1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. AKP'den dikkat çeken hamle! Berat Albayrak geri mi dönüyor
AKP'den dikkat çeken hamle! Berat Albayrak geri mi dönüyor

AKP'den dikkat çeken hamle! Berat Albayrak geri mi dönüyor

AKP'nin yeni anayasa çalışmalarında sona gelindiği aktarılırken kulisleri hareketlendiren bilgiye göre ise istifa eden veya görevden alınan bakanlar için yeniden milletvekili olma yolu açılıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Yeni anayasa çalışmasında sona gelindiği belirtilirken, kulislerde AKP'nin çalışmayı yılbaşına yetiştirmeye çalıştığı iddia edildi. Ayrıca AKP'nin önerileri arasında, parlamentodan seçilen bakanların milletvekilliği düşmesi sebebiyle sandalyesi boş kalmakta bundan dolayı görev süreleri biten veya istifa eden bakanların yeniden milletvekili olmasının önünü açılması ve hükümet veya bakanların güvenoyu alması bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle beraber gelen madde ile birlikte bir milletvekili bakan olduğunda milletvekilliği düşüyor ve bakanlık görevi sona erdiğinde ise milletvekilliğine geri dönemiyor. Bu maddeye bağlı olarak ise bakan olan milletvekilinin sandalyesi boş kaldığı için bağlı bulunduğu siyasi partinin Meclis'teki sandalye sayısı da düşmüş oluyor.

"PARTİLER ARASI TRANSFER OLABİLİR"

Konuyla ilgili Odatv'ye konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Ali Mahir Başarır, "Bu sefer anayasayı milletvekilli aritmetik sayısını ayakta tutmak için yaptılar. Partiler arası transfer olabilir" açıklamasında bulundu.

BERAT ALBAYRAK DETAYI

Odatv'den Gürkan Karakullukçu'nun haberine göre, Bir milletvekilinin bakan olmasının tek şartının parlamenter sistem olduğunu, anayasal olarak milletvekilliğinin dondurulamayacağını belirten Başarır, "Bu değişikliğe ek madde koyarak 27. dönem milletvekili seçilmiş, sonra da istifa etmiş isimleri geri döndürmeye çalışırlarsa bu skandal olur. Buna örnek olarak eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olabilir" ifadelerini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ 3 YIL SONRA ÇÖKTÜ"

Güvenoyu ve gensoru değişikliği ile ilgili konuya da değinen Başarır, "Gensoru ve güvenoyu parlamenter sistemin en tipik özelliklerindendir. Bu değişiklikle tarif ettikleri hiç tartışmasız parlamenter sistem. Başkanlık sistemi 3 yıl sonra çökmüştür. Parlamenter sistemin tüm nimetlerini arıyorlar ama bulamıyorlar" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.