1. HABERLER

  2. GENEL

  3. TSK Ali Bekki köyünü ele geçirdi
TSK Ali Bekki köyünü ele geçirdi

TSK Ali Bekki köyünü ele geçirdi

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında şu ana kadar en az 394 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. TSK ve ÖSO Ali Bekki köyünü ele geçirdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye  Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütü PYD/PKK işgalindeki  Afrin ilçesinin kuzeybatısındaki Ali Bekki köyünün kontrolünü sağladı. 

Bölgedeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO birlikleri  8. gününe giren Zeytin Dalı Harekatı kapsamında PYD/PKK'nın yuvalandığı Afrin  ilçesinin kuzeybatısında yer alan Raco beldesine bağlı Ali Bekki köyünde kontrolü  sağladı. Öte yandan TSK ve ÖSO birlikleri, Raco beldesindeki 740'ıncı nokta  olarak bilinen bölgeyi ve örgütün bir eğitim kampını da ele geçirdi.

Operasyonda 10'dan fazla terörist etkisiz hale getirildi.

TSK ve ÖSO birliklerinin 20 Ocak'ta başlattığı harekat kapsamındaki  kara operasyonunda, Adamanlı, Haftar, Hay Oğlu, Ömer Uşağı, Marso, Şeyh Abid,  Karmanlı, Bali Köy, Kurni ve Mahmud Ubasi köyleri ile Syria Tel tepesi terör  örgütünden alınmıştı.

Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı

Genelkurmay Başkanlığı, harekatın ilk günü yaptığı açıklamada,  operasyonun Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş  Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararları ve BM  sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak  bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada,  yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi  için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK’ya  devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu.  Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü  Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt, uzun yıllardır Amanos  Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin  kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü,  Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde  65'i örgütün işgali altında bulunuyor.

TSK'DAN ZEYTİN DALI AÇIKLAMASI
Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmeye göre,  Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup  teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı  ve zulmünden kurtarmak üzere TSK tarafından 20 Ocak Cumartesi günü saat 17.00'de  başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Harekat, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları,  Birleşmiş MilletlerGüvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik  kararları ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinde yer alan  "meşru müdafaa hakkı" çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak  icra ediliyor.

Harekatın başından itibaren Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar tarafından  terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a ait 340 hedef imha edildi.

Hava Kuvvetleri, taarruz helikopterleri ve kara ateş destek  unsurlarının desteğiyle kara harekatı, planlandığı şekilde başarıyla devam  ediyor.

Harekat kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre,  en az 394 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi.

Teröristlerle girilen çatışmalarda TSK mensubu 3 asker şehit oldu, 30  asker yaralandı. Yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor.

Harekatta TSK tarafından desteklenen 13 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)  mensubu şehit oldu, 24 ÖSO mensubu yaralandı.

Teröristlerin kullandığı 16 sığınak imha edildi

19-26 Ocak tarihlerinde PKK/KCK'nın barınma alanı ve yurt içine geçiş  güzergahı olarak kullandığı Bitlis ve Şırnak ile Irak'ın kuzeyinde yürütülen orta  ve küçük çaplı operasyonlara aralıksız devam edildi.

Operasyonlarda 9 terörist etkisiz hale getirildi, 11 piyade tüfeği,  bir keskin nişancı tüfeği, biri makineli 2 tabanca olmak üzere 14 hafif silah, 10  kilogram amonyum nitrat, 19 kilogram C-4 patlayıcı madde, 4 elektrikli fünye, 2  el bombası, 6 RPG-7 mühimmatı, 8 RPG-7 sevk fişeği, 3 bin 17 çeşitli cins ve  çapta hafif silah mühimmatı, bir gece görüş dürbünü, bir şarjör, 8 telsiz, 13 EYP  yapımında kullanılacağı değerlendirilen LPG tüpü ele geçirildi ve 7 EYP imha  edildi.

Teröristler tarafından kullanılan 16 silah mevzisi, sığınak, barınak,  mağara ve depo kullanılamaz hale getirildi, 4 asker yaralandı.

Yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 4 bin kişi yakalandı

Etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen  denetim ve kontroller sonucunda sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 4 bin  401 kişi yakalandı.

PKK/KCK'nın en önemli finansal kaynaklarından kaçakçılık ve  uyuşturucuyla mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen  operasyonlar neticesinde 25,7 kilogram uyuşturucu, 50 kaçak silah, 33 bin 326  paket kaçak sigara ve 6 kaçak cep telefonu ele geçirildi.

Azim ve kararlılıkla icra edilen operasyonlarla PKK/KCK üzerinde  oluşturulan baskı neticesi örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyeti  kısıtlandı.

2 bin kilometrekarelik alan kontrol altına alındı

Hudut güvenliğini sağlamak, terör örgütü DEAŞ'ın tehdit ve  saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı  sağlamak, sivilleri korumak ve terör olaylarından zarar görmelerini engellemek  maksadıyla gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı'nda, TSK tarafından  desteklenen ÖSO'nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez ve Cerablus  arasında bulunan 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol  altına alındı.

Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama ve temizleme çalışmaları  sürdürülürken PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten  batıya doğru gerçekleştirdikleri saldırıları durdurmaya yönelik tedbirlerin  uygulanmasına hassasiyetle devam ediliyor.

Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden  yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık veriliyor. Bölgede  yürütülen normalleşme çalışmalarına katkı sağlanıyor.

İdlib bölgesinde, Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin  artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç  sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun  şartların ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların  oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla TSK birlikleri, "Gerginliği Azaltma  Kontrol Gücü" olarak görev yapıyor.

Bu kapsamda 13 Ekim 2017'de 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017'de  2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017'de de 3 Numaralı Gözlem Noktası tesis  edildi. Diğer gözlem noktalarının faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara  devam ediliyor.

TSK unsurları, bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör  ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.