
Bastır parayı al diplomayı gir kamuya
Makedonya’daki okulla Türkiye’deki Trakya, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli ve Yalova üniversiteleri arasında imzalanan protokol çerçevesinde, YÖK’ten denkliği olmamasına rağmen binlerce öğrenciye usulsüz diploma verilmiş.
Gazete Güncel- SAHTE diploma skandalı ile gündeme gelen Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin nasıl paravan olarak kullanıldığıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. 26 Mart 2006 tarihinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden mezun olan çok sayıda kişinin Türkiye’de hakim, savcı, bürokrat ve kamu personeli olarak görevlendirildiği belirtiliyor. İddiaya göre eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un üniversitenin mütevelli heyeti onursal başkanı olarak görev yaptığı 2019-2023 yılları arasında, Balkan Üniversitesi ile Türkiye’deki Edirne Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi arasında imzalanan protokoller çerçevesinde YÖK’ten denkliği olmamasına rağmen binlerce öğrenciye usulsüz şekilde diploma verildi.
PERSONEL KOVULDU
Pandemi döneminde öğrencilerin üniversiteye kaydolması için “Salgın bitti, Türkiye’de tercih ettiğin üniversitede oku” sloganıyla tanıtımlar yapıldı ve reklamlarda Cumhurbaşkanlığı forsu ile Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) amblemi kullanıldı.
Ayrıca Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne kaydolan öğrencilere denklik alınmasıyla ilgili YÖK’e uzun zaman baskı yapıldığı iddia edildi. Özellikle YÖK Denklik Birimi’nin başında bulunan S.Ç. üzerinde bir baskı oluşturularak usulsüz denklikler verildi. Bu dönemde S.Ç. adına atılan bazı imzaların sahte e-imza olduğu dair iddialar da bulunuyor. Zaman içinde baskılara dayanamayan S.Ç., YÖK tarafından görevden alındı.
Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne denklik verilmesi için YÖK Başkanı Yekta Saraç ile anlaşılarak gerekli işlemlerin hazırlandırıldığı öne sürüldü.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
Öyle ki 9 Nisan 2021’de öğrenicileri Uluslararası Balkan Üniversitesine yönlendirebilmek amacıyla yine Kuzey Makedonya’da bulunan Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nin uyguladığı Türkçe eğitim programlarının önüne geçebilmek için YÖK yönetmeliği değiştirildi. Böylece Uluslararası Vizyon Üniversitesindeki Türkçe eğitim programları kapatıldı ve üniversitenin denkliği iptal edildi.
ŞİKAYET EDİLDİ
Resmi Gazetede yayımlanarak yapılan bu değişikliğin ardından üniversiteden bugüne kadar yaklaşık 2 bin öğrencinin mezun olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte üniversiteye para ödeyerek kayıt yaptıran 2 bine yakın öğrencinin de YÖK tarafından denkliğinin verilmediği öğrenildi. Ayrıca kayıt yaptıran öğrencilerden alınan paralar ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla öğrencilere sağlanan burs imkanlarıyla birlikte milyon euroluk bir rantın oluşturulduğu öne sürüldü. Uluslararası Balkan Üniversitesinde yaşandığı iddia edilen bu olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şikayette bulunulduğu da iddia edildi.
Eski büyükelçiden çarpıcı sözler
Üsküp Büyükelçiliği görevini 2008-10 yılları yerine getiren Hakan Okçal, Kuzey Makedonya’daki Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin “AKP’li isimlere üniversite diploması vermek için kurulduğu öne sürdü. Okçal, “İşin acısı, üniversite daha doğru dürüst fakültelerini, departmanlarını kurmadan, gerekli standartları sağlamadan YÖK tarafından denklik verildi” dedi.
Şentop’tan iddialara yanıt
Üniversitenin “sahibi” olduğu ve “mütevelli heyetinde bulunduğu” iddialarına karşın, Mustafa Şentop, hakkındaki tüm iddiaları “uzaktan yakında ilgisi yoktur” diyerek yalanladı. Yalnızca “manevi destek” sağladığını savundu. Şentop, NEFES’e yaptığı açıklamada da üniversiteyle herhangi bir ilişkisi olmadığını söyledi.
Aytun Çıray, Meclis’te gündeme getirmişti
Uluslararası Balkan Üniversitesinin usulsüz denklik verildiği iddiaları Meclis’e taşınmıştı. Üniversitenin hukuk fakültesi mezunlarının okumadan diploma aldıklarıyla ilgili iddialarla konusunda İYİ Partili eski Milletvekili Aytun Çıray, dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Çıray, “TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin sahibi ve Onursal Başkanı olduğu doğru mudur? Üniversitenin sınavsız bir biçimde Hukuk Fakültesi’ne öğrenci kaydı yaptığı ve bu öğrencilerin kayıtlarında üniversiteye dahi gitmeden bazı çetelerce pasaport işlemleri sırasında ülkeye girdi-çıktı yapılarak evraklarının üniversiteye ulaştırıldığı doğru mudur?” sorularını yöneltmişti.
MAHİR BAĞIŞ / NEFES
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.