1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Vali Memiş: Dedikodu değil iş yapın
Vali Memiş: Dedikodu değil iş yapın

Vali Memiş: Dedikodu değil iş yapın

Erzurum Valisi Okay Memiş, bu ve daha fazlası sözleriyle Koordinasyon Kurulu toplantısına damgasını vurdu. Adeta müdürleri fırçalayan Vali Memiş, hiç bu kadar sert olmamıştı. Onur Sağsöz, sizler için izledi ve derledi...

A+A-

Erzurum Güncel- “İl Müdürü olmak kolay değil!”, “Bu devlet yeterince saygın değil diyorsanız, hepinizin sorumluluğu vardır beyler…”, “Burası dedikodu yeri değil, herkes işini düzgün yapacak…”, “Bu vatandaşı cahil cühela görmeyin, adamı ters köşeye yatırır…” Erzurum Valisi Okay Memiş, bu ve daha fazlası sözleriyle Koordinasyon Kurulu toplantısına damgasını vurdu.

 

Erzurum İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına başkanlık eden Vali Okay Memiş, kitabın ortasından konuştu. Dört saat süren toplantının açılışını yapan Vali Memiş, “Bu salonda bulunan arkadaşlar sabah 8 akşam 5 mesaisi yaparak çalışırlarsa bu kente değer katamazlar” dedi.

 

SALON PÜR DİKKAT!

 

Kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, belediye başkanları ve ilgili birim amirlerinin bulunduğu salon, Vali Okay Memiş’in bu sözlerle başladığı konuşmasıyla pür dikkat kesildi.

Vali Memiş, “Bakın İl Müdürü olmak öyle kolay bir şey değil. Hele ki Erzurum gibi bölge merkezine il müdürü oluyorsanız, öyle sıradan devlet memuru gibi hareket ederseniz, benim gözümde çok başarılı olamazsınız. Bir CEO mantığıyla hareket etmeli herkes. Nasıl ki özel sektör de CEO mantığı var aynı şekilde olmalısınız. Herkes büyük bir özveri ve tutkuyla işini yapmalı. Yapamıyorsa da müsaade isteyecek. Biz yapan arkadaşları bulacağız. Bu şehre değer katmak kolay bir iş değil. Farklılık getireceksiniz, şehri geliştirip, büyüteceksiniz. Erzurumlular, ki bakın çoğunuz Erzurumlusunuz, ’70’li yıllarda Doğu’nun Paris’i olmakla övünüyoruz, bununla birlikte herkes farkında ki bir çok şehir almış başını gitmiş. Bundan dolayı da üzüntü, hicap duyuyoruz. Peki bunda bizim sorumluluğumuz yok mu?” dedi. 

 

BURASI DEDİKODU YERİ DEĞİL!

Vali Memiş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu odada bulunanlar, sohbet makamı değil beyler. Bu odada bulunan hiç kimse sohbet ehli değil haberiniz olsun. İş üreten, istihdam yaratan ve bir memleketi kalkındıracak olan sizlersiniz. Dedikodu yeri değil, herkes işini düzgün yapacak, herkes işini tutkuyla yapacak. Bunun için kendinizi geliştirmeniz lazım. Dünya ölçeğinde olaylara bakabilmeli, mukayese edebilmeniz lazım. Ben kimseyi sınırlandırıyor muyum? Kaymakamlar başta olmak üzere herkese gidin diyorum, dünyanın her yerine gidin ki oraları görün. Döndüğünüzde görevinizi layıkıyla yapın, şehrinize, memleketinize değer katın. Üreten bir şehir olmak istiyoruz, üreten bir şehir…”

Haberin olsun hocam!

Erzurum’un temel kamu hizmetleri açısından hiç fena olmadığını dile getiren Vali Memiş konuyu bir anda eğitime getirdi.

Haberin olsun hocam!

Milli Eğitim İl Müdürü Salih Kaygusuz’a dönen Vali Memiş, “Eğitim de hocam, eğitim de maalesef 2 - 3 sıra yükselebildik. Sınav başarısı tek başına yeterli değildir ama maalesef bir göstergedir. En az 10 sıra bir den yükseleceğiz bu sene haberin olsun. Tamam mı? Ne yap et, kimi atayacaksan, biz de yardımcı olalım. Paydaşlarımızla bir araya gelelim, bu standartı yükselteceğiz” diye konuştu. 

