1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. ASGARİ ÜCRET 2024 : Zam pazarlığı başlıyor!
ASGARİ ÜCRET 2024 : Zam pazarlığı başlıyor!

ASGARİ ÜCRET 2024 : Zam pazarlığı başlıyor!

Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Zamda formül hedef enflasyon mu, yoksa gerçekleşen enflasyon mu?

A+A-

Erzurum Güncel- Asgari ücret Ocak 2024 zammı için herkes bu iki soruya yanıt arıyor. Milyonlar, Ocak zammını belirlemek için gelecek hafta toplanması öngörülen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na gözünü çevirirken, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’dan dikkat çeken bir tahmin geldi. Uzman isim tek tek hesaplama yaptı.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeni asgari ücret Ocak 2024 rakamını belirlemek için önümüzdeki hafta bir araya gelmesi bekleniyor. İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ocak zammı için 4 toplantı yapacak. Ardından Asgari ücret 2024 rakamı belli olacak. Peki Temmuz ayında 11.402 lira olan net asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak?
 

KOMİSYONDA BİR İLK YAŞANACAK

KOMİSYONDA BİR İLK YAŞANACAK

İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Ancak komisyonda bu yıl bir ilk yaşanacak. İşçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ’in toplantılara göndereceği üyelerinin 2 kadın-2 erkek olmak üzere asgari ücretlilerden oluşacağını duyurdu.

Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki hafta toplanması beklenirken özellikle TÜİK tarafından 3 Aralık’ta açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon rakamları da dikkatle takip ediliyor.

ASGARİ ÜCRETTE FORMÜLLER ORTAYA ÇIKTI

ASGARİ ÜCRETTE FORMÜLLER ORTAYA ÇIKTI

Artışta özellikle enflasyon oranlarının dikkate alınması ve buna bir refah payı eklenmesi bekleniyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz tahtanın başına geçti, tek tek hesaplama yaptı.

“Burada enflasyon yine belirleyici nokta Tabii ki enflasyonun üzerinde bir rakam çıkacak ama enflasyonla ilgili yıl sonu tahminleri var” diyen uzman isim, “Yıl sonu enflasyonu eğer yüzde 62 çıkarsa 2023 son 6 ayı için enflasyon yüzde 35,26 üzerinden değerlendirilecek. Böyle olursa asgari ücret 15.422 liraya yükselecek.

Yüzde 65’lik yıl sonu enflasyon tahminine göre yüzde 37,77’lik bir zam olacak. Net asgari ücret rakamı 15.708 lirayı görecek. Yüzde 68 zam olması halinde ise 6 aylık enflasyon yüzde 40,26’lık artışla 15.992 liraya yükselecek” ifadelerini kullandı.

REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Geçmiş dönemlere bakıldığında 5-8 puan arasında refah payı verildiğini anımsatan SGK Uzmanı Emin Yılmaz, “Kabaca yüzde 40’lık zamma yüzde 10 refah payı verdiğimizde 17.103 TL sınırına ulaşmış olacak.

TÜRK LİRASI (282)

TÜRK LİRASI (282)

Burada enflasyon referans rakamımız ise enflasyonun da üzerinde bir rakam olması lazım ki buradaki vatandaşımız ezilmesin. Benim şahsi tahminim yüzde 40 ila yüzde 50 arasında bir açıklama olacağıdır. Rakamın 16 bin ila 17.103 lira arasında olması muhtemel gözüküyor" dedi.

“2024’TE İKİ, 2025’TE TEK ZAM”

“2024’TE İKİ, 2025’TE TEK ZAM”

Uzman isim 2024 asgari ücret zammı için hedef enflasyonun mu, gerçekleşen enflasyonun mu baz alınacağına ilişkin de şu sözleri söyledi:

 

“Merkez Bankası’nın yıl sonu tahminlerine baktığımız zaman 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 oldu. Hedef enflasyon 2024’te yüzde 36 ise maaş 15.400 TL seviyelerinde olacaktır. Yüzde 36’lık zam çalışanın kayıplarını telafi etmiş olacak.

 

Peki gelecek olan enflasyon ne olacak? Mayıs ayında en yüksek seviye olarak yüzde 58’lik enflasyon tahmini var. Mayıs’tan sonra düşüşe geçecek ama Ocak ve Mayıs ayı arasındaki dönemde cepten gitmiş olacak. Ben asgari ücretin yılda iki defa zamlanacağını tahmin ediyorum. Ama 2025 yılında bunun tek sefere düşme ihtimali söz konusu.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.