1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Telefon satışlarına 5G ve yapay zeka damgası
Telefon satışlarına 5G ve yapay zeka damgası

Telefon satışlarına 5G ve yapay zeka damgası

Dünyada akıllı telefon satışlarında azalma görülürken Türkiye’de de kur ve vergi etkisiyle benzer bir durum yaşanıyor

A+A-

Erzurum Güncel- Samsung ve Huawei paylarını artırırken Apple’da düşüş var. 5G ve yapay zeka özellikleri pazardaki rekabette öne çıkan trendler olacak.

Küresel akıllı telefon satışlarında gerileme sürerken, farklı segmentler ve trendlere yönelim ağırlık kazanıyor. Araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre, 2019 yılının fon satışları 2018’in aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 azalarak 333 milyon adet oldu. Geçen yılın aynı dönemindeki satışlar 341 milyon adetti.

TÜRKİYE PAZARI

Türkiye pazarına baktığımızda ise yılı ilk yarısında telefon satışları 4,8 milyon adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın tamamındaki satışlar 9,8 milyon adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın tamamındaki satışlar 9,8 milyon adetti. Pazar paylarına bakıldığında da globaldeki tablonun benzeri görülüyor. Samsung ve Huawei Pazar paylarını artırırken Apple’da kayıp var. Ayrıca Çinli Lenovo’nun Türkiye’de tekrar akıllı telefon pazarına ürün sunma planı bulunuyor. Bu da önümüzdeki dönemde pazar paylarında değişim yaratabilir.

TAKSİT VE ÖTV ETKİSİ

IDC Afrika ve Türkiye Araştırma Müdürü Dr. Ramazan Yavuz, 2019 sonunda akıllı telefon pazarında geçen yıla göre düşüş tahmin ediyor. Yavuz, akıllı telefon pazarının 2018 yılındaki dolar krizinin etkilerini hala taşıdığını söylüyor.

Ayrıca, taksit sayısındaki sınırlamaların ve vergi oranlarındaki artışında da satışlardaki düşüşte etkili olduğunu ifade ediyor. Vergideki artış, markaları giriş ve orta seviye fiyatlardaki modellere yönlendirdi.

Yavuz, karlılığın daha da azalacağı, zaten doygunluk seviyesine ulaşmış Pazar var olmanın daha zor olacağı anlamına geldiğine de işaret ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.