
Böylesi Erzurum'da oldu: Millet bahçesi mi rant bahçesi mi?
Erzurum’un doğa harikası Tortum Gölü Yarımada rekreasyon alanının, ‘Millet Bahçesi’ olacağı bizzat Cumhurbaşkanı ve Bakan tarafından müjdelenmesine rağmen, şaibeli bir kiralama iddiasıyla gündemde.
Gazete Güncel- Erzurum’un doğa harikası Tortum Gölü Yarımada rekreasyon alanının, ‘Millet Bahçesi’ olacağı bizzat Cumhurbaşkanı ve Bakan tarafından müjdelenmesine rağmen, şaibeli bir kiralama iddiasıyla gündemde. Kamu kaynaklarıyla milyonlar harcanarak dönüştürülen alanın, AK Parti Erzurum Milletvekili adayının kayınbiraderine kiralandığı iddiası Balıklı halkını ayağa kaldırdı.
Uzundere İlçesi Balıklı Mahallesi’nde bulunan ve yıllardır ‘Dr. Devlet Bahçeli Millet Bahçesi’ olarak adlandırılan 33 bin metrekarelik devasa rekreasyon alanı, skandal bir kiralama iddiasıyla karşı karşıya. Edinilen bilgilere göre, mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve tahsisle Büyükşehir Belediyesi’ne geçen bu değerli taşınmazın, halkın kullanımına sunulması beklenirken, 28’inci dönem AKP Erzurum Milletvekili 5. sıra adayı Ayşe Deniz Çelik’in kayınbiraderine kiralandığı öne sürüldü.
Cumhurbaşkanı’nın sözü havada mı kaldı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Temmuz 2021 tarihinde Erzurum’da yaptığı konuşmada bu alanın “Uzundere Millet Bahçesi” olduğunu ve çalışmaların yüzde 90 seviyesine geldiğini ilan etmişti.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da 2022 yılında aynı bölgeyi ‘Millet Bahçesi’ olarak zikretmişti.Ancak bugün gelinen noktada, ‘Milletin Bahçesi’ olması gereken yerin, siyasi nüfuz kullanılarak özel bir şahsa peşkeş çekildiği iddiaları kamuoyunda büyük tepki çekti.
“İskeleler kamunundur, özel şahsa verilemez!”
Balıklı Mahallesi halkı, CİMER’e şikayetlerinin ardından imza kampanyası başlatırken, Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçede kiralama işlemine sert tepki gösterdi. Vatandaşlar, alanın Koruma Amaçlı İmar Planı’na (KAİP) işli iskelelerin kamunun malı olduğunu ve özel bir işletmeye devredilemeyeceğini savundu. Halkın bahçelerine erişim yolunun bu alandan geçtiğini hatırlatan mahalle sakinleri, kiralama kararının iptal edilmesini istedi.
Kamu zararı kapıda!
Uzundere Belediyesi tarafından rekreasyon ve altyapı çalışmaları için 2018 yılında yaklaşık 13,5 milyon TL harcanan alanın, bugün bir şahsa kiralanması ‘kamu zararı’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Belediyenin kısıtlı bütçesi ve DAP İdaresi kaynaklarıyla hayata geçirilen projenin özel mülkiyete veya kiralamaya konu edilmesi, yasaların ve üst düzey devlet yetkililerinin direktiflerinin hiçe sayılması olarak değerlendirildi.
“Sorumsuzluk boğulmalara neden oldu”
Dilekçede dikkat çeken bir diğer vahim iddia ise alanın daha önce özel işletildiği dönemlerde yaşanan tedbirsizlikler oldu. Bölge halkı, geçmişteki özel işletme döneminde gölde birçok boğulma hadisesi yaşandığını hatırlatarak, Doğal SİT alanı olan bu hassas bölgenin denetimsiz ellere bırakılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Konunun yargıya taşınacağı da edinilen diğer bilgiler arasında.
Onur SAĞSÖZ / Ajans Palandöken





HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.