1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bakan Koca ''semptomsuz kaç kişi var'' sorusuna bu yanıtı verdi
Bakan Koca ''semptomsuz kaç kişi var'' sorusuna bu yanıtı verdi

Bakan Koca ''semptomsuz kaç kişi var'' sorusuna bu yanıtı verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs ile ilgili tüm bilgilerin Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kayıtlı olduğunu belirterek "Semptomsuz kaç kişi var" sorusuna "HES’te dört katı oranında var" yanıtını verdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var“ sözleri tepkiye yol açmış, bu sözlerle testi pozitif çıkıp belirti göstermeyenlerin günlük tablodaki rakama dahil edilmediği ortaya çıkmıştı. Vatandaşlar toplam vaka sayısının açıklanması talep etmişti.

Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin, "Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor." demişti ve bu açıklama tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’e konuşan Koca, “Semptomu olmayan COVID pozitif her vaka HES’e geçiyor mu” sorusuna şu yanıtı verdi: “Hepsi HES’te. Bütün vakalar. Kısaca söyleyeyim. Pozitif olan, semptomu olan olmayan fark etmiyor.”

Koca, “Kaç kişi var semptomu olmayan COVID pozitif vaka” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “HES’te var. Hepsi HES’te var. Hatta HES’te üç katı, dört katı oranında var pozitiflerin dışında.”

Koca dünkü açıklamasında 15 Ekim’den itibaren kesitsel taramaların sonuçlarını duyuracaklarını belirterek, “Kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız” demişti.

Türkiye’de sürü bağışıklığının geldiği seviyeyi de 15 Ekim’den sonra açıklayacağını ifade eden Koca, şöyle konuştu: “Bu kolay değil. Çünkü toplumun yüzde 60-65’inin bağışık olması gerekiyor. Bizde ilk çalışmada biliyorsunuz yüzde 0.86’ydı. Şimdi tekrarlıyoruz, biraz önce söyledim, 15’inden sonra onu açıklamış olacağız. Zannediyorum bu daha da arttı ama öyle yüzde 20, yüzde 30’larla ifade edilebilecek bir rakam olduğuna inanmıyorum. 60-65’ten aşağı olduğu müddetçe de sürü bağışıklığı olmaz. Biz koruyucu tedbirlere devam etmeliyiz.”

Ertuğrul Özkök'ün yazısının tamamı için...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.