1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Bahçeli konuştu kulisler karıştı!
Bahçeli konuştu kulisler karıştı!

Bahçeli konuştu kulisler karıştı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, TBMM Başkanlık seçimlerinde, "her 4 turda da, kendi adayımıza oy vereceğiz" açıklaması, Ankara kulislerine bomba gibi düştü.

A+A-

Erzurum Güncel- Bahçeli'nin bu mesajı "çatı adaya vurgu yaptı" olarak yansıdı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da, "CHP bizim adayımızı desteklesin" dedi.

 

Halaçoğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı aday İhsanoğlu'ydu. TBMM seçimlerinde de onlar bizim desteğimizi bekleyeceğine bizim adayımızı desteklesinler" dedi.

Halaçoğlu, "CHP ile herhangi bir temasınız oldu mu" sorusuna ise, "Hayır olmadı. Gelsinler temasta bulunsunlar" cevabını verdi.

MHP'nin TBMM Başkanlık seçimlerinde aday olarak gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, geçen yıl gerçekleştirilen, halk oyuyla yapılan ilk Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, CHP ve MHP'nin "çatı adayı" olarak katılmıştı. 



TBMM Başkanlık seçiminde bugün 3. ve 4. turlar yapılacak. İç Tüzük uyarınca, 3. turda 276 oyu alan aday Başkan seçiliyor. 3. turda hiçbir aday bu oranı yakalayamazsa, 4. tura en çok oyu alan 2 aday katılacak. 4. turda, en çok oyu alan aday da TBMM Başkanı seçilecek.

YALçIN AKDOĞAN: MHP, HDP KONUSUNDA İLK SINAVINI VERECEK



TBMM'de temsil edilen 4 parti de 3. tura, kendi adayları ile katılacaklar.  
 
Ancak tüm partiler kendi adaylarına oy verirlerse, 4. tura en çok milletvekiline sahip iki partinin adayı, CHP'nin adayı Deniz Baykal ve AKP'nin adayı İsmet Yılmaz kalacaklar. 
Bahçeli, 3. turda MHP'nin adayı olan İhsanoğlu 4. tura kalacak oyu alamasa da, 4. turda yine de "İhsanoğlu'nun adını yazacaklarını" söyledi. MHP Lideri, bu durumu "4. turda da kendi adayımıza oylarımızı kullanacağız. 
80 milletvekili de orada olacak. Diyeceksiniz ki iki adayın dışında oy pusulasında isim yok. O zaman ne yapacaksınız, 80 tane geçersiz oy çıkacaktır” sözleriyle açıkladı. 

MHP, Bahçeli'nin bu çıkışına uygun hareket ederse, 4. turda AKP'nin oylarıyla İsmet Yılmaz'ın TBMM Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. HDP'nin son turda CHP 'nin adayı Baykal'a oy vermesi halinde bile,  132 vekili olan CHP ile, 80 vekili olan HDP'nin birlikte, 258 vekile sahip AKP'yi geçmeleri mümkün olamayacak.


 
CHP, İHSANOĞLU'NA 3. TURDA OY VERİR Mİ?
 
Bahçeli'nin, "4. tura çıkamasa da, İhsanoğlu'nun ismini yazacağız" sözleri, siyasi kulislerde CHP'ye yönelik bir mesaj olarak da algılandı. 
Kulislerde, Bahçeli'nin CHP'ye, geçen yılki seçimlerde "çatı aday" olan İhsanoğlu'nu işaret ettiği ve MHP'nin adayına destek verilmesini beklediği mesajı gönderdiği konuşulmaya başlandı.
Siyasi kulislere göre, AKP adayı İsmet Yılmaz'ın 4. turda Başkan seçilmesini ancak, CHP'nin seçimlerin 3. turunda yapacağı bir manevra engelleyebilir. Eğer 3. turda CHP'li vekillerin 60 kadarı İhsanoğlu için oy kullanırsa, 4. tura AKP'nin adayı İsmet Yılmaz ile MHP'nin adayı İhsanoğlu çıkarlar. 



CHP MYK DEVAM EDİYOR

 
Bahçeli'nin bu çıkışı, tam da CHP MYK toplantısı Genel Merkez'de devam ederken geldi. CHP'nin bu çıkışa tepkisinin de olacağı merak ediliyor. 
 
HDP NE YAPACAK?
 
Yine siyasi kulislere göre, CHP'nin 3. turda İhsanoğlu'na yönelik bir siyasi desteği bile, İhsanoğlu'nun 4. turda Başkan seçilmesine yetmiyor. İhsanoğlu'nun, AKP'nin 258 adayla destekleyeceği İsmet Yılmaz'ı geçmesi için, 4. turda hem CHP'nin, hem de HDP'nin oylarına ihtiyacı var. 
MHP, seçim sonuçlarının açıklanmasından itibaren, HDP'yi "yok sayacağını" en üst düzeyde dile getirdi. Ancak HDP sözcülerinin, MHP'den gelen bu çıkışlara karşı açıklamaları daha yumuşak tonda oldu. 
Bu çerçevede, İhsanoğlu ve Yılmaz'ın 4. tura kalmaları halinde, HDP kilit parti olacak.

HALAçOĞLU: HDP BİZE OY VERİRSE VERSİN

Halaçoğlu HDP'nin MHP'li adaya oy verme ihtimalinin sorulması üzerine ise, "Verirlerse veersinler bizce bir sakıncası yok. Bu onların tercihidir" dedi.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.