1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. Yakutiye adı Saltuklu olsun… Emir Saltuk’un hatırasına saygı
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

Yakutiye adı Saltuklu olsun… Emir Saltuk’un hatırasına saygı

A+A-

Yakutiye Belediyesi’nden çok anlamlı bir karar

1071’de Anadolu kapılarını Türklere açan Alparslan öncülüğündeki Selçuklu İmparatorluğu belki Erzurum’u sınırlarına katmayı düşünmüştü veya düşünmemişti ama amacı  Türklerin olmazsa olmazı, stratejik ve o gün bile jeopolitik açıdan büyük öneme sahip olan Erzurum’u elde etmekti.

Malazgirt’le bu amacımıza ulaşamadık ancak bu büyük zaferin üzerinden bir asır geçmeden en az Alparslan kadar yiğit olan başka bir Türk komutan –ki O’nun adı Emir Saltuk’tur-Erzurum’u Müslüman Türk yurdu yapacaktı.

Dolayısıyla Erzurum’un ilk Türk yönetimi Emir Saltuk komutasındaki Saltuklularla başlayacaktı.

Bugün şehrimizdeki pek çok tarihi eserin banisi ya da ilk temellerini atan kişisi Saltuklular’dır.

Hakikat bu kadar açık iken bugüne kadar ne yazık ki hiç kimse bir Türk boyu olan Saltuklulara dair ciddi bir vurguda bulunmadı. Ta ki, bugünkü Yakutiye Belediye Başkanı Dr.Mahmut Uçar’a kadar…

Yakutiye Belediyesi 2020 yılını kendi bünyesinde “SALTUKLU YILI” ilan etti.

Fakat bu anlamlı ve değerli karar, yerel boyutta kalmamalıdır. Kültür Bakanlığı bu meseleye müdahil olmalı ve Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar’ın bu kıymetli girişimine destek vermelidir.

Evet Yakutiye Belediyesi kendi çapında bir tören düzenleyebilir ve elbetteki hakkını vererek de Saltuklulara olan saygısını ifade edebilir. Lakin aslolan, Saltukluların günümüz Türkiye’sinde de özellikle gençler arasında büsbütün bilinebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın meseleye el atmasıdır.

Yakutiye Belediye Başkanı Dr.Mahmut Uçar, geçmişine ve kültürüne sahip çıkma istidadında olan ve bu uğurda kuvveden fiile geçen bir isim…

Mardin’de de Arturlular vardı. O da bir Türk Boyu’ydu. Ve Osmanlı’nın kuruluşunda çok hayati katkılar sundu.

Bugün Mardin’de hem aynı adı taşıyan üniversite hem de Mardin’in en büyük merkez ilçesi bulunmakta.

Arturlular, Mardin için ne kadar önemli idiyse, Saltuklular da bu şehir yani Erzurum için o denli değerlidir.

Bu sebepten yola çıkarak Yakutiye Belediye Başkanı Dr.Mahmut Uçar’ın 2020 yılını “SALTUKLULAR YILI” ilan etmesini öylesine bir siyasi atraksiyon olarak görmüyorum.

Umarım ve dilerim ki, Kültür ve Turizm Bakanlığı da benim gibi düşünerek, Yakutiye Belediyesi’nin arkasında durur ve ona bu yolda yapacağı faaliyetler için destekte bulunur.

Bana sorarsanız, ben hem Yakutiye Belediyesi’ne hem de Kültür Bakanlığı’na şunu teklif ediyorum:

Yakutiye Belediyesi’nin adı “Saltuklu” olarak değiştirilsin.

Evet; bu kadar net ve açık söylüyorum. Yakutiye adı zaten bir medresede yaşamaktadır. Ama bu şehirde bir- iki okulu saymazsanız “Saltuklu” adı yoktur.

Tarihe saygı duymak ve tarihten ilham almak her Türk gencinin bir boyun borcudur.

Tamam; ırkçılık yapmayalım, şovenizmin arkasına sığınmayalım, dar çerçevede slogan atıp durmayalım fakat nereden geldiğimizi de iyi bilerek nereye gideceğimizi kurgulamalıyız.

Madem ki, Erzurum’a giren ilk Türk Boyu Emir Saltuk komutasındaki Saltuklu Boyu’dur, şu halde bu memlekette en değerli bir yere mutlak surette “Saltuklu” adını vermeliyiz.

Kabul görür ya da görmez bilemem, benim önerim Bakanlar Kurulu kararıyla “Yakutiye Belediyesi’nin ” adının değiştirilerek “Saltuklu Belediyesi” olmasıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.