1. HABERLER

  2. DEPREM/ SAVAŞ

  3. 10 soruda dönüşüm kredisi! Kiracıya da 2. konuta da dönüşüm kredisi
10 soruda dönüşüm kredisi! Kiracıya da 2. konuta da dönüşüm kredisi

10 soruda dönüşüm kredisi! Kiracıya da 2. konuta da dönüşüm kredisi

Geçen hafta kamuoyuna duyurulan ‘Kentsel Dönüşüm Kredisi'nde yeni detaylar ortaya çıktı. Krediden kiracılar da yararlanabilecek. 1 milyon 250 bin TL'lik limit, 2. evini dönüştürmek isteyenler için 3 milyon TL'ye kadar çıkabilecek.

A+A-

Erzurum Güncel- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca, 17 Mart'ta 'Kentsel Dönüşüm Kredisi'nde detaylar netleşti. Her iki bakanlık yaptığı ayrı ayrı açıklamada '10 Soruda Kentsel Dönüşüm Kredisi'nin soru ve cevaplarını yayımladı. Verilen bilgiye göre krediden hem kiracılar hem de ikinci konutu olanlar da yararlanabilecek. Kredi ile riskli olan yapıların kentsel dönüşümüne ilişkin destekler sağlanarak dönüşümün hızlandırılması ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunması amaçlanıyor. 'Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi' kapsamında 'Kentsel Dönüşüm Kredisi'nde merak edilen sorular ve cevapları şöyle:

Kentsel dönüşüm kredisinde devlet desteği ne olacak?

Yüzde 1.49 faiz oranının 0.70'ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılayacak, yüzde 0.79 faiz imkanıyla krediden yararlanılabilecek.

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak için bir şart var mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptıranlar bankaya müracaat edebilecek.

Kiracılar yararlanabilecek mi?

En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı aynı hak sahipleri yararlanabilecek.

Bir kişi birden fazla yapı için kredi kullanabilecek mi?

Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 3 milyon lirayı geçmeyecek. Kişi, bu tutar altında birkaç dairesini dönüştürebilirse faydalanabilecek.

İkinci daire için dönüşüm kredisinde faiz oranı değişecek mi?

İlk daire için yüzde 0.79, diğeri için yüzde 0.89 faiz oranıyla kredi verilecek.

İşyerlerini dönüştürmek isteyen en fazla ne kadar kredi alabilecek?

İşyeri için yüzde 1.10 faiz oranıyla 800 bin lira kredi alabilecek.

Kaç yıl vade yapılacak?

Konut kredilerinde 10 yıl, işyeri için 7 yıl vade uygulanacak.

Başvuru için süre kısıtlaması olacak mı?

Tahliye veya yıkım tarihlerinden itibaren 3 yıl içinde, bankalara faiz destekli/kâr payı kredi için başvuru yapılabilecek.

Kredi desteğinden yararlanmak için tüm komşuların anlaşmaları mı gerekiyor?

Kredi desteğinden faydalanmak için binanın anlaşmayla tahliye edilmesi şartı aranıyor.

15 daireli bir apartmanın dönüşümü için 15 daireye de ayrı kredi mi verilecek?

Hak sahipleri farklıysa 15 daire de krediden yararlanabilecek.

İSTANBUL'DA 1.3 MİLYON KONUT DÖNÜŞÜM BEKLİYOR

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "İstanbul'da 3.6 milyon konut var, bunun 1.3 milyonunun dönüştürülmesi lazım. 2012'den bu yana bu bina stokunun yüzde 15'ini dönüştürdük" dedi. Prof. Dr. Öngören, deprem konusundaki hassasiyetin sürdürülebilir kılınması gerektiğini, 2007'deki deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaların güvenli olduğunu, depremde yıkılan binaların yüzde 94'ünün 2007'den önce yapılan eski binalardan oluştuğunu belirtti. Öngören, çok önemli yeni bir kentsel dönüşüm destek paketi açıklandığını anımsattı. Prof. Dr. Öngören, "Daire başına 600 bin liralık destek, 1 milyon 250 bin liraya çıktı. İnşaat şirketlerine ise 48 aya kadar vadeli 100-250 milyon lira kredi tutarı oluşturuldu. Bu destekler kentsel dönüşüme yararlı olacak" dedi.

İSTANBUL'DA 695 BİN EV TAMAM

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde yaşanan büyük yıkım ve beklenen Marmara depremi nedeniyle bütün dikkatler İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına çevrildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın birçok ilçedeki çalışmaları kapsamında, İstanbul'da çok sayıda konutun dönüşümü sağlanıp vatandaşlara teslim edilirken binlerce konutun da inşaatına devam ediliyor. İstanbul'da 10 yıllık süreçte belediyeler ve özel sektörle 695 bin bağımsız birimin dönüşümü tamamlanırken 93 bin bağımsız birimin de süreçleri devam ediyor.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.