 

30-40 YIL ÖNCEKİ REKTÖRLERİ KONUŞUYORUZ…

 

Konuşmasında üniversitelerden de söz eden Vali Memiş, üniversitelerden üst düzel performans beklediklerini vurguladı. Vali Memiş, “Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en köklü, en iyilerinden bir tanesi. Ama 30 - 40 yıl önceki başarılı rektörleri değil, şu anki rektörlerimizin konuşulmasını istiyoruz. Herkes işini düzgün yapacak. Aynı şekilde ETÜ’de. Kamu kaynağı kullanıyorsunuz. Hele ki Atatürk Üniversitesi 1.2 katrilyona yakın para kullanıyor, az buz bir şey değil bu. Yani standartı herkes yükseltecek. 20-30 yıl öncesini konuşmaktansa bugünü konuşmalıyız” dedi.

Mendeburca tavırları var

Kentin sağlık alanındaki çalışmaları konusunda da “Çok iyi durumdayız” yorumunda bulunan Vali Memiş, Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ’ın sayesinde hastane olarak hiç bir sorunun olmadığını söyledi. Ama...

Mendeburca tavırları var

-Sağlık alanında da standartların yükselmesi gerektiğini kaydeden Vali Memiş, şunları söyledi.

 

“Hastane çalışanlarının insanlara iyi davranmasını istiyoruz. Ben sürekli araştırıyorum, kentte özel sektörden bir tane hastane var. O hastanede güler yüzlü davranıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Adam kamuya gidecek ama arkadaşlarımızın mendeburca ya da kaba saba tavrı o insanları özel hastaneye yönlendiriyor. Sağlık çalışanlarımızla, hekimlerimizle gurur duyuyoruz. Bugün hala Türkiye’nin sayısal zekaya sahip gençleri tıbbiyeyi tercih ediyor. Dünya çapında doktorlarımız var ama bu yetmez. Bazı mesleklerde esas, üsluptan daha değerlidir. Onun için hem hekimlerimiz hem de sağlık çalışanlarımız vatandaşa daha özenli davransınlar. Bunu sağlamak çok zor bir şey değil.” 

Senin tüm işlerin koordinasyonu gerektiriyor!

Konuşmasından sonra daire müdürlerinin sunum yapmasına fırsat vermeden öncelikli sorunlarla ilgili sorular soran ve son durum hakkında bilgi alan Vali Memiş, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünü, “Eksikleriniz var” diyerek eleştirdi.

Senin tüm işlerin koordinasyonu gerektiriyor!

Konuşmasından sonra daire müdürlerinin sunum yapmasına fırsat vermeden öncelikli sorunlarla ilgili sorular soran ve son durum hakkında bilgi alan Vali Memiş, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünü, “Eksikleriniz var” diyerek eleştirdi. Yapılan organizasyonlarda vatandaşın daha çok öncelenmesini isteyen Vali Memiş, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz’a dönerek şöyle dedi.

 

HİÇ ÖYLE BAHANE ÜRETMEYİN... DERHAL!

 

“Eksikleriniz var. Öncelikle bu rehber işini halledeceksin. Hiç öyle bahane falan üretmeyin. Derhal. Tarihi eserlerin temizliği konusunda Büyükşehir ve Yakutiye Belediyemize söyledik. Sokakta bir tane izmarit, çerez kabuğu falan olmaması lazım. Hele ki tarihi noktalarımızda. Adam gelir fotoğrafını çeker sosyal medyada yayınlar. Bakın rekabet çok arttı. Kim daha başarılıysa vatandaş görür. Hamasetle falan hiç bir yere varılmaz”

 

“SENİN TÜM İŞLERİN KOORDİNASYONU GEREKTİRİYOR”

 

Vali Memiş daha sonra İl Müdürü Almaz’ın, “Koordinasyonu gerektirecek bir şey yoktur efendim” demesi üzerine, “Senin tüm işlerin koordinasyonu gerektiriyor” karşılığını verdi ve şöyle devam etti.

 

“Narman Peribacaları çevresinde çalışıyoruz, proje yapıyoruz senin işin. Merkezdeki alanların temizliği seni de ilgilendiriyor. Bu merkezdeki alanların rehber görevlendirilmesi koordinasyon gerektiyor, senin işin. Palandöken Dağı’nın her bir metrekaresi koordinasyon gerektiriyor, turizm senin işin. Hepsini ben yaptım, hepsine eşlik ettim. Tortum Şelalesi koordinasyon gerektiriyor senin işin. Özel sektör otel yapacak, koordinasyon gerektiyor senin işin. Tamam mı? Başka diğer şeyleri de söylemiyorum daha bir çok şey var.”

