyasinde Türkiye – Suriye politikası ve Rojova statüsüne kırmızı çizgi diye karşı çıkması yani Suriye’de barbarlığa karşı mücadele eden kardeşlerimizin komşu olarak tercih edilmemişi barış süreç inin sekteye uğramasına neden olan en önemli argümanlardan olmuştur.

Her bir saldırı arka plana sahiptir. 8 Haziran sabahından itibaren tek başına iktidar olunmadığı için ülke savaşa çekiliyor. Tek başına iktidar olma uğruna fidanlar toprağa gömülüyor. İsterseniz kardeşliğime inanın ister inanmayın Rabbim şahittir ki bütün dünya iktidarları bin kere bir askerin bir polisi bir gerillanın bir sivil yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun.

"O KONUŞMA SUİKAST GİRİŞİMİ"

Sayın Cumhurbaşkanı’nın çin’e gitmeden önce yaptığı konuşma, Davutoğlu’nun bugün yaptığı konuşma birlikte yaşama suikast girişimidir. 

PAVEY ARAYA GİRDİ

Pavey,  Baydemir'e 2 dakikalık ek süre verdi. Bu sırada Meclis sıralarından gelen seslere karşılık sinirlenen Pavey "Birbirinize karşı sabırlı olmak zorundayız. Bu ülke sizin hırslarınızdan daha önemlidir." yanıtını verdi.

Baydemir sözlerine devam etti;

Gelin meclis araştırma komisyonu kuralım. İmralı’ya uygulana tecridi kaldıralım. Bizler HDP olarak 78 milyonun barış içinde yaşaması için zalime teslim olmayacağız.

AK PARTİ'DEN TEPKİ

Şiddet yanlısı ve Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan sözleri nedeniyle 69'a göre yanıtlamak istiyoruz.

CHP'Lİ öZçELİK: HüKüMET U DöNüŞü YAPTI

CHP İstanbul Milletvekili Murat özçelik konuştu. Kısaca şunları söyledi

* Suriye'deki savaşın bizim topraklarımıza çekildiği bir güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız. Bir keşime noktasıyla kontrol altında tutulan terör faaliyetleri çığrından çıktı. IŞİD palazlanırken PKK Batı'nın gözünde aktör oldu.

* O kadar ki şu an bana arkadaşlarım iletti. IŞİD şu anda Gaziantep’in karşı tarafında bulunan Türkmen köylerinde 8-15 yaş arasındaki çocuklara kendi eğitimlerini vermek için talimatını vermiş vaziyette. Bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız.* Hükümet yapmayacağım şeylerde U dönüşü yaptı. 

Sayın Bülent Arınç bazı şeyler söyledi. Araştırma komisyonunu kurmalıyız. çok ciddi olarak şu olaya bakmamız lazım. çok ciddi zaaflar var. Almamız gereken tedbirlerin daha büyük olması gerektiğine inanıyorum.

Bugüne kadar şeffaf yürütülmeyen çözüm sürecinin meclis altında ele alınması büyük önem taşıyor. PKK’nın yapması gerekenler nasıl lanetlenmek gerekiyorsa, kime karşı savaşmamız gerekiyorsa bunu bilmeliyiz. Güçlü bir katılımla partilerden demokrasimiz açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. 

MHP'Lİ öZDAĞ: HDP'YE OLAN TAVRIMIZIN SEBEBİ...

MHP Gaziantep Milletvekili ümit özdağ konuşuyor. O konumadan satır başları;

* İşler çığrından çıkaran PKK ile müzakere ve Ortadoğu'dur. 

* 2007’den beri MHP Davutoğlu’nun söylediği Türkiye’yi eleştirmiştir. Bunu önemli görüyoruz, Davutoğlu ve Erdoğan gerçeği görmüştür. Arınç’ın yanlış yaptıklarına dair açıklamalarda bulundu bundan çok mutlu olduk. 1990’lı yıllarda PKK ile mücadelede sembol isimler, sizlerin kardeşleri, amcaları idi ve yargılanmışlardır hepsi beraat etti. Manevi darbe indirmişlerdir.* Tekrar terörle mücadele stratejisi uygulanmalı. Müzakere olursa terör örgütü muhattabınız olur. 

* Kürtler ve Zalar bizim öz kardeşimizdir. Müzakereler sürecinde PKK yandaşı örgütlerin büyük bir meşruluk kazandıklarını görüyoruz.* Son engelleri MHP’dir. MHP ‘yi HDP ile projeye itmeye zorluyorlar. Biz MHP olarak PKK’nın yaptığı 386 tolu katliamı unutmadık ve unutmayacağız.

