1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. 15 bin Türkmen sınıra dayandı
15 bin Türkmen sınıra dayandı

15 bin Türkmen sınıra dayandı

IŞİD'in saldırıları nedeniyle Halep'ten sonra Rakka bölgesindeki Türkmenler de hareketlendi. 15 bin Türkmen Akçakale Sınır Kapısı'na yürümeye başladı.

A+A-

Erzurum Güncel-

IŞİD'in Suriye'nin Halep kentinin kuzeyindeki Türkmen bölgelerine saldırıları şiddetlenirken Şanlıurfa Akçakale'nin karşısında bulunan Telabyad'da da hareketlilik başladı.

IŞİD ile YPG çatışmalarının sürdüğü, koalisyon ve rejim uçaklarının da saldırılarının devam ettiği bölgede yaşayan 15 bin Türkmen, Akçakale Sınır Kapısı'na doğru yürüyüşe geçti. Türkmenler, kapalı olan sınırın açılmasını istiyor. Türkmen nüfusun yoğunluklu yaşadığı Hammam kasabası ile Zeybekiye, Doğaniye, Damışliye ve Aziziye köylerinde yaşayan Türkmenler, evlerini terk ederek Türkiye sınırına yürüyüşe geçti.

türken1.jpg

HALEP'TEN SONRA RAKKA TüRKMENLERİ

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, önceki gün şiddetlenen çatışmalarda IŞİD militanlarının Halep'in Soran kasabasını ele geçirip Kilis'in karşı tarafında kalan Azez'e doğru ilerlediğini ve 10'a yakın Türkmen köyünü işgal ettiğini belirtmişti. Bu bölgelerde 2 bin 500 Türkmen ailesinin evlerini terk ettiği ifade ediliyor. PYD güçleri ile IŞİD arasındaki çatışmaların sürdüğü Rakka'nın kuzeyindeki bölgelerden de 15 bin Türkmen'in daha harekete geçtiği açıklandı.

türkmen-2.jpg

"TüRKİYE KAPILARINI AçMALI"

Cevizci, Türkmen mültecilere Türkiye'deki kardeşlerinin kapılarını açması gerektiğini dile getirerek, "Rakka Türkmenlerinin bu çağrısına kulak verilmeli. Sınır kapıları kapalı. Ancak bir çözüm bulunmalı" diye konuştu.

türkmen-3.jpg

AKçAKALE'DEN SURİYELİLER ALINMAYA BAŞLADI

IŞİD ile YPG güçleri arasında çatışmaların başladığı Rakka'nın kuzeyindeki bölgelerden kaçarak günlerdir Akçakale sınırında bekleyen Suriyeliler, sınırdan içeri alınmaya başlandı. Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçeleri arasında Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Yeşiltepe Köyü'nün karşısındaki çatışma bölgelerini koalisyon uçakları da havadan bombaladı. Bölgeden kaçan Suriyeliler Türkiye'ye giriş yapmak için sınıra geldi. Günlerdir süren bekleyişin ardından Suriyeli sığınmacılar dün sabahtan itibaren Akçakale İlçesi'ne bağlı sınırın sıfır noktasında bulunan Kepezli Köyü'nde oluşturulan güvenlik noktasından Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Kaymakamlığın tahsis ettiği araçla Türkiye'ye giriş yapan Suriyeliler, Akçakale'ye götürüldü. Suriyelilerin buradan Şanlıurfa'daki çadırkentlere yerleştirileceği öğrenildi.

türkmen-4.jpg
ABD: SURİYE ORDUSU IŞİD'E DESTEK VERİYOR

ABD'nin Suriye Büyükelçiliği, Suriye ordusunun Halep'in kuzeyine doğru saldırıya geçen IŞİD militanlarının ilerleyişini kasıtlı olarak desteklediğini ve örgütün mevzilerini koruduğunu öne sürdü. Suriye'deki ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabında, ordunun muhaliflerle savaşan IŞİD'e hava desteği verdiğine dair belgeler bulunduğunu belirtti. Elçilik ayrıca Suriye ordusunun Suriye'deki sivil halka zarar verecek şekilde IŞİD'e destek verdiğini ve halkı hiç umursamadığını da dile getirdi. Beşar Esad'ın meşruluğunu çoktan kaybettiği ve 'asla' terörizme karşı mücadelede etkin bir ortak olamayacağı ifade edildi.

"KOALİSYON SALDIRILARI 10 BİN IŞİD üYESİNİ öLDüRDü"

ABD, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun Suriye ve Irak'ta başlattığı hava saldırılarında 9 aydan bu yana 10 bini aşkın teröristin öldürüldüğünü iddia etti. Paris'teki IŞİD'le mücadele zirvesinin ardından Fransız Inter Radyosu'na konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, "Koalisyon örgüte büyük kayıplar verdirdi fakat IŞİDgerçekten çok dirençli" dedi. Blinken ayrıca IŞİD'in Irak'ta, koalisyon operasyonları başladığında sahip olduğundan yüzde 25 daha az toprağa sahip olduğunu belirtti

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.