1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AK Parti ile MHP koalisyon kuracak
AK Parti ile MHP koalisyon kuracak

AK Parti ile MHP koalisyon kuracak

AK Parti'nin koalisyon konusunda kendisine en yakın olasılık olarak adı zikredilen 'MHP' ile koalisyon kurarak, çözüm sürecini askıya alacağı iddia edildi.

A+A-

Erzurum Güncel- 7 Haziran seçimlerinin ardından gündemden düşmeyen koalisyontartışmalarının ateşini arttıracak  çarpıcı bir iddia daha gündeme geldi. AK Parti'nin, koalisyon konusunda 'pazarlık payını en yüksek tutan parti' olarak anılan MHP ile bir araya geleceği, MHP'nin 'kırmızı çizgi'si olan çözüm sürecinin de bu uğurda dondurulacağı iddia edildi.

"AK PARTİ-MHP ARASINDA 'GİZLİ' TRAFİK" İDDİASI

Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün Ankara kulislerine dayandırdığı haberine göre, AK Parti'nin koalisyon konusunda MHP’ye doğru döndüğü yansıyan en kuvvetli iddialar arasında. Gül, AK Parti'nin MHP ile 'gayri resmi' bir mesaj trafiği yürüttüğünü, "çözüm süreci"nin mevcut haliyle bırakılarak dondurulmasını da ihtimaller dahilinde planladığını ileri sürdü.

"ERDOĞAN çEKİLECEK"

Ankara siyasetinin 'arka odaları'nda konuşulanlara göre; koalisyonda MHP’ye 6-8 bakanlıkla ekonomi olmasa da Dışişleri Bakanlığı’nın verilmesi beklenirken, 4 bakanın Yüce Divan konusu koalisyon içinde değil Meclis sürecinde çözülmeye çalışılması bekleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da artık 'ortaklı bir hükümet' yapısı nedeniyle geri çekilmesi de gündemde. 

İşte o kulisler ışığında, AK Parti-MHP koalisyonuna ilişkin detaylar:

"çöZüM SüRECİ KONUSUNDA AKDOĞAN'IN DİLİ; MHP'YE SICAK MESAJ"

AK Parti, seçim kampanyası süresince ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasıyla kendini ifade eden bir şekilde çözüm sürecini durdurdu. Seçim sonrası da özellikle süreçten sorumluBaşbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ağzından çözümü eleştiren ve HDP’yi ağır dille suçlayan açıklamalar sürdürüldü. AK Parti’deki bu tavır, MHP’ye sıcak mesaj olarak yorumlandı. 

davutoglu-bahceli.jpg

"BAHçELİ TABANINA SüRECİ DURDUĞUNU ANLATACAK"

MHP açısından AK Parti ile koalisyon ortaklığında en cazip konuyu çözüm süreci oluşturuyor.
 AK Parti’nin çözüm konusundaki mevcut tavrını sürdürmesi, donan çözümün bir daha gündeme getirilmemesi ve mevcut haliyle olduğu yerde bırakılması ve rafa kaldırıldığının ilan edilmesinin MHP açısından yeterli olacağı vurgulanıyor. MHP böylece kendi tabanına, “Türkiye’yi bölme” projesi olarak gördüğü çözüm sürecini durdurduğunu anlatacakBahçeli, ‘Biz koalisyon kurmasaydık AK Partikiminle kurarsa kursun çözüm süreci devam edecekti’ tezini işleyecek.

4-eski-bakan-yuce-divan.20150618094550.jpg 

MHP '4 BAKAN' KARŞISINDA NE YAPACAK?

Devlet Bahçeli, AK Parti’nin 17 Aralık’la ilgili 4 bakanı koalisyonun pazarlık konusu yapması beklenmiyor. Ancak bu konuda AK Parti ve MHP’nin elini rahatlatacak formül Ankara’da bir süredir seslendiriliyor. Buna göre 4 bakanla ilgili koalisyon formüllerinin tamamen dışında Meclis’te kendi doğasında bir süreç yürüyecek. O süreçte partilerin ve milletvekillerinin tutumuna göre 4 bakan dosyası yeniden açılıp Yüce Divan’a da gidebilir tersi de olabilir. Süreç kendi doğasında yürüyeceğinden koalisyona etkisi olmayacak.

BAKANLIK PAZARLIĞI: MHP KAç BAKANLIK ALACAK?

AK Parti’de, normal koşullarda MHP’ye seçimde aldığı oy oranı sayısında bakanlık verilmesi görüşü ağır basıyor. Ancak MHP’nin ‘AK Parti ile koalisyon ortaklığını kabul etmenin bedeli’ olarak daha fazla sayıda bakanlık isteyeceği bilgisi AK Partiyönetimine ulaşmış durumda. 

AK Parti, MHP’nin bu kez eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu da kadrosunda bulundurması nedeniyle ekonomi yönetimi ya da Dışişleri Bakanlığı’nı da isteyeceği bilgisine de sahip.

AK PARTİ EKONOMİYİ MHP'YE VERMEK İSTEMİYOR

AK Parti’de, ekonomi yönetiminin kesinlikle verilmemesi yönünde görüş birliği bulunuyor. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’ndan gelmesi, Başbakan olarak bir numaralı sorumlu olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın MHP’ye verilebileceği görüşleri de seslendiriliyor.

MHP'YE 6 İLA 8 BAKANLIK

Ekonomi ve Dışişleri konusunda yapılacak pazarlığa da bağlı olarak AK Parti, MHP’ye 6 ila 8 bakanlık vermeyi hesaplıyor. Her iki partinin kendi içindeki hesapları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da kendi planları nedenleriyle 4 yıl gitmeyeceği, en çok 1 ya da 2 yıllık bir sürede erken seçimle son bulacağı değerlendirmeleri de yapılıyor.

erdogan1.20150618094529.jpg 

PEKİ ERDOĞAN NE OLACAK?

AK Parti’de koalisyon ortaklığının gerçeklik boyutu kazanmasıyla birlikte ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pozisyonu konusunda da değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Davutoğlu’nun, ‘Erdoğan konusu bizim kırmızı çizgimiz. Kesinliklekoalisyon tartışmasının parçası yapmayız’ açıklamalarının ‘uygulamada farklı olacağına’ dikkat çekiliyor. 

ERDOĞAN'A İLETİLMEYECEK AMA UYGULAMADA...

Davutoğlu’nun da içinde olduğu AK Partili bazı isimlerin bu kez, ‘Artık tek başımıza iktidar değiliz. Farklı Cumhurbaşkanı talebini seçmen kabul etmedi. Artık Erdoğan da bir ortağımız olduğu kabulüyle kendi genişlettiği sınırları daraltacaktır’ tezini savundukları öğrenildi. Hatta bu tez Davutoğlu’na yakın AK Partililerce, ‘Erdoğan’a bu söylem olarak iletilmeyecek. Koalisyon protokolüne de yazılmayacak ama uygulamada gerçekleşecek’ şeklinde ifade ediliyor.

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.