* çocukların katledilmesini meşrulaştıran zihniyeti affetmeyeceğiz. PKK’lıları kucaklayan vekilleri unutmayacağız. İstiklal marşımızı söylemeyen vekillerimizle de uzlaşmadık ve uzlaşmayacağız.

* Yurttaşlarımızdan saygısızlıktan değil şehitlerimize saygımızdandır. MHP tek başına da kalsa da vatana sahip çıkacaktır. HDP’nin sahte barış çağrılarına inanmadık, keşke samimi olsalardı. HDP’ye olan tavrımız demokrasiye bağlılığımızın sonucudur.

AK PARTİLİ AYDIN:

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın konuştu.

(Konuşmasının başında tepki sesleri yükseldi) Ben 13 yıldır AK Parti'nin nereden nereye taşıdığını anlatacağım.

* Suçluluk psikolojisiyle tiyatral sergilendi. Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza AK Parti'ye söylediklerinizin kaçta kaçını PKK'ya söyleyebiliyorusunuz. Lütfen biraz samimi olun. Tüm çözüm süreci karşıtlarıyla bir araya geldiniz.  Kimin ne yaptığını nerede durduğunu çok iyi biliyoruz. 

* Yüzyıllardır bölge coğrafyasında bunca kaynağa rağmen refaha ulaşılamıyor. 

* Silahların aradan çıkmaması için uğraştık. 

*  PKK'nın sözcülüğüne soyunanlar bize laf söyleyemez. HDP bir seçim yapmalı. Tercih yapmak zorundadır.

CHP'Lİ GöK: TüRKİYE'Yİ UYARMIŞTIK

önerge sahibi CHP Grup Başkanvekili Levent Gök konuşuyor.

* Bu uslup nedir böyle. Bu Meclis yeni bir siyasi iradenin oluştuğu bir Meclis. Ama bizim konuştuğumuz AK Parti'nin iktidardan gitmesiyle yaşananları konuşuyoruz. Ortaya yeni bir ihale çıkmıştır ve bu eski iktidarın sonucudur. Ama karar verecek olan yeni siyasi iradedir.

* Bunların sorumlusu AKP iktidarının yarattığı iç ve dış tahribattır. Suriye'de karışması sonucunda silahların Türkiye'ye döneceğini yıllardan söylüyoruz. IŞİD terörü için çarşambanın gelişi perşembeden belli olur diye Türkiye'yi uyarmışız.

* Kürt sonunun çözümünün adresi TBMM'dir. Tüm partilerin ortak dayanışmasını talep ediyoruz. çünkü bizim birinci ilkemiz "Yurtta barış dünyada barıştır."

MHP'Lİ VURAL: Teröre karşı duruşumuz bellidir. Bundan önce terörle ilgili bir çözüm komisyonu kurulmuştu. O zaman CHP'nin böyle bir rapor hazırlanmışken çözüm sürecine dahil edilerek bu konuda anlaşma sağlanabilir. 

CHP'Lİ GöK: CHP'nin Türkiye'nin tavrı bellidir. Bütün insanlarımızın hassasiyetleri göz önünde bulunarak tüm siyasi partilerin katılmasını istiyoruz.

VURAL: çözümle komisyona katılmamakla ilgili bir tutum sergilemişti. Bugünki tavrı ise bu komisyona dahil olmak istediğini gösteriyor.

HDP'Lİ BALUKEN:  

HDP'li Baluken sataşmadan dolayı söz istedi.  2 dakikalık konuşmasında; Görüşmelerden hicap ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. CHP'nin vermiş olduğu araştırma önergesine hiç değilse tüm siyasi partiler olarak destek verirsek bunu başarabiliriz. Halkımızın bizden beklentisi var. AK Parti içinde de çok fazla ismin olduğunu biliyorum bu önergeye destek vermek için.

ARINç: Baydemir'e karşılık olarak; Kendisini geçmişten tanıyorum. Akan kanın durması konusunda kendisine katılırım. Eğer Eş Başkan konuşmuş olsaydı PKK'ya PYD'ye yasladık diyebilirdi. ( Alkışlarla karşılandı) İki polisimiz ensesinden vurularak öldürüldü ve PKK bunu üstlendi.

Hanımfendi sus (HDP'li vekil Nursel Aydoğan'a dönerek)

Bülent Arınç: "Bir kadın olarak sus..."video için tıklayın

Pervin Buldan: Hakaret olarak görüyorum ve Sayın Arınç'ın bütün kadınlardan özür dilemesini istiyorum

Pavey: Bunu bir hakaret olarak görmüyorum 

Oylamaya geçildi. Görüşmeler sonucunda önerge reddildi. 

Meclis kapanırken HDP'li vekiller Pavey'in yanına giderken görüntülendi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.