1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Bağışıklığın zırhı D vitamininin faydaları
Bağışıklığın zırhı D vitamininin faydaları

Bağışıklığın zırhı D vitamininin faydaları

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Canan Karatay'a kadar birçok uzman isim D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Peki, D vitamini rakamları ne anlatıyor?

A+A-

Erzurum Güncel- Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan Canan Karatay'a kadar birçok uzman isim D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Peki, D vitamini rakamları ne anlatıyor? D vitamininin faydası ne? D vitamini, güneş ışığına maruz kalmak ve belirli gıdaları tüketmek gibi yollarla alınabilir. Fakat D vitamini eksikliğine doktor karar vermelidir. İşte D vitamininin faydaları...

Bağışıklık için D vitamini diğer vitaminlerden daha önemli bir güce sahip. D vitamini eksikliği endişesi varsa veya belirtiler mevcutsa, bir doktora danışmak önemlidir.

Osman Müftüoğlu, "D vitamini gücünüz, zannettiğinizden çok daha önemli bir sağlık ve sağlamlık belirleyicisidir." diyerek D vitaminin önemini vurguluyor. Canan Karatay ise D vitamini eksikliği görülen kişilerde koronavirüs gibi hastalıkların daha uzun sürdüğünü ve bunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirtiyor. Peki, D vitaminin faydası ne, D vitamini eksikliği nelere sebep olur? D vitamini rakamları ne anlatır?

D VİTAMİNİ RAKAMLARI NE ANLATIR?

50-100 arası: İdeal durumdasınız.

30-50 arası: Dikkatli olmalısınız.

20-30 arası: Riskli çizgidesiniz.

20'nin altı: Tehlikeli hattasınız.

D VİTAMİNİ DESTEKLERİ NASIL KULLANILMALI?

D vitamini mutlaka doktor kontrolünde alınmalı. Mümkünse damla, tablet, kapsül formları tercih edilmeli.

Mümkünse tok karnına; yoğurt, ayran, zeytinyağı ile birlikte kullanılmalı.

D VİTAMİNİNİN FAYDALARI

D vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini arttırarak kemiklerin güçlenmesine ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, D vitamini eksikliği kemik erimesi (osteoporoz) riskini artırabilir.

D vitaminin bağışıklığı güçlendirdiğini tüm uzmanlar belirtiyor.

Vücuttaki hücrelerin enfeksiyonlarla savaşmasına ve hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

D vitamini, kasların güçlenmesi ve fonksiyonlarının korunması için gereklidir. Bu, düşme riskini azaltmaya ve yaşlılık döneminde dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, yeterli D vitamini seviyelerinin kalp sağlığını korumaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. D vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir.

D vitamini eksikliği, depresyon ve diğer ruh sağlığı bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.

Yeterli D vitamini alımı, mental sağlığı korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, yeterli D vitamini alımının bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini öne sürmektedir, ancak bu konuda daha fazla çalışma gereklidir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.