1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. CHP’li Ahmet Akın: Sonbaharda elektrik faturalarına yeni zamlar gelebilir
CHP’li Ahmet Akın: Sonbaharda elektrik faturalarına yeni zamlar gelebilir

CHP’li Ahmet Akın: Sonbaharda elektrik faturalarına yeni zamlar gelebilir

CHP’li Ahmet Akın, kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallarındaki üretimin düştüğünü söyleyerek sonbahar aylarında elektrik faturalarına yeni zamlar gelebileceğini dile getirdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Cumhuriyet’te yer alan habere göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Kuraklığın etkisiyle elektrik üretiminde hidroelektrik santrallarının payı yarı yarıya düştü. Dövize endeksli ithal kömür ve doğalgaz ile üretim yapan santralların payı ise ikiye katlandı. Mevcut üretim koşulları, sonbahar aylarında elektrik faturalarına yeni zamların sinyalini veriyor. Gerekirse akaryakıttaki gibi elektrikte de eşel sistemini devreye alın” açıklamasında bulundu.

“SONBAHARDA ZAM KAÇINILMAZ”

Akın, sonbaharda elektrik faturalarına yeni zamlar gelebileceğini söyleyerek, “Yıllar önce ucuz ve kaliteli hizmet verileceği iddiasıyla elektrik dağıtımının özelleştirilmesi maliyetleri değil, hizmet kalitesini düşürdü. Şirketlerin döviz üzerinden borçlanmaları, artan kur nedeniyle oluşan ek maliyet dağıtım bedeli olarak faturalara yansıtıldı. Dağıtım bedelleri son üç yılda iki kat arttı.  

Öte yandan kuraklığa karşı önlem alınmadı. Hidroelektrik santralları yerine doğalgaz santralları devreye alındı ve elektrik üretim maliyetleri arttı. Bu artışa yönelik uyarıda bulunduğumuz nisan ve mayıs aylarında hidroelektrik santrallarının toplam üretimdeki payı yüzde 28’e gerilirken doğalgaz santrallarının üretimindeki toplam payı ise yüzde 24’e çıkmıştı. Bu durum 1 Temmuz’da elektrik faturalarına yüzde 15 oranında zamma neden oldu” dedi.

“İTHAL GİRDİLİ SANTRALLARIN PAYI İKİ KAT ARTTI”

Akın ayrıca bugün tablonun çok daha vahim durumda olduğunu söyleyerek, “Hidroelektrik santrallarının üretimindeki payı nisan-mayıs dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalırken ithal girdili santralların payı ise iki kat arttı. 

TEİAŞ’ın verilerine göre ağustos ayında (1-23 Ağustos) elektrik üretiminde hidroelektriğin payı akarsuda yüzde 3, barajda yüzde 12 olmak üzere toplam yüzde 15 oranına gerilirken doğalgaz santrallarının payı ise yüzde 37’ye yükseldi. Doğalgazın yanı sıra ithal kömürle çalışan termik santralların elektrik üretimindeki payı ise 16.5’e çıktı. 

“VATANDAŞIN ELEKTRİK FATURASI DÜŞÜRÜLMELİ”

Dövizle alınan doğalgaz ve ithal kömürün payı elektrik üretiminde yüzde 53.5 olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Elektrik üretimindeki mevcut durumun maliyet artışına neden olacağını vurgulayan Akın, “Üretimdeki mevcut kaynak dağılımının devam etmesi; sonbahar aylarında yeni zamların sinyalini veriyor. Bu üretim dengesiyle artan maliyetlerin faturası vatandaşa kesilmemeli. Gerekirse akaryakıt ürünlerinde hayata geçirilen eşel mobil sistemine benzer bir modeli elektrik için de gündeme alınmalı ve vatandaşın elektrik faturalarını düşürmeli” çağrısında bulundu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.