1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Varto'da neler oldu?
Varto'da neler oldu?

Varto'da neler oldu?

Muş'un Varto ilçesinde özerklik ilan eden PKK ile güvenlik güçleri çatıştı. Bir günlük sokağa çıkma yasağının ardından Varto'da hayat normale dönmeye başladı

A+A-

Erzurum Güncel- Muş'un Varto ilçesinde PKK'nın özerklik timi ihma edildi. Sokağa çıkma yasağının ardından başlayan çatışmalarda 6 PKK'lı öldürüldü. İlçede roketatarla dolaşan PKK'lılar etkisiz hale getirildi.

Cumhuriyet gazetesi Varto olaylarında vatandaşların zarar gördüğünü iddia etti, halkın yasak sonrası sokağa çıktığında ceset parçalarıyla karşılaştığını yazdı.

CUMHURİYET: EV VE İŞYERLERİ YAKILIP YIKILDI

PKK'nın özerklik planının çöktüğü Varto için Cumhuriyet, "Depremden beter" manşetini attı. 49 yıl önce 2394 kişinin öldüğü büyük Varto depremine atıfta bulunan gazete, "üç günde ilçe harabeye döndü. Evler ve işyerleri yakılıp yıkıldı. Dört kişi öldürüldü" ifadelerini kullandı.

cumhuriyet.20150818081048.jpg

 

VALİDEN FOTOĞRAFLI TEPKİ

mus-vali̇si̇.jpg

Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Cumhuriyet Başsavcısı ömer Sönmez, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal çalışkan, İl Jandarma Komutanı Osman Nuri çevik ile birlikte Valilik salonunda Varto olaylarını değerlendirdi. Büyükersoy ellerinde roketatararla dolayan sivil kıyafetli PKK'lıların fotoğrafını gösterdi.

Terör örgütünün döşediği mayın, patlayıcı ve tuzakların imhası için Van’dan bomba imha aracı getirttiklerini ve bu sayede Varto’nun cadde ve sokaklarının temizlendiğine dikkati çeken Vali Büyükersoy, patlayıcıların imhasın sırasında vatandaşların zarar görmemesi için sokağa çıkmamaları yönünde karar alındığını bebilrtti. Patlayıcıların imhası sırasında PKK’lılar tarafından uzun namlulu silah ve roketatarlarla güvenlik kuvvetlerine ateş açıldığına işaret eden Vali Büyükersoy, şunları söyledi:

varto.jpg

Sokaklara kazılan hendekler iş makinalarının yardımıyla kapatıldı

"KIYAFETLERİ SİVİL AMA, ELLERİNDE ROKETATAR VAR"

"Yola hendek kazarak, bu kazdıkları hendeklere patlayıcı döşeyerek vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehlikeye soktukları görülmektedir. İşte bunların Varto ilinde devam etmesi, insanların bu ortamda yaşaması herhalde normal bir durum değildir. Patlayıcıların bir kısmı, 30-40 kilo ağırlığında olan ve ciddi şekilde tahribata sebep olacak patlayıcılardı. Biz patlayıcıları imha etmek istediğimizde askerimize ve polisimize patlayıcıları döşeyen, tuzakları kuran terör örgütü mensupları tarafından uzun namlulu silahlar ile ateş edildi. Aynı zaman da roketatar kullanıldı. Ancak, hamdolsun ne askerimiz ne de polisimiz bu saldırılarda can ve mal kaybı yaşamadı.

operasyon.20150818091246.jpg

4 TERöRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Faaliyet sırasında 4 terörist etkisiz hale getirilmiş, 1 terörist ise canlı yakalanmıştır. Sivillere dönük herhangi bir müdahale olmamıştır. çünkü orada yapılan faaliyet tamamen bu patlayıcıları yerleştiren, askerimize, polisimize, patlayıcıları imha etme faaliyeti esnasında saldıran, silah kullanan terör örgütü mensuplarına karşı yapılmıştır. Bunların kıyafetlerinin sivil olması, bunların şiddete başvurmadığı anlamına gelmez. Bunlar elinde sopayla falan değil, roketatar ve görmüş olduğunuz uzun namlulu silah ile orada bulunmaktadır. Yaklaşık 3-4 bin civarında kalaşnikof mermisi, 13 kalaşnikof silah, 5 roketatar mühimmatı, 700 Bixi mermisi ve bir teneke dolusu da M 16 mermisi ele geçirildi. Konuya ilişkin adli makamlarda da gereken işlemler yapılmaya devam etmektedir."

silah.20150818091254.jpg

8-9 SOKAK MAYIN VE PATLACILARDAN TEMİZLENDİ

Varto’da hayatın normal seyrine döndüğünü vurgulayan Vali Büyükersoy, bu nedenle sokağa çıkma yasağının kısa tutulduğunu belirtti. Gece yarısına doğru ilçenin 8-9 sokağında patlayıcı ve mayınları temizlediklerini anımsatan Vali Büyükersoy, "Biz ülkemizin her köşesinde vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli olmasını arzu ettiğimiz gibi Varto’da da huzurlu ve güvenli olmasını arzu etmekteyiz. Bombaların, patlayıcıların, mayınların olduğu bir yerde huzurdan bahsedilemez. Herhalde bu kadar kısa sürede kaldırılan sokağa çıkma yasağı da muhtemelen yoktur. Ancak tedbirli olmak, belki gözümüzden kaçan ya da söz konusu patlayıcıları döşeyen terör örgütü mensuplarının saldırıları ile karşılaşmamak için sabaha kadar sokağa çıkma yasağını devam ettirdik. Ulaşımda her hangi bir problem yoktur. Hayatta normal seyrinde devam ediyor. Patlayıcıları tek tek saymak mümkün değil. çünkü bir kısmı toprağın altına gömülürken, bir kısmı zaten görünüyordu. Tüpleri kullanarak yaptıkları da imha edildi. Yolları çok mükemmel belki düzeltemedik. En azından geçişe uygun hale getirmek için yolları iş makinesi ile düzeltmeye çalıştık" diye konuştu.

Cumhuriyet/İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.