1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Piyasalarda Suudi Arabistan etkisi: Saldırı nasıl yansıdı?
Piyasalarda Suudi Arabistan etkisi: Saldırı nasıl yansıdı?

Piyasalarda Suudi Arabistan etkisi: Saldırı nasıl yansıdı?

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın petrol üretimine yönelik altyapısına düzenlenen saldırıların ardından sert yükselirken, zorlu dönemlerde güvenli liman olarak bilinen varlıklar değer kazandı. Kaynak Yeniçağ: Piyasalarda Suudi Arabistan etkisi: Saldır

A+A-

Erzurum Güncel- ABD Hazine tahvilleri, değerli metaller ve ye ile birlikte, güvenli liman talebinin etkisi ile yükseldi. Brent petrolü, kazançlarının bir kısmını geri verden önce yüzde 19 kadar değer kazanırken, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'a düzenlenen yıkıcı saldırılar Kanada doları gibi emtia ile ilgili ülkelerin para birimlerinde de artışa neden oldu. Oto üreticilerinin hisse senetleri, Standard & Poor2s 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti ve Stoxx Europe 600 Endeksi aşağı yönde hareket etti.

Orta Doğu'daki gelişmeler, küresel hisse senetlerinin ve diğer risk varlıklarının bu aya yukarı yönlü başlamalarının ardından piyasadaki havayı test ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, petrol altyapısına düzenlenen saldırıların ardından, Cumartesi günü yaptığı açıkalmada ABD'nin hazır ve hazırlıklı olduğunu söylemesi sonrası bölgedei mütefiklerine yardımcı olacağı sözünü verdi. ABD yönetiminden bazı yetkililer Pazar günü yaptıkları açıklamada, saldırılardan sorumluluğu üstlenen Yemen'deki İran destekli Husi militanları yerine İran'ı sorumlu tutmak için ellerinde kaydadeğer işaretler olduğunu söylediler.

DBS Bank Ltd. baş ekonomisti Taimur Baig, "Haftasonu Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine gerçekleştirilen drone saldırılarının, küresel jeopolitik tablo üzeride önemli etkileri oldu," dedi ve "Bazı petrol ihraç eden şirketlere destekten ziyade, artan riskten kaynaklanan genel etki kısa vadede küresel hisse senetleri için negatif olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, sterlin, Başbakan boris Johnson'ın Brexit konusunda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ilk yüzyüze görüşmesinin gerçekleştirmesi ile birlikte geri çekildi. Asya'da işlem gören hisse senetleri, Çin'de açıklanan verilerin tahminlerin altında kalması ve Hong Kong hisselerinin diğerlerine göre daha düşük performans göstermesinin yanında Güney Kore hisselerinin tatil sonrası yükselmesi ile birlikte karışık seyretti. Japonya piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in bu haftaki toplantısında, yavaşlayan küresel büyüme ve durgun enflasyondan dolayı faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası basın toplantısı düzenleyecek.
*Japonya Merkez Bankası politika toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek ve banka başkanı Haruhiko Kuroda basın toplantısı yapacak.

*Endonezya ve İngiltere merkez bankaları da Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak.
*Cuma günü ABD'de "quadruple witching" günü. Bu günde endeksler ve hisse senetlerinin vadeli ve opsiyon kontratlarının çeyrek dönem vadeleri aynı günde doluyor. Bu günde volatilite ve hacim artıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi New York saati ile 09:50'de yüzde 0.3 aşağıdaydı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek 1.1021 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek 1.2449 seviyesine indi.
*Kanada doları ABD doları karşısında yüzde 0.3 yükselerek 0.7545 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 107.89 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan düşerek yüzde 1.86'ya indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek eksi yüzde 0.47 seviyesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan düşerek yüzde 0.71 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 9.6 sıçrayarak varil başına 60.12 dolar ile 2 ayın zirvesine ulaştı.
*Gümüş yüzde 1.9 değer kazanarak ons başına 17.77 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,498.02 dolara çıktı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.