1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bilim insanlarından kansere karşı müthiş çözüm
Bilim insanlarından kansere karşı müthiş çözüm

Bilim insanlarından kansere karşı müthiş çözüm

ABD'nin en köklü üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 25 bin kişilik bir grup 4 e ayrıldı ve 5 yıl boyunca D vitamini ve Omega 3 takviyesi yapıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- 5 yılın sonunda D vitamini takviyesinin kanserden ölüm riskini %40 düşürdüğü saptandı.

NTV’nin haberine göre, ABD’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, araştırmanın başında kansere yakalanmamış olan 50 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlardan oluşan 25 bin kişilik bir grup 5 yıl boyunca takip edildi.

Araştırma kapsamında 4 gruba ayrılan deneklerden ilk gruba günlük D vitamini ve Omega 3 takviyesi, ikinci gruba D vitamini ve Omega 3 plasebosu, üçüncü gruba Omega 3 ve D vitamini plasebosu, son gruba ise yalnızca plasebolar verildi.

GÜNLÜK D VİTAMİNİ TAKVİYESİ KORUYUCU KALKAN OLUYOR

5 yıl sonunda katılımcılardan 1671’si göğüs, akciğer, lösemi, prostat kanseri gibi kanserin agresif formlarına yakalandılar. Sonuçlar, gruplar arasında kansere yakalanma oranlarında önemli bir farklılık göstermedi ancak kanser ölümlerinin, D vitamini takviyesi ile ciddi derecede azaldığı görüldü. Diğer yandan, araştırmacılar Omega 3 takviyesinin kansere etkisi ile bir bağlantı bulamadıklarını açıkladılar.

Bununla birlikte, araştırmacılar sağlıklı kiloda olmanın da kanserin ilerleme riskini önemli ölçüde azalttığını aktardı.

YÜZDE 40'A VARAN RİSK AZALMASI

JAMA dergisinde yayımlanan sonuçlarda, günlük olarak D vitamini takviyesi alanlarda, metastazın durması nedeniyle kanserin şiddetinin sonraki aşamalara ilerlemesinin yüzde 17 oranında azaldığı kaydedildi. Araştırmacılar, normal aralıklarda vücut-kitle endeksine sahip kişilerde ise bu oranın yüzde 38’e kadar çıktığını açıkladı.

Metastaz, hücrelerin kanserin başladığı yerden vücudun başka bir bölgesine yayılmasına deniliyor. Araştırmacılar, kötü huylu hücrelerin normal hücrelerin aksine vücutta bulundukları alanın dışına çıkma eğiliminde olduğunu ve bu şekilde vücuda yayıldığını ifade etti. Tüm kanser türlerinin lokal olarak komşu doku ve organlarında metastaz yapabileceği ifade edildi.

 

UCUZ VE HER YERDE BULANAN BİR İLAÇ

Çalışmanın yazarlarından,  Dr. Paulette Chandler, “Vitaminde ucuz ve her yerde bulunabilen etkisi kanıtlanmış bir ilaç. Bulgularımız, Vitamin D takviyesinin metastatik kanserleri önleyebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, bilim dünyası D vitaminin Covid-19 ve kansere yakalanma riskini nasıl azalttığını tam olarak açıklayabilmiş değil. Konuya ilişkin araştırmalar hala devam ederken, laboratuvar çalışmalarında D vitaminin, kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalmasını engellediğini gösterdi.

 

KÜRESEL SAĞLIK SORUNU

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı düşünülüyor. Uzmanlar, karantina uygulamaları nedeniyle güneş ışığı alımının azalmasıyla sayının artabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından D vitamini eksikliği ve yetersizliği küresel bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor.

 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ TÜRKİYE'DE ÇOK YAYGIN 

Bununla birlikte Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği var. Uzmanlar halsizlik, yorgunluk ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlar varsa doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.