1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Türkiye’nin plastik atık ithalatı Meclis gündeminde
Türkiye’nin plastik atık ithalatı Meclis gündeminde

Türkiye’nin plastik atık ithalatı Meclis gündeminde

Türkiye'nin, 2016 yılının ilk aylarında 4 bin ton olan plastik atık ithalatı 2018 başlarında aylık 33 bin tona kadar yükseldi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye’de plastik atık ithalatı son yıllarda hızla artmaya devam ediyor. Çin’in plastik atık ithalatını durdurmasının ardından 2016 yılında 4 bin ton olan ithalat rakamları 2018 yılında 33 bin tona kadar yükseldi.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, plastik atık ithalatını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bahşi, Türkiye’nin plastik atıkların geri dönüşümünde en başarısız 20 ülkeden biri olduğuna dikkat çekti.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi’nin Meclis’e verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“Plastik kirliliği tüm denizleri tehdit eden küresel bir sorundur. Türkiye'de de plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, sıfır atık konusunda tartışmaların başlaması olumlu olmakla birlikte plastik kirliliği ile ilgili daha etkili ve kararlı adımlar atılması gerekmektedir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) verilerine göre Türkiye, plastik atıkları geri dönüştürme konusunda en başarısız ilk 20 ülkeden biri konumundadır. Okyanuslara her sene 9 milyon ton plastik atık bırakılmaktadır. Türkiye'den denizlere karışan plastik atık miktarı ise yıllık 50 bin tonun üzerindedir.

Turizm bölgesi Akdeniz'den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8'inde plastik saptanmıştır. Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı'nın verilerine göre her yıl üretilen 31 milyon ton evsel atığın yüzde 12'sini yani 3.7 milyon tonunu plastik atıklar oluşturmaktadır.

Türkiye'de kişi başı plastik tüketimi son 3 yıl içinde yaklaşık yüzde 10 oranında artarak 90 kilogramı aşmıştır. Türkiye'de üretilen yıllık 25,8 milyon atığın yüzde 20'sini ambalaj atıkları oluşturmaktadır.

Buna göre;

Özellikle Gıda sektöründe çokça kullanılan plastik ürünlere ne zaman dur diyeceksiniz?

Plastiklerin yiyeceklerle birlikte kullanılmaması konusunda yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye'nin, 2016 yılının ilk aylarında 4 bin ton olan plastik atık ithalatı 2018 başlarında aylık 33 bin tona kadar yükselmiştir. Ülkemizi plastik atık adresi olmaktan çıkarmak için bir çalışmanız var mıdır?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.