1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Tartışmalar devam ediyor... Kahvaltı yasaklanmalı mı?
Tartışmalar devam ediyor... Kahvaltı yasaklanmalı mı?

Tartışmalar devam ediyor... Kahvaltı yasaklanmalı mı?

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’ün ‘kahvaltı yasaklansın’ sözleriyle ilgili tartışmalarına, İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kahvaltı yapılmadığı takdirde gün içinde çeşitli rahatsızlıklar olabileceğini belirtti.

A+A-

Erzurum Güncel- İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz’ün ‘kahvaltı yasaklansın’ sözlerine yanıt verdi. Mocan, bilişsel ve fiziksel gelişimi desteklediğini söyleyerek, günün en önemli öğünü olduğunu da vurguladı.

BEYNİNİZ ÇALIŞMAZ

BirGün'ün haberine göre Prof. Dr. Mocan, birçok nedenle güne kahvaltıyla başlamanın çok yararlı olduğunun altını çizdi. Kahvaltı yapılmadığı zaman gün içinde çeşitli rahatsızlıkların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mocan, şunları anlattı: “10 sene önce ‘kahvaltı yapmayan kilo alır’ demiştim. Sporcular, gelişmekte olan, gençler, yaşlılar, çocuklar, çalışan herkesin güne kahvaltıyla başlaması gerekir. Eğer yapmazsanız saat 10.00’a doğru açlık hissiniz artacak, şekeriniz düşecek; fenalık hissiniz, halsizlik, sinir olacak, başarılı olmayacaksınız, beyniniz çalışmayacak. Bu kadar basit.”

Prof. Dr. Mocan, Akdeniz usulü kahvaltı yapılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mocan, Kahvaltının yumurta, peynir çeşitleri gibi protein ağırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak şu tavsiyelerde bulundu:

♦ Kahvaltı denilince akla poğaça gelmemeli. Poğaça kahvaltı değil.

♦ Amerika kahvaltıları gibi ya da dışardaki gibi yağlı şeyler yemememiz lazım.

♦ Yağlı şeyler değil bizim tipik proteinli kahvaltımız olmalı.

♦ Mutlaka bir yumurta olmalı. 2 tane yenilecekse birinin beyazı diğeri de tam tüketilmeli.

♦ Peynir, yumurta, süt ve yeşillikler kahvaltıda muhakkak yer almalı.

PROTEİN AĞIRLIKLI OLMALI

Sağlıklı bir kahvaltının özellikle çocuklarda akademik başarıyı artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Elmacıoğlu, yaratıcılık, matematik ve çözüm gerektiren birçok konuda da çocukların ve gençlerin performansını yükselttiğini kanıtlandığını belirtti. Kahvaltının yumurta, peynir çeşitleri gibi protein ağırlıklı olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Elmacıoğlu, “Kahvaltıda mevsimine göre meyve ve sebze tüketmeliyiz. Çocuk ve gençler kahvaltı yaparken özellikle süt tüketimini unutmamalıdır; zira hayat boyu kemik yoğunluğunun en önemli garantisi süt ve süt ürünleridir. Ayrıca, sebze ve tam tahıllı ekmek çeşitleri de sağlıklı kahvaltının en önemli ögeleridir. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile güne canlı başlayabilirsiniz. İş verimini yükseltebilirsiniz; sağlıklı düşünmeyi artırabilir, sağlıklı yaşayabilirsiniz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.