1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Seçmen bugün seçim olsa?
Seçmen bugün seçim olsa?

Seçmen bugün seçim olsa?

Bahçeşehir ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin seçim günü sandık başında yaptığı ankete göre, seçmen bugün seçim olsa, oy verdiği parti dışında bakın kime oy verirdi?

A+A-
Erzurum Güncel- 7 Haziran seçimlerinin öncesinde peş peşe açıklanan anketler seçimin son yılların 'en ateşli ve gerilimli' seçimi olacağına delalet ediyordu. Anket sonuçlarını doğrularcasına hareketli geçen ve gerilimli etkisi hala devam eden seçimler sonrası en çok konuşulan konu; HDP'nin, barajı kendi beklentisinin de üzerinde geçmesi, AK Parti'nin bir önceki seçime göre düşüşe geçen oy oranı ve  'koalisyon' senaryoları oldu. Peki seçmen bugün yeniden seçim olsa, 7 Haziran'da oy verdiği parti dışında hangi partiye oy verir? 

SEçMEN OY VERDİĞİ PARTİ DIŞINDA HANGİ PARTİYE OY VERİRDİ?

Hürriyet'te yer alan, Bahçeşehir üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Doktor çağdaş Şirin ile Boğaziçi üniversitesi'nden Doçent Doktor Koray çalışkan'ın, 7 Haziran günü, sandık başındaki seçmene sorarak gerçekleştirdiği ankette kritik sonuçlar yer aldı. 

Araştırmaya göre, görüşü alınan 4208 seçmen, oy verdikleri parti dışında başka bir partiyi tercih etmek durumunda kalsa, yüzde 25 oy oranıyla MHP'ye, yüzde 10 CHP'ye, yüzde 8 AK Parti'ye, yüzde 4 HDP'ye, yüzde 20 diğer partilere oy vereceğini ifade etti. Yüzde 37'lik ciddi bir kısım ise (oy verdiği partiyi göz önüne almadan) 'hiçbir partiye oy vermeyeceği' yönünde görüş bildirdi.

ekran-resmi-2015-06-10-11.43.37.png

SEçMEN BAKIN HANGİ PARTİLERE OY VERİRKEN TEREDDüT ETMEMİŞ

Sonuçlara bakıldığında ise seçmenin çoğunlukla, 'MHP'ye oy verip vermeme konusunda tereddüt yaşadığı' görülürken, en az tereddütün AKP ve HDP'ye oy verirken yaşandığı görüldü.

42 farklı ile bağlı şehir merkezi, ilçe veya köyde 100 farklı okulda 4208 seçmenle görüşülerek yapılan 'sandık çıkış araştırması' sonuçlarına göre;

-Seçim sırasında 'Kürt sorunu' en önemli sorun olarak göründü. 

-'HDP'ye giden oyların yüzde 2 'si AK Parti'den, 1'i CHP'den geldi. 

-CHP, genç seçmende potansiyelini HDP'ye kaybetti. Yeni ve genç seçmen HDP'ye meyletti, CHP onları ikna edemedi. 

ekran-resmi-2015-06-10-11.44.38.png

-Seçmenin yüzde 16'sı hangi partiye karar vereceğine son 3 ayda karar verdi. Büyük çoğunluk sandığa parti tercihini bilerek gitti.

İşte grafiklerle 'sandık başında yapılan' seçim anketi sonuçları:

ekran-resmi-2015-06-10-11.42.34.png
 SEçMEN HANGİ KISTASI GöZ öNüNE ALARAK PARTİ SEçMİŞ?
ekran-resmi-2015-06-10-11.43.50.png SEçMEN EN çOK HANGİ PARTİYE GöNüL RAHATLIĞIYLA OY VERMİŞ?

ekran-resmi-2015-06-10-11.44.19.png

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.