1. HABERLER

  2. EGE

  3. 'Tadilat var' diyerek kaldırıldı!
'Tadilat var' diyerek kaldırıldı!

'Tadilat var' diyerek kaldırıldı!

Sinop'un ilk büst olma özelliğini taşıyan ve Sinop Şehir kulübünün önüne kurulduktan sonra bir ilkokul bahçesinde muhafaza altına alınan Atatürk büstü ortadan kayboldu. Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, tarihi Atatürk büstünün izini sürüyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Viyana güzel sanatlar akademisi heykel profesörü Heinrich Krihhel ( 1883-1945) tarafından bizzat Atatürk’ün modelliğinde yapılan büstünün birebir kopyası olan ve 26 Ağustos 1927 yılında Sinop Şehir kulübü önündeki alana kurulan büst sırra kadem bastı.

Sinop’un ilk büst olma özelliğini taşıyan büst, 1960 yılına kadar Sinop Şehir kulübü önündeki alanda sergilendikten sonra 1968 yılında ilde bulunan Gazi Mustafa Kemal ilkokulu bahçesinde muhafaza altına alındı ve ortadan kayboldu.

Halksesi.com’dan Mete Çağdaş’ın haberine göre; büstün 2014 yılında okulun tadilatı esnasında kaldırıldığı ve bir daha da ortalıkta görülmediği belirtiliyor.

TESCİLLEYİP MÜZE DE SERGİLEYECEĞİZ

Ortadan kaybolan büst’ün manevi değeri kadar tarihi değeri olduğunu da belirten, il Kültür ve Turizm müdürü Hikmet Tosun “Ben Sinop’un eski tarihi fotoğraflarını araştırırken bu fotoğraf dikkatimi çekti ve nerede olduğunu öğrenmek istedim. Araştırmalarım sonucu büst’ün sırra kadem bastığını ve ortadan kaybolduğunu öğrendim. Sinop’un ilk büstü olduğu kadar tarihi sanat eseri olması açısından da büyük önem arz ediyor. Milli eğitim müdürlüğüne konuyla ilgili resmi yazışmamı yaptım. Bulunduğunda tarihi eser olarak tescilleyip Sinop müzesinde sergileyeceğiz. Çünkü büyük önder ATATÜRK’ün bizzat kendisinin modellik yaptığı bir sanat eserinin birebir kopyası ve Sinop’un ilk ATATÜRK büstü. Umarım biri ya da birileri tarafından satılmamış veya parçalanarak atıl hale dönüştürülmemiştir” dedi.

0-007.jpg

Kaynak Yeniçağ: 'Tadilat var' diyerek kaldırıldı!

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.