Ukala ukala yürümeyeceksiniz!

Koordinasyon Kurulu toplantısına damga vuran Vali Okay Memiş, daire müdürlerinden rutinin dışına çıkmalarını istedi ve çarpıcı tespitlerde bulundu.

Ukala ukala yürümeyeceksiniz!

Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini net bir dille uyaran Vali Okay Memiş, “Bu salonda olan insanlar devleti temsil ettiğini unutmasın. Devleti temsil etmek herkesi kucaklamak, eşit mesafede olmak demektir. Bu salonda maaşını herkes devletten alıyor. O zaman herkesi kucaklayacaksınız. Özellikle dar gelirlere, özellikle mağdur insanlara daha çok yaklaşacaksınız. Güçlülerin, zenginlerin, ağaların, beylerin müdürü, Valisi bilmem nesi olmayacaksınız. Vatandaşın, özellikle de garibanların yöneticisi olacaksınız. Siyasetle ilgilenen müdür arkadaşlarımız, istifa etsin gitsin siyaset yapsın. Siyaset başka bir olay. Vatandaş sizi ters köşeye yatırır haberiniz olsun. Bu vatandaşı hiç kimse küçük görmesin, bu gariban vatandaşı kimse cahil cühela görmesin, adamı ters köşeye yatırır” dedi. 

 

UKALA UKALA YÜRÜMEYECEKSİNİZ

 

Vali Memiş konuşmasını şöyle sürdürdü. “Ona göre çalışacağız. Biraz daha organizasyonun, biraz daha rutinin dışına çıkmalıyız. Bir kamu görevlisi, münevver insandır, aydın insandır. Münevver insan sabah 8 akşam 5 mesaisiyle yaşamaz. Sokağa çıktığında yürüyüşü, esnafla diyaloğu, selamlaşmasıyla da örnektir. Sizlerin sadece yaptığınız işlerle örnek olmak gibi bir vazifesi yok. 24 saat örnek olmak durumundasınız. Sokağa çıkacaksınız, Cumhuriyet Caddesinde yürüyeceksiniz. Selam alıp, selam vereceksiniz. Bu topluma değer katmak böyle olur. Havalı havalı değil, artist artist değil, ukala ukala değil. Hiç kimse ukala ukala yürümeyecek hiç kimse…”

 

 

SİZİ KİLİTLİYORLAR… YA OTORİTE KURAMIYORSUNUZ YA DA LİYAKATSİZSİNİZ!

 

“Dikkat etmeniz gereken bir şey daha var. Bakın burada hepiniz yöneticisiniz. Bu ilde gördüğüm tersine Mobbing diye bir şey var. Şoför, hizmetli, teknik eleman, düz memur sizi çalıştırmıyor. Kilitliyor sizi. Erzurum’da gördüğüm, alt kademeler sizi kilitliyor. Bunun iki sebebi var. Bir, otorite kuramıyorsunuz. İki, yeterince liyakatlı değilsiniz hemşerim. İşi bilmiyorsunuz demektir. Bir yönetici, bir Vali hizmet binasına girdiğinde oradaki çalışanlar kendine çeki düzen vermiyorsa orada sorun var demektir.

 

İnsanları aşağılamayacaksınız, kırmayacaksınız ama herkes kendine çeki düzen verecek. Devlet yönetiminde iki müessese vardır. Hiyerarşi ve liyakat. Hiyerarşi önemli bir hadise. Hiyerarşiyi liyakatla yaparsanız, saygın olursunuz. Okul müdürüne saygı, duyulmayan yerde öğretmenler o okulda başarılı olamaz. Belki de liyakatlı görmüyor, haklı da olabilir. Böyle atamalar da yapıyoruz. Eskiden babacan adamlar vardı, babacan müdür, babacan jandarma. Kaldı mi şimdi? Varsa ne ala , ne güzel. Bu devlet yeterince saygın değil diyorsanız, hepinizin sorumluluğu vardır beyler. Saygınlık öyle parayla satın alınmıyor. Parayla satın alınacak bir şey değildir.”

 

Yaklaşık 4 saat süren koordinasyon kurulu toplantısında Vali Memiş, sorunların bir an önce çözülmesi ve yatırımlar noktasında tüm ilgililerin daha hassas ve duyarlı olması talimatını verdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum