1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Tartışıp dağıldılar!
Tartışıp dağıldılar!

Tartışıp dağıldılar!

Suruç, Ceylanpınar, Adıyaman’daki saldırılar üzerine CHP’nin çağrısıyla olağanüstü toplanan Meclis, tek günlük gergin bir oturumla terörü tartıştı. Araştırma komisyonu kurulması talebinin reddedildiği görüşmelerin ardından parlamento, yeni bir hükümet kur

A+A-

Erzurum Güncel- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çözüm süreciyle ilgili, “Bu süreç istismar edildikçe CHP ve MHP’den eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır. çözüm süreci ismi, şartları değişebilir, ama Türkiye’nin son şansıdır” dedi.

CHP’nin olağanüstü çağrısı üzerine Meclis Genel Kurulu dün toplandı. “Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla” Meclis araştırması açılmasını talep eden CHP’nin önergesi reddedildi. CHP ve HDP’nin kabul oylarına karşı, AK Partililerin ret oylarına bazı MHP’liler de destek verince araştırma komisyonu kurulmadı.  
Bu dönem Başkanvekili olan Şafak Pavey’in ilk kez yönettiği oturumda zaman zaman tansiyon yükseldi. Genel Kurul’da daha çok Ak Parti ile HDP grupları arasında gerilim yaşandı. Komisyon kuruluşuna destek vermemesi nedeniyle de MHP ile CHP’li yöneticiler arasında atışma oldu. HDP sözcüsü Osman Baydemir’in, “Bir kez daha ya Rab, tek başına iktidar olma uğruna fidanlar canlar toprağa defnediliyor” sözlerini AK Partililer sıra kapağına vurarak protesto ettiler. AK Parti sıralarından Baydemir’e yönelik yükselen tepkilere karşı Pavey uyarıda bulunarak, “Sayın milletvekilleri, lütfen egolarımızı terbiye edelim” dedi.

 

Meclis'te uyuyan Uğur Işılak'tan açıklama geldi

 

‘TERöRİSTLER KIS KIS GüLüYOR’


Görüşmelerin sonuna doğru “sataşma” nedeniyle verilen söz haklarıyla tartışma sürdü. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Dışarıda olduğu gibi rasyonel aklın Meclis’te de devreden çıktığını üzüntüyle ifade etmek istiyorum” dedi. Uzlaşmadan uzak mesajlara tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de “Bugün bir araya gelemeyeceğiz de ne zaman geleceğiz? Kendimize gelelim. Teröristler bizi kıs kıs gülerek izliyorlar, ‘Birbirlerine düştüler’ diye” sözleriyle sitem etti.

 

IŞİD SUçLAMASINA SERT YANIT


Arınç, hükümet adına yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı’nın “çözüm sürecinin devam edemeyeceğine” dönük sözlerine karşın sürecin devamına yönelik mesaj verdi: “örgütün süreci istismar ettiği açık bir şekilde görülmektedir. çözüm süreci konusunu ağızlarında sakız gibi çiğneyenlere karşı; ta başlangıçtan bu yana bu süreç istismar edilmişti ve istismar edildikçe de CHP ve MHP’den de bazen politik söylemlerle bazen esasa yönelik eleştiriler gelmiştir. Bugün görüyoruz ki bu eleştiriler büyük ölçüde haklıdır. Dolayısıyla, bu sürece Türkiye’nin ihtiyacı var. Sadece şiddetle, silahla terörle baş etmek mümkün değildir. çözüm süreci, ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama Türkiye’nin son şansıdır, böyle bir sürece ihtiyacımız var. Türkiye’ye yönelik tehditler sebebiyle DAİŞ’e yönelik tedbirlerle, sadece bombalamayı kastetmiyorum, diğer ülkelerle de terörle işbirliği kapsamında çok önemli çalışmalar yapmaktayız. IŞİD’le yan yana vermiş veya IŞİD’le iç içe geçmiş bir hükümeti (ifadesini), nefret ve lanetle, böyle bir söylemi reddederim.”


Genel Kurul’da dün parti temsilcilerinin yaptığı değerlendirmeler şöyle:


HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir: “Tek başına iktidarı sürdürme uğruna bugün Türkiye’nin her yanına cenazelerin gittiği bir manzarayla karşı karşıyayız. Partimize yakın 200’e yakın saldırı etkin bir şekilde soruşturulsaydı, Suruç’taki katliamı Türkiye toplumu yaşamamış olacaktı. Tam da bu noktada bir darbe mekaniğiyle karşı karşıyayız. Tek başına iktidar olunamadığı için ülke savaş sathı mahalline çekiliyor.”

 

İKİ LANETİN HEDEFİNDEYİZ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat özçelik: “IŞİD kendine hiçbir tedbir konulmaksızın adam devşirme ve eğitim faaliyetlerine girişti, yaklaşık 10 bin vatandaşımız bir şekilde ya gitti IŞİD saflarında savaştı geldi ya da orada lojistik faaliyetlerde oldu ya da içeride devşirme faaliyetlerinde bulundu.”  
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın: “Suçluluk duygusuyla teatral bir oyun sergilendi burada. Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, bize söylediklerinizin kaçta kaçını PKK’ya söyleyebiliyorsunuz, o yürek, samimiyet ister. HDP sözcüsü IŞİD’den 10 bin Türk vatandaşından söz etti, ben soruşturdum 1000-1300 arasında Türk vatandaşı var, dünyada ilk ona dahi girmiyor.”  
MHP Gaziantep Milletvekili ümit özdağ: “Bülent Arınç’ın yanlışı gösteren açıklamasından çok mutlu olduk. Erdoğan, ‘Açılım bitti’ derken, Başbakan ‘Açılım devam ediyor’ diyor. Hedef aynı ama muhattap değişecekmiş. Bundan sonra herhalde açılımı Diyarbakır Kabzımallar Odası’yla yapacaksınız. PKK’ları kucaklayan milletvekillerini affetmeyeceğiz. 

 

Zor görevi üstlendi


BAŞKANVEKİLİ seçildikten sonra Meclis Genel Kurul’nu ilk kez yöneten Şafak Pavey, olağanüstü oturumu sağduyu çağrısıyla açarak, milletvekillerine “İnsanlarımız öfkelerimizden, nefretlerimizden çok daha kıymetliler. çünkü bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli” diye seslendi. “Ben, her terörün ardından görünmez yaralıları da merak ederim; kaçını daha kaybettiğimizi, kaçının ömür boyu engelli kaldığını, onları bekleyen zahmetli geleceği düşünürüm” diyen Pavey sözlerini, “Felaketin neye benzediğini unutanlara, su satmak için yangın çıkarmak fikri cazip gelebilir; fakat yangın bir felakettir ve felaketten kâr umanları da kül eder” diye sürdürdü.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.