1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Validen özür savcı ve doktora inceleme
Validen özür savcı ve doktora inceleme

Validen özür savcı ve doktora inceleme

İzmir’de Fevziye Cengiz’i karakolda döven iki polisin olaydan 4 ay sonra kamuoyu tepkisiyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından gözler, iddianameyi hazırlayan savcı ile raporu imzalayan doktorlara çevrildi.

A+A-

Erzurum Güncel-

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) iddiaları incelemeye aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İzmir’den Cengiz hakkındaki sağlık raporunu istedi. İzmir Valisi Cahit Kıraç da Cengiz’den özür diledi.

KARAKOLDA KADINA FECİ DAYAK / WEB TV

Kötü muamelenin takipçisi olacağız

İZMİR Valisi Cahit Kıraç, Karabağlar Karakolu’nda polisler tarafından dövülen Fevziye Cengiz’den özür diledi. İzmir’de yerel bir televizyon kanalındaki programa katılan Vali Kıraç, “Elleri bağlı, çaresiz bir kadına yapılan kötü muamelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Mağdur aileye psikolojik destek vermek istiyoruz. İzmir Valisi olarak Sayın Fevziye Cengiz’den özür diliyorum” dedi.

üst düzeyde bir emniyet yetkilisi de şöyle konuştu: “Polis pavyonda denetim yaparken konsomatris olarak çalışan kadın, kimlik göstermemekte direniyor. Karakolda da görevlilere saldırısı devam ediyor. Adli tahkikata İzmir Emniyeti yardımcı oldu. Karakoldaki görüntüler savcılığa teslim edildi. Savcının yaptığı doğru bir soruşturma. Burada işkence söz konusu değil. Bu olayda sistemli ve sürekli bir dayak ya da zor kullanma yok. Münferit bir olay. Karşılıklı darp. İki polisin delilleri karartma, toplanmasını engelleme gibi bir durumları yoktu. Bu nedenle o tarihte görevden alınmadılar.”

DAYAK YİYEN O KADIN KONUŞTU / WEB TV

Kadına şiddetten çok daha vahim

TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar, “Yaşanan olay gerçekten çok vahimdir. Şiddetle kınıyoruz. Sürecin takipçisi olacağız” diyerek, şöyle konuştu: “Polisin kullandığı bu şiddet kadına yönelik diğer şiddet olaylarından çok daha vahimdir. Polis, yurttaşı korumak için vardır. Görevi suç işlemek değil, suç işlenmesini önlemektir. Polisin suç niteliğindeki bu çirkin eylemine doktorun, savcının ortak olması çok daha vahimdir. Dayağı izleyip tuttukları raporda bundan bahsetmeyen polisler evrakı çarpıtmış olurlar ve bu fiile ortaktırlar. Yaptıkları suçtur, mutlaka soruşturulmalıdır. İzmir’deki savcıya yönelik suçlamalar var. Türkiye polis devleti değil. Eğer hukuk devletiysek bu ve benzeri olayların hesabının sorulması gerekir.”

Özenli muayene etmek gerekiyor

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu da, şunları söyledi: “Basında çıkan haberler suç duyurusu niteliğindedir. Öncelikle Cengiz’in gözaltına alınış ve çıkış raporlarının nerede verildiğini, altında hangi hakimin imzası olduğunu tespit edeceğiz. Raporda darp edildiğine dair bir bilginin bulunup bulunmadığına bakacağız. Yoksa bile beyanın olması gerekiyor. Beyana rağmen dayak izine rastlanmadığı belirtilmiş ise o zaman mesleki onur kurulu toplanacak ve disiplin işlemi yapılıp yapılmayacağına karar verecek. Muayene sırasında polis olup olmadığını da araştıracağız. Adalet ve Sağlık bakanlıkları arasındaki İstanbul protokolüne göre ‘darp nasıl anlaşılır, nasıl muayene edilmeli’ diye eğitim verildi, kılavuz hazırlandı. Meslektaşlarımızın dayak yediğini iddia eden kişileri daha özenli muayene etmeleri gerekiyor.”

DEVLET GÜVENCE VERDİ İzmir’de karakolda dayak yiyen kadını izleyen iki polis hakkında dava açılma talebi savcının, “Bu iddialarının soyut kaldığı, iddiayı destekler başkaca inandırıcı delil elde edilmediği” görüşüyle reddedildi İzmir’de Karabağlar Polis Merkezi’ndeki vahim dayak görüntüleriyle birlikte ortaya çıkan skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. Dosyaya göre, savcı Alaaddin Dokur, mağdur Fevziye Cengiz’in “Ben dayak yerken izlediler” yönündeki beyanı için “İddialar soyut” dedi ve kamera kayıtlarında dayağı izledikleri, hatta gizlemek için perdeyi kapattıkları görünen polisler hakkında “kovuşturmaya (davaya) yer olmadığına” karar verdi. Savcılık ayrıca dayak attıkları kamera görüntüleri ile ortaya çıkan 2 polis hakkında “hakaret ve tehdit” suçlarından da dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi. Fevziye Cengiz, kendisini karakolda dakikalarca döven 2 polisin yanı sıra Tekin Doğan isimli polis ve odada bulunduğu halde dayağa hiç ses çıkarmayan, hatta dayağın dışardan görünmemesi için stor perdeyi indirdiği görüntülere yansıyan 40 yaşlarındaki beyaz saçlı polis memurundan da şikayetçi oldu. Cengiz, bu polislerin dayak sırasında yalvararak kendilerinden yardım istediği halde hiçbir şey yapmayarak suça iştirak ettiklerini belirtti. Devlet geceyarısı aradı Bu arada karakolda yediği feci dayağın kamera görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra Türkiye’nin gündemine oturan Fevziye Cengiz’i dün İzmir Valisi Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Ali Bilkay ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden yetkililer aradı. Fevziye Cengiz’in eşi Murat Cengiz’le görüşen Vali ve Emniyet Müdürü’nün Cengiz ailesine olaydan sonra aldıkları tehditler nedeniyle korktuklarına ilişkin açıklamalarını hatırlatarak güvenlikleri konusunda bir korkularının, tereddütlerinin olmamasını söyleyerek güvence verdiklerini söyledikleri öğrenildi. Ancak Cengiz’in cep telefonu numarasının teyidi için polisin seçtiği yöntem dikkati çekti. Fevziye Cengiz’in korkudan sık sık kapalı tuttuğu cep telefonu Cumartesi’yi Pazara bağlayan gece saat 1’de çaldı. Bu arada İzmir Tabip Odası’nın da Fevziye Cengiz’in dövüldüğüne ilişkin beyanını raporuna geçirmeyen ve vücudunu muayene etmeyerek sadece yüzünde ve elinde basit lezyonlar olduğu yönünde rapor veren doktor A.T. hakkında inceleme başlattığı öğrenildi. İçişleri Bakanlığı’nın kamera görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra açtığı idari soruşturma çerçevesinde görevlendirilen müfettişlerin de göreve başladığı ve tarafların ifadesini almaya başladığı öğrenildi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.