1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Asgari ücret cebimize girmeden 60 dolar eridi!
Asgari ücret cebimize girmeden 60 dolar eridi!

Asgari ücret cebimize girmeden 60 dolar eridi!

Merkez bankası kararı öncesi alelacele açıklanan asgari ücret, işçinin cebine girmeden 60 dolar eridi.

A+A-

Erzurum Güncel- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücreti yüzde 34 oranında artırarak 8 bin 506 liradan 11 bin 402 liraya yükseltmişti. Böylece asgari ücret, ara dönemde döviz cinsinden yüzde 6,1 artırılarak 482 dolara çıkarıldı ve 500 dolar seviyesine yaklaştırıldı, bu da dolar cinsinden en yüksek seviyeye ulaştı.

Ancak, asgari ücretin belirlendiği tarihten bu yana geçen süre içinde birçok mal ve hizmetin fiyatı çeşitli nedenlerle arttı. Peki, fiyat artışlarının ne kadarı maliyet artışı nedeniyle yapıldı, ne kadarı ise ağustosta zamlı olarak ödenecek asgari ücret sebebiyle yükseldi?

Bu soruların cevabı bilinmese de bilinen bir gerçek var ki, belirlenen tarihte tarihin en yüksek seviyesinde belirlenen asgari ücret, işçilerin cebine daha girmeden dolar kurundaki artış sebebiyle geriledi. Dolar kuru 26,96 liradan hesaplandığında, asgari ücretin dolar cinsinden değeri 482 dolardı. Ancak dolar kuru şu an 27,96 liraya yükselmiş durumda ve asgari ücret, işçilerin cebine 60 dolar daha eksik olarak, 422,9 dolar olarak girecek. Yani asgari ücret, dolar cinsinden yüzde 12,25 erimiş olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.