1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Asgari ücret zammında ilk ipucu geldi!
Asgari ücret zammında ilk ipucu geldi!

Asgari ücret zammında ilk ipucu geldi!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu,

A+A-

Erzurum Güncel- "İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz" dedi. Şimdi gözler Aralık ayının sonunda belirlenecek asgari ücrette.

Asgari ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında başladı.İşvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işçileri ise TÜRK-İŞ Konfederasyonu 5’er üyeyle temsil ediyor. Komisyonda devleti temsilen de yine 5 üye yer alıyor. Komisyona göndereceği sendikaları belirleyen Türkİş; tarım, haber, çimento ve tekstil alanlarında örgütlü sendikaların başkanlarının yanına ilk kez özel güvenlik alanında örgütlü Güvenlik- İş Sendikası'nın Başkanı Ömer Çağırıcı'yı da dahil etti.

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONUNDA KİMLER VAR?

İşvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işçileri ise TÜRK-İŞ Konfederasyonu 5’er üyeyle temsil edecek. Komisyonda devleti temsilen de yine 5 üye yer alacak. Komisyona göndereceği sendikaları belirleyen Türkİş; tarım, haber, çimento ve tekstil alanlarında örgütlü sendikaların başkanlarının yanına ilk kez özel güvenlik alanında örgütlü Güvenlik- İş Sendikası'nın Başkanı Ömer Çağırıcı'yı da dahil etti.

ASGARİ ÜCRET BİN 404 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işveren işsizliksigorta fonu oluşturuyor.

AGİ EN DÜŞÜK 143 LİRA OLACAK

1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Asgari ücret, artış geçen yılki gibi yüzde 8 olursa, brüt bin 919 lira 70 kuruşa çıkacak. Şu anki brüt ücret 1.777 lira 50 kuruş. Bu rakam gerçekleşirse 142,20 lira brüt asgari ücrette artış olabilir.

AGİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan yüzde 15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan eşi için yüzde 10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için yüzde 7,5'u, 3. çocuk için yüzde 10'u ve sonraki çocukların her biri için ise yüzde 5'i esas alınır. Bu oranların toplamı %85'i geçemez.

BRÜT ASGARİ ÜCRETTEN HESAPLANIYOR

Asgari geçim indirimi, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Ödenecek tutar; çalışanın evli olup olmamasına, eşinin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücret artacak. Asgari ücretteki artışla birlikte, asgari geçim indirimi de zamlanacak. Halen brüt bin 777 lira 50 kuruş olan asgari ücret, artış geçen yılki gibi yüzde 8 olursa, bin 919 lira 70 kuruşa yükselecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.