1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Süre de bitti yaylalar da
Süre de bitti yaylalar da

Süre de bitti yaylalar da

İmar barışı ile Türkiye genelindeki kaçak yapılara af getirilmişti. Kaçak yapıları yasallaştıran, özellikle de Karadeniz yaylalarındaki çirkinlikleri kalıcı hale getiren uygulama için Bakan Kurum, “Süre uzamayacak” dedi.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye genelinde 31 Aralık 2017'den önceki kaçak yapılara af getiren İmar Barışı için verilen süre yarın bitiyor. Ödeme süresinin ise 30 Haziran olarak belirlendiği uygulama hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “15 Haziran'da imar barışına başvuru süresi tamamlanıyor. Herhangi bir uzatma şu an için söz konusu değil. Yaklaşık 10 milyon 79 bin vatandaşımız bugüne kadar imar barışı sürecinden faydalandı. En fazla başvuru gelen iller arasında İstanbul 1 milyon 747 bin, İzmir 811 bin 452, Ankara da 469 bin başvuruyla yer alıyor. Şu an için yatırılan bedel yaklaşık 19 milyar 300 milyon lira” dedi.

EN ÇOK KARADENİZ KİRLENDİ

İmar Barışı’ndan yararlanmak için yapılan başvurularda Karadeniz Bölgesi’ndeki yoğunluk dikkat çekti. Sit, mera, milli park gibi koruma statülerine sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi'ndeki iller arasında 200 bine yakın başvuru ile Trabzon başı çekerken, Samsun’da 146 bin 780, Giresun’da 118 bin 672, Ordu’da 99 bin 503, Rize’de 69 bin 597, Gümüşhane'de 59 bin 995, Artvin'de 23 bin 242, Bayburt’ta ise 11 bin 199 başvuru gerçekleştirildi.

11 ilde 'İmar Barışı' bedelini ödeyen kent sakinleri, kaçak yapıları için 'Yapı Kayıt Belgesi' aldı. Karadeniz'de başvuruların çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalar için yapıldı. Yayla sakinleri, yapı büyüklüğü ve kat sayısına göre ödeme yaptıkları Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden 'Yapı Kayıt Belgesi' almaya hak kazandı. Asılsız beyanlarda bulundukları tespit edilen bazı yaylacıların 'Yapı Kayıt Belgeleri' iptal edilerek kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatılmıştı.

VER PARAYI DÖK BETONU

Yasanın sağladığı fırsatla belli bir miktar para karşılığında Karadeniz yaylaları beton yapılara teslim edilmiş oldu. Çevreci vatandaşlar ve turistler gördükleri manzaralar karşısında tepkisiz kalamıyor. İmar Barışı uygulamasının son bulması ise çevre örgütlerinde sevince neden oldu.

ERDOĞAN, ‘KİRLETTİK’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'deki Ayder Yaylası için "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" çıkışı ile gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılar için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Hiç kimse kusura bakmasın, kaçak yapılar yıkılacak" açıklamasını yapmıştı. Ancak İmar Barışı, Doğu Karadeniz’i kirleten kaçak yapıları, kalıcı hale getirdi.

Kaynak Yeniçağ: Süre de bitti yaylalar da!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.