1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Nokta Dergisi'ne operasyon
Nokta Dergisi'ne operasyon

Nokta Dergisi'ne operasyon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şehit cenazesini arkasına alarak selfie çekiyormuşçasına bir görüntüyü kapak yapan Nokta Dergisi’ne operasyon yapıldı. Nokta dergisi Yazıişleri Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.

A+A-

Erzurum Güncel- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, arkasından geçen şehit cenazesinin önünde gülümseyerek selfieçekiyormuşçasına bir görüntü hazırlayarak kapağına taşıyan Nokta Dergisi'ne dün gece yarısı polisler tarafından operasyon gerçekleştirildi. Polis Nokta dergisi Yazıişleri Müdürü Murat çapan'ı gözaltına aldı.

Kağıthane’deki ofislerine polis tarafındanoperasyon düzenlendiğini Twitter hesabından duyuran dergi yönetimi, "Ve polis NOKTA’nın ofisinde..! 2007’de askeri vesayetin emriyle baskın yapılan NOKTA’ya bugün sivil vesayetin emriyle gece baskını yapılıyor" açıklamasını yaptı. 

NOKTA YAZIİŞLERİ MüDüRü MURAT çAPAN GöZALTINA ALINDI!

Gerçek Gündem'in iddiasını Twitter'dan paylaşan Karşı Gazetesi, Nokta dergisiYazıişleri Müdürü Murat çapan'ın gözaltına alındığını duyurdu. 

CHP Medya üzerindeki Baskıları İnceleme Komisyonu üyeleri CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Eren Erdem bugün önce Nokta dergisini ardından Cumhuriyet gazetesini ziyaret etmişti. CHP'li vekillerin ziyaretinden bir saat sonra polis Nokta dergisini basarak, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat çapan'ı gözaltına aldı.

 

GENEL YAYIN YöNETMENİ BöYLE DUYURDU

Okmeydanı, Gürsel Mahallesi’ndeki Nokta Dergisi’nde kimseyi bulamayan polisler, sabah erken saatlerde yeniden binaya geldi. Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, Twitter’dan "Polis an itibariyle ofisimize intikal etti. Saat 01.30... Nokta toplatılacak sanırım. Asker 2007'de baskına sabah gelmişti. Sivil! baskın gece 1.30'da" sözleriyle operasyonu duyurdu.

NOKTA GENEL YAYIN YöNETMENİ BASIN TOPLANTISI YAPTI

Nokta Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven, Twitter'dan yaptığı açıklamaların ardından Kağıthane’de bulunan Nokta Dergisi’nin genel merkezinde yapılan baskınla ilgili bir bir açıklama yaptı. 

Güven, polisin bayi bayi dolaşarak dergi avı yaptığını söyledi. Aynı kapağın benzerinin İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’e de yapıldığını belirten Güven, “Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku İngiltere’de soruşturma başlatmadı.” dedi. Konuyla ilgili mahkeme kararı bulunmadığını aktaran Güven, savcılık kağıdına el yazısı ile derginin toplatılması için 'Terör örgütü propagandası' maddesinin eklendiğini dile getirdi.

"ADETA BİR DERGİ AVI BAŞLAMIŞ DURUMDA"

Derginin toplatılma gerekçesinin ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ olarak gerekçelendirildiğini söyleyen Güven, “Cumhurbaşkanına hakaret' bir derginin toplatılması için yeterli olmaması sebebiyle savcılık tarafından ‘Terör örgütü propagandası’ ifadesi el yazısı ile karara eklenip bir gerekçe oluşturulmuş. Dergi, gece yarısından itibaren gerek matbaaya, gerek dağıtımcı firmaya müdahale edilerek toplatılmaya başlandı. Anadolu’ya giden sayılarımız biraz erken gittiği için şu an bayi bayi dolaşıp adeta bir dergi avı başlatmış durumda. Bayi bayi polisler tarafından dergiler toplatılıyor. Bunun yanında internet sitesi ve twitter hesabı için engelleme kararı çıkarılıyor. TİB’e BTK’ya adım adım tebliğ ediliyor.” dedi.

"SERT ELEŞTİRİ YAPMAYA çALIŞTIK"

Nokta’nın geleneğinde olan sert bir eleştiri yapmaya çalıştıklarını kaydeden Güven, “çünkü; Cumhurbaşkanı Erdoğan bir şehit cenazesinde tabutun üstüne elini koyarak şehitliğin sevinç duyulacak ve mutlu olunacak bir şey olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaparken, şehit babası diz çöküp ağlıyordu. İnsanlar sevinç duydukları şeyde arkalarını dönerek selfi çekerler. Biz de bu nedenle Cumhurbaşkanı’na grafik değeri yüksek bir fotoğrafla ciddi bir eleştiri getirelim dedik. Noktanın geleneğinde olan şeyler bunlar.” şeklinde konuştu.

ekran-resmi-2015-09-14-12.16.10.png 

"BENZER FOTOĞRAF TONY BLAİR İçİN YAPILDI"

“12 Eylül’ün de yıl dönümünü yaşıyoruz.” diyen Güven, “Nokta Dergisi, 12 Eylül’de YöK kurulduğunda, 12 Eylül rejimi görevi başındayken, YöK Başkanı İhsan Doğramacı hakkında bu kapaktan çok daha sert içerikle kapaklar yaptı. Bunlarla ilgili bir ceza davası açılmadı. Küçük tazminat davaları açıldı. Bizim burada vurgu yaptığımız şey, İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair ile ilgili. İngiliz basınında bu kapağın benzeri yapıldı. Blair Irak savaşı ile ilgili ciddi eleştirilip, arkasındaki patlamanın önünde selfieçekerken görüntüleniyordu. Bu dava ile ilgili ne Blair ne de kamu hukuku soruşturma başlatmadı. Eleştiri kapsamında görüldü. Türkiye’de dergi bayilere çıkmadan toplatılma kararı veriliyor. Yani ifade özgürlüğünün ciddi bir biçimde engellendiğini gösteren bir örnek bu. Bunun bir adım ötesi düşünce özgürlüğü kısıtlamaları gelmesi. Bir baskı ortamı oluşturulmaya çalışılıyor ama bu baskı ortamı bizi engelleyemez.” dedi.

Güven, polislerin gece geldiklerini güvenlikçilerden haber aldıklarını belirterek, “5-6 terörle mücadele polisi derginin basıldığı adresleri öğrenmeye çalışmış. Bir baskı oluşturmak için benim gözaltına alındığım yazıldı. Polislerin içeri girme çabası olmadı. Derginin basılmasını ve dağıtılmasını engellemeye yönelik bir hamle oldu.” açıklamasında bulundu.

“Baskınla ilgili hukuki bir çabada bulunacak mısınız?” sorusuna Güven, “Mevcut hukuk düzeninde yapacağımız girişimler var. Muhtemelen savcılık bununla ilgili mahkemeye gidecektir. Karar kesinleştikten sonra bizim itiraz sürecimiz başlıyor. Anayasa ve AİHM’e kadar bu süreci takip edeceğiz.” cevabını verdi.

AK PARTİ'DEN NOKTA'YA İLK TEPKİ: PARALEL PAçAVRA!

Nokta Dergisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili kapağına tepki gösteren AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Paralel paçavra Erdoğan'a yönelik Nokta operasyona kalkışmış. Hem Paralel'e hem de ağababalarına millet 1 Kasım'da asıl noktayı koyacak" dedi. 

Nokta Dergisi'nin bugün yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren kapağına AK Parti'den ilk tepki, Ankara Milletvekili ve Eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'den geldi. İşler, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nokta Dergisi'ne sert tepki göstererek, "Milletin Adam'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatına Nokta koymak isteyenler çok oldu ama millet bütün oyunları bozdu. Paralel paçavra Erdoğan'a yönelik Nokta operasyona kalkışmış. Hem Paralel'e hem de ağababalarına millet 1 Kasım'da asıl noktayı koyacak" dedi.

ekran-resmi-2015-09-14-15.05.27.png

BAŞSAVCILIK'TAN DERGİNİN TOPLATILMASI KARARINA ONAY

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının ''Nokta Dergisinin bu haftaki sayısının toplatılması ile Twitter hesabının erişimine engellenmesi'' kararını onadı.

Derginin yeni sayısının kapağında yer alan haberde, ''Cumhurbaşkanına hakaret ve terör örgütü propagandası'' yapıldığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve örgütlü Suçlar Bürosunca alınan ''derginin toplatılması ve Twitter adresinin erişime engellenmesi'' kararı, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince değerlendirildi.

Hakimlik, incelemede, "Cumhurbaşkanına hakaret içeren" içerikler olduğu değerlendirilerek, ''Terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanına hakaret'' suçlarından soruşturmaya başlandığını hatırlattı.

TWITTER ERİŞİMİNİN ENGELLENMESİNE KARAR VERİLDİ

Bu kapsamda, derginin yeni sayısının Basın Kanunun 25/2 ve devamı maddelerince toplatılmasına ve derginin resmi Twitter adresine erişimin engellenmesine karar verildiğini aktaran hakimlik, bu nedenle anılan nüshanın toplatılması ve söz konusu internet adresine erişimin engellenmesine dair verilen kararların onanmasına hükmetti.

Bu arada, derginin avukatı, kararının kaldırılması için İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu.

NOKTA BAKIN KİMDEN ESİNLENMİŞ?

Derginin 18’inci sayısının kapağında, bir asker cenazesinin önünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘selfie’ çektiği bir görsel kullanılmıştı. Nokta dergisi, bu görselle, eski Britanya başbakanı Tony Blair’i patlayan bombaların önünde selfie çekerken resmeden Guardian’dan esinlenmişti.

nokta-dergisi-erdogan-selfie-guardian-.jpg
 
Derginin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada "NOKTA'yı sabah okuyucu ile buluşturmamak için büyük bir çaba sarfediliyor. Polislerin konuşmalarına bakılırsa dergi toplatılacak ve dağıtımı engellenecek..! " denilmişti. Twitter hesabından ilerleyen saatlerde toplatılma kararı da duyuruldu.

ekran-resmi-2015-09-14-09.19.04.png
 
DERGİYE TOPLATILMA KARARI

Nokta dergisi, Twitter hesabından derginin 18. sayısının toplatılma kararına dair belgeyi de yayınladı. İşte Nokta'nın operasyona dair paylaştığı son haberler:

ekran-resmi-2015-09-14-11.14.18.png

ekran-resmi-2015-09-14-11.14.10.png

ekran-resmi-2015-09-14-11.14.03.png

ekran-resmi-2015-09-14-11.13.57.png

internethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.