1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. 5 soruda Cenevre görüşmeleri!
5 soruda Cenevre görüşmeleri!

5 soruda Cenevre görüşmeleri!

Suriye krizine diplomatik çözüm aranacak Cenevre görüşmeleri bugün başlıyor. Esad yönetimi ile Suriyeli muhalif grupların temsilcilerinin BM aracılığında görüşeceği konferansın ölü doğma riski ise sürüyor. Toplantıya kimlerin katılacağı konusunda belirsiz

A+A-

Erzurum Güncel- Suriye yönetimini önceki konferansların aksine Dışişleri Bakanı Velid Muallim değil BM Daimi Temsilcisi Beşar el Caferi’nin temsil edeceği kesinleşti. Suriye yönetiminin karşısına çıkarılmak üzere hazırlanan ve ‘Rusya listesi’ ve ‘Riyad listesi’ diye anılan iki heyetle ilgili sorunlar ise dün de çözülemedi. Riyad’da başta Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) olmak üzere farklı muhalif grupların bir araya gelerek oluşturduğu Yüksek Müzakere Heyeti (YMH) Cenevre’ye gitmek için şu şartları ileri sürdü: 

- Rusya ve Suriye ordularının yürüttüğü askeri operasyonlara son verilsin.
- Kentlerdeki kuşatmalar kaldırılsın.
- Sivillere insani yardımlar ulaştırılsın. 
- Tutuklular bırakılsın.

PYD’ye davet yokPYD’ye davet yok

KİM DAVET EDİLMEDİ

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin yanı sıra, Suriye’de geniş bölgeleri kontrol altında tutan IŞİD ve El Nusra Cephesi konferansa davet edilmedi. 

TARAFLAR YüZ YüZE Mİ GöRüŞECEK?

Konferansta Suriye yönetimi ile muhalifler aynı masa etrafında buluşmayıp ayrı odalarda oturacak. BM özel Temsilcisi Staffan de Mistura odalar arasında mekik dokuyacak.

TüRKİYE KATILACAK MI?

De Mistura ABD, Rusya ve Türkiye gibi aktörlerin gözlemci olarak temsilci bulundurup bulundurmayacağı sorusuna yanıt verirken, toplantının Suriyeliler arasında olduğunu ve Suriyeli olmayanların davet edilmediğini söyledi. Bugün toplanılması halinde ikinci turun 9 Şubat’ta yapılması öngörülüyor.

Cenevre’de son kozlar oynanıyorCenevre’de son kozlar oynanıyor

BU KONFERANSIN öNCEKİLERDEN FARKI NE?

*önceki iki konferanstan farkı, Rusya gibi Suriye yönetimini destekleyen İran’ın da sürece dahil edilmiş olması. 14 Kasım’da Viyana’da İran’ın da dahil olduğu Suriye Destek Grubu oluşturulmuş ve bir yol haritası benimsenmişti. Buna göre müzakereler başladıktan sonra altı ay içinde geçiş hükümeti kurulacak, 18 ayda anayasa yazılacak ve seçimlere gidilecek. 

*Cenevre’de yapılan ilk iki toplantı Esad yönetiminin çok zor durumda olduğu dönemlerde gerçekleşmişti. Şimdi ise Rusya’nın 30 Eylül’de başlayan müdahalesiyle Suriye yönetimi kendini garantiye almış durumda. 

*İlk konferansta muhalifleri Körfez-Batı destekli koalisyon temsil ederken bu kez Şam’ın karşısına iki heyet çıkıyor. 

*Mülteci akını nedeniyle Avrupa kanadı da bu kez krizin derhal çözülmesi için bastırıyor.Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.