1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Tehlike Çanları!
Tehlike Çanları!

Tehlike Çanları!

Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve TEMA Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü İklim Eylem Planı tamamlandı. Konunun uzmanları tarafından hazırlanan rapor, şehirde tehlike çanlarının çaldığını ortaya koydu.

A+A-

Erzurum Güncel- Dünyanın dikkatle izlediği iklim değişikliği ve getireceği sıkıntılar için alınacak önlemleri kapsayan Erzurum İklim Eylem Planı hazırlandı.

2019 yılında Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve TEMA Vakfı’nın ortaklığında başlanan İklim Eylem Planı, üç yıl süren ciddi bir hazırlığın ardından tamamlandı. Altı ana başlık altında toplanan raporda, iklim değişikliğinin etkileyeceği alanlar belirlendi ve alınması gereken önlemler sıralandı.

Bir çok ülkenin harekete geçip eylem planlarını tamamladığına ver verilen raporda, hava kirliğinden, ulaşıma, sanayileşmeden, tarım alanlarının imara açılmasına, su kaybından kar kalitesinin düşmesine kadar bu çok konuya dikkat çekildi. Konunun uzmanları Erzurum için acı reçete hazırladı.

Tarım alanları imara açılmış!

Raporun en çarpıcı bölümlerinde biri de tarım arazilerinin amacı dışında kullanılması. Son yıllarda birbiri ardına tarım arazilerinin imara açılmasını irdeleyen raporda; tarım alanlarının amaç dışı kullanımının 1990’lı yıllarla başladığı belirtilmiş. Tarım alanları üzerinde Mevzi İmar Planı yapmak isteyen vatandaşların talepleri ve ilgili kurumların olumlu görüşleri ile parça, parça olmak üzere ilk yıl 26 sonrasında ise 78 adet Tarımsal Niteliği Korunacak Alan için tarım dışı kullanım izni alınmış.  Verilen görüşler kentin gelişme yönünü kuzeydeki ovaya doğru çevirmiş. Daha önce yapılmış olan ve ovanın üzerinden geçen Kuzey Çevre Yolu Projesi de bu süreci hızlandırmış. Raporda tarım arazilerinin derhal koruma altına alınması gerektiğine dikkat çekilmiş.

Kar ve su kıtlığı yaşayabiliriz!

Hazırlanan rapordaki önemli başlıklarından biri de su kullanımına yönelik. Küresel ısınmanın etkilerinin kar ve su kalitesini ciddi oranda etkilediği belirtilen Eylem Planında; “Günümüzde kış turizmi, hava ve özellikle kar koşullarından yoğun bir şekilde etkilenmektedir ve pek çok bölgede iklim değişikliği nedeniyle tehlike altındadır. Öyle ki Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gelecekteki kış oyunlarının yapılacağı bölgeleri seçerken iklim değişikliğini de dikkate alacağını açıklamıştır. Ayrıca bankalar, 1500 m’den daha aşağı seviyedeki kayak merkezi yatırımlarına kredi vermek konusunda çok sıkı koşullar sunmakta ve iklim değişikliğinin kayak merkezleri üzerindeki etkilerinin belgelenmesini istemektedirler” ifadeleri yer almış.

Raporda Erzurum’da uzun yıllar kar kalınlığı değerlerinin azaldığı, kentsel yayılma hızının bunu tetiklediğine de değinilerek, “ Büyüme hızı ve su tüketim alışkanlıkları gibi nedenler hâlihazırda su kaynakları üzerinde önemli bir baskı oluşturmakta. Yağışların azalmasıyla  su kaynaklarının beslenememesi durumda ciddi su sıkıntısı çekilecek. Sınırları aşan akarsuları besleyen havzalara sahip Erzurum’da su kaynakları ile ilgili yaşanabilecek bir sorun, Ortadoğu ve Güney Kafkasya’nın da sorunu haline gelebilecektir” görüşlerine yer verildi.

Çevre kirliliği yüksek düzeyde

Şehirde hem hava kirliliği hem de çevre kirliliğine dikkat çekilen raporda, “ Kontrolsüz şekilde inşaat çalışmalarının yapıldığı kentte, yıkıntı atıklarının toprağa gelişi güzel dökülen inşaat, yıkıntı atıkları toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını bozmaktadır. Yapısı bozulan bu toprakların yeniden kullanımı uzun süre mümkün olmamaktadır. İleriye dönük olarak inşaat ve yıkıntı atıklarının döküldüğü yerlerin kendi başına yeşil alanlara dönüşmesi mümkün olmayıp, ancak döküm yapılan yerde nebati toprak kullanılmasıyla sağlanabilmektedir. Belediyelerin hafriyat ruhsatlarının sadece inşaat yapılanda değil aynı zamanda o hafriyatın nereye döküldüğüne dair izleme çalışması yapması gerekmektedir” denildi.

Birçok başlıkta sorun ve çözümlerin yer aldığı İklim Eylem Planının nasıl ve hangi kurumlar tarafından uygulanması gerektiği belirlenmiş.

Herkes görüş belirtmeli

İklim Eylem Planının önemli ayağını oluşturan TEMA Vakfı Erzurum Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, hazırlanan raporda sadece konunun uzmanları değil, gönüllülerinde yer aldığını söyledi.  Bedirhanoğlu,” Bu eylem planı bir tavsiye değil, bizzat yapılması gerekenler yer aldı. Eylem Planı Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Sosyal Medya hesabında yayınlanmaya başlandı. Her bir vatandaşımız bu konu üzerine fikrini paylaşabilir. Biz onların da görüşlerini yayınlayacağız, çünkü bu plan canlı bir plan. Erzurum dünyada bir çok bakımdan avantajlı bir bölge, eğer potansiyelimizi koruyabilirsek şehir adına ciddi kalkınmalar sağlayabiliriz” dedi

Sevda Güneş İncesu/